Skip to main content

Løhde ønsker sig flere allergikyndige læger

Sundhedsstyrelsen skal inden årets udgang komme med en plan for, hvordan flere læger kan blive specialister i behandlingen af allergi. Det indebærer ikke nødvendigvis, at specialet genopstår.

9. maj 2016
2 min.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) vil bede Sundhedsstyrelsen give allergiområdet »et servicetjek« og inden årets udgang levere en plan for, hvordan der sikres flere allergispecialister i det danske sundhedsvæsen, skriver politiken.dk.

»Jeg vil løse den udfordring, vi har med, at vi mangler læger med tilstrækkelig faglig viden på allergiområdet. Jeg forsøger ikke at trylle problemerne væk med det her. Tværtimod. Jeg er meget bevidst om, at der er en udfordring på området«, siger hun til avisen.

Der er udpræget mangel på allergilæger og deraf følgende lange ventetider og store regionale forskelle i behandlingen.

»Jeg vil sikre, at flere danskere hurtigt bliver udredt og behandlet for deres allergiske lidelse. Det er godt, at ni ud af ti bliver håndteret af den praktiserende læge. Men vi har en udfordring for den gruppe danskere, der har brug for den mere specialiserede indsats«, siger Sophie Løhde til avisen.

Speciallægeuddannelsen i allergologi blev nedlagt i 2004, og Ifølge politiken.dk er der i dag kun 18 specialister tilbage. I stedet skulle kendskabet til behandling af allergi indarbejdes i andre specialer som f.eks. lungemedicin og pædiatri i form af et fagområde. Men på 12 år har kun 14 speciallæger taget fagområdet, skriver avisen.

Der er dog ikke umiddelbart noget, der tyder på, at specialet allergologi er på vej tilbage

Sophie Løhde tror ifølge politiken.dk ikke »nødvendigvis«, at det ville være en løsning.

»Det handler grundlæggende om at sikre, at flere læger på tværs af relevante lægespecialer får en øget interesse med allergiområdet«, siger hun.

Opmærksomheden fra ministeren glæder formanden for Dansk Selskab for Allergologi, specialeansvarlig overlæge på Klinik for Allergi, Gentofte Hospital, Lone Winther:

»Det er fantastisk, at vi nu får ministerens ord for, at uddannelsen skal forankres i Sundhedsstyrelsen, så de tager ansvaret for, at vi får uddannet specialister i allergi. I dag er der ingen, der holder øje med allergiområdet og sikrer, at vi får uddannet nok specialister til at dække behovet«, siger hun til politiken.dk.