Skip to main content

»… livmoderhalsen er blevet lidt kortere«

Wael El Youssef har døgnvagt på fødeafdelingen på Nykøbing F. Sygehus. Han har været på afdelingen i 26 år og har i årenes løb været mere her end hjemme.

Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

4. maj 2023
4 min.

04.00. Det er en exceptionel dag på grund af Ramadan. Jeg spiser to gange om dagen kl. 4 om morgenen og kl. 20 om aftenen. Jeg ved, at jeg kan arbejde 15 kontinuerlige timer, derefter føler jeg mig fysisk træt. Jeg kender min krop, og selverkendelse er vigtig, som Sokrates engang sagde.

04.30. Jeg sover igen. Heldigvis kan jeg sove hurtigt og vågne ligeså. Som overlæge på vagten er det en god egenskab, da jeg ofte bliver tilkaldt flere gange i løbet af natten – specielt til fødeafdelingen, da vi ikke har nogen forvagter efter kl. 15.

06.00. Jeg vågner igen og gør mig klar til dagen. Selvom jeg bor relativt tæt på sygehuset, tager jeg bilen i stedet for at cykle. Det er en lidt dårlig vane, da cykling både er sundere og bedre miljømæssigt. Selvom både konen, børnene og kollegaerne opfordrer til det, så gør jeg det nok sjældent alligevel.

08.00. Morgenkonferencen starter. Det er onsdag, og der er møde med børneafdelingen samt en case til diskussion.

Wael El Youssef, kendt som Youssef, har arbejdet på fødeafdelingen på Nykøbing F. Sygehus i 26 år og har i årenes løb været mere på her end hjemme. Foto: Nils Lund Pedersen

08.30. Jeg overtager herefter vagten. Først skal jeg en tur på fødeafdelingen. Vi har en patient, der er indlagt to måneder før terminen og har veer. Jeg starter med at gennemgå, hvad status er på patienten. Der er tiltagende kontraktioner, så jeg foretager en måling af livmoderhalsen ved ultralydskanning. Det viser sig, at livmoderhalsen er blevet lidt kortere, hvilket betyder, at der er risiko for præmatur fødsel. Jeg skanner derfor patientens mave, og barnet vejer endnu kun 1.750 gram. Det er lille og præmaturt, så efter informeret samtykke fra patienten og hendes mand startes aktiv behandling som et forsøg på at stoppe kontraktionerne (ve-hæmmer). Kvinden får også medicin for at stimulere fostrets lungemodning i tilfælde af for tidlig fødsel, så kan barnet nemlig bedre trække vejret og har bedre overlevelsessandsynlighed. Behandlingen har god effekt, og kontraktionerne aftager. Ifølge regionalplanen bliver patienten herefter overflyttet til Slagelse med mere beredskab til præmature fødsler efter aftale med den obstetriske bagvagt.

Generelt har præmature fødsler gode overlevelsesmuligheder, særligt over 28 uger. Selvom nogle børn endda fødes endnu tidligere, så kan de alligevel være sunde og raske. Der er særligt en case, som jeg altid vil huske som en solstrålehistorie. Det er historien om Maria, som i dag er 25 år gammel. Hun er stadig det mindste præmature barn, som er blevet født i Nykøbing F uden men. Hun var på daværende tidspunkt kun 25 uger + 3 dage, og jeg var stadig nyansat på afdelingen. Jeg foretog et hastekejsersnit, som endte vellykket.

10.00. Mens vi arbejder på at overflytte patienten, bliver jeg tilkaldt både internt fra afdelingen og eksternt fra praktiserende læger – prioritering er derfor vigtigt på jobbet. Herefter tager jeg status af andre fødende kvinder og færdiggør stuegangen.

På afdeling 220 har vi både barselskvinder og gynækologiske patienter. På barselsafsnittet ser vi normalt ikke alle patienter, men alle gynækologiske patienter ses under stuegangen. Ukomplicerede normale fødsler ses og udskrives af jordemødre. Kejsersnit, vakuumfødsler, komplicerede fødsler med blødninger eller infektioner ses under stuegang. Det mest berigende i mit professionelle liv er at være vidne til, hvordan patienter går fra at komme ind med smerter eller en alvorlig sygdom til at få smilet tilbage på læben efter endt behandling.

12.30. Jeg tager forbi pædiatrisk afsnit, hvor der også plejer at ligge kvinder med præmature fødsler (over 34 uger). Min stuegang kan afbrydes ved behov. Det gælder særligt, når de yngre læger har behov for faglig hjælp, mest ved ultralydskanning eller ved tvivl. I forbindelse med patienter, som skal opereres, vil jeg sjældent tilkaldes under en stuegang, da vi har et specielt operationsteam for operationspatienter.

15.30. Sygeplejerskerne og jordemødrene har møde, for der kommer et nyt team. Jeg ved, at der kommer en patient til igangsættelse kl. 17, så for nu går jeg ind på mit vagtværelse og hviler. Jeg ringer også til min kone og mine voksne børn. Vi ved endnu ikke, hvad der vil komme, og hvor travlt det bliver i nat under min 24-timers vagt.

20.00. Efter flere ambulante patienter spiser jeg aftensmad, som under Ramadan kaldes for iftar.

20.00-04.00. Der er almindelig travlt i løbet af natten. Jeg bliver tilkaldt til fødeafdelingen. Jeg svarer på spørgsmål og får lidt luft mellem patienterne på vagtværelset og få timers søvn.

04.00. Jeg spiser morgenmad og forbereder mig til næste dag med Ramadan.

06.00. Der kommer en gravid patient ind med en spontan abort. Som læge er det vigtigt med empati, og det gælder særligt i sådanne situationer.  

08.00. Nu er der vagtskifte. Man kan ikke altid regne med at afslutte vagten til tiden, og jeg går derfor hjem lidt senere. Efter vagten plejer jeg at gå en tur oppe i gågaden og nyde den friske luft, hvorefter jeg tager hjem og hviler resten af dagen.

 

Wael El Youssef laver mange kejsersnit, det gælder også denne dag, hvor fotograf Nils Lund Pedersen fotograferede hans døgnvagt.
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen