Skip to main content

Liv og Legeme

Jeanette Haar Larsen, jhlaus@yahoo.dk

24. feb. 2009
2 min.



»Liv og Legeme« er Elsebeth Egholms femte krimi om journalisten Dicte Svendsen.

Det er en skønlitterær bog men indeholder en del medicinsk faglige momenter, som kan være interessante for enhver læge eller medicinstuderende. Der er tydeligvis en del research bag vedrørende organdonation.

Den tager udgangspunkt i mordet på en ung kvinde. Hun bliver fundet ved et fodboldsstadion, og mysteriet ligger i høj grad i, at hun mangler både øjne og lårbensknogler.

Både politiet og hovedperson Dicte Svendsen forsøger at løse mordmysteriet. Sporet fører til en yderligtgående gruppe mennesker, der profiterer internationalt på at sælge organer illegalt.

Vi bliver på vejen ført igennem diverse etiske dilemmaer i relation til organdonation. Et spørgsmål, som går igen, er spørgsmålet, om man skal prioritere donorer efter venteliste, eller efter hvem, der er mest værdig til at modtage organet. Skal man for eksempel tage højde for ting som, at donor har begået kriminalitet eller andre faktorer? Det er jo let nok at udtale sig om, hvis man ikke selv eller ens pårørende er på venteliste.

Vi møder nogle skæbner fra ventelisten: patienten, som er nyresyg, og venter på en nekronyre, og patienten, der lider af en degenerativ øjensygdom, og har brug for nye hornhinder. Elsebeth Egholm kommer også ind på den anden vinkel, hvilket vil sige, om man som pårørende er parat til at donere et organ, og om man kan føle sig presset til det.

Der afspejles en vis håbløshed over for de danske love om organtransplantation og udtagelse af væv. Desuden beskrives et privathospital, som transplanterer ulovlige hornhinder.

Det er relevant i dag at tænke over den illegale handel med organer beskrevet i bogen, hvoraf nogen endda ikke engang er testet for sygdomme.

Det hele er præsenteret i en spændende krimi, hvor man møder et galleri af interessante personer på vejen hen mod løsningen af mordgåden. Ingen af dem kan beskrives som at være uoriginale eller stereotyper. Nogle er gennemgående karakterer fra de øvrige fire bøger, men blandt andet Dictes ukendte søn bliver introduceret. Man kan dog sagtens læse den uden at have læst de fire forrige bøger om Dicte Svendsen.

Det er en bog, man let kommer igennem. Den kan klart anbefales men er som sagt en let krimibog. Dette på trods af nogle til tider meget grafiske beskrivelser af overgreb på ofre for moderen.

Alt i alt er det en bog, man hygger sig meget med at læse, og som er spændende til det sidste vedrørende mordmysteriet. Men det er nok ikke en bog, som man vil tænke videre over, når man er færdig.

Politikens Forlag, 2008

384 sider

Pris: 299 kr.

ISBN-10 8756788630