Skip to main content

Lungecancer - skal man bruge PET?

Klinikchef Liselotte Højgaard

3. nov. 2005
4 min.

Lungecancer diagnosticeres hos ca. 3.300 danskere årligt med en svagt faldende incidens for mænd og en fortsat stigende for kvinder [1]. 75-80% er ikkesmåcellet lungecancer, resten er småcellet. I Danmark er den relative femårsoverlevelse på ca. 7%, i USA er den på ca. 15%. Ved tidlig diagnose i stadium I er femårsoverlevelsen > 50% i USA. Tidlig og præcis diagnostik er derfor uhyre vigtig [2].

Ved en positronemissionstomografi (PET) kan man identificere tumorer og metastaser ved hjælp af traceren 18FDG, der er en glukoseanalog. I dette nummer af Ugeskriftet gennemgås brugen af PET ved lungecancerdia-gnostik, stadieinddeling og behandlingsmonitorering [2]. Værdien af dedikeret PET til diagnostik af små lungeinfiltrater (< 1 cm) er veldokumenteret. En negativ PET medfører, at risikoen for malignitet er meget lille, og patienten vil i de fleste tilfælde kunne følges med CT, eller behandlingen kan afsluttes. Falsk-positive PET-resultater forekommer, men et PET-positivt infiltrat bør anses for malignt, indtil det modsatte er bevist. Det anføres, at der er god evidens for at dedikeret PET giver mere korrekt mediastinal og ekstratorakal stadieinddeling end CT. Hvis PET ikke viser metastasering, kan man fortsætte direkte til operation. Giver PET mistanke om metastaser, er der en risiko på ca. 10% for at resultatet er falsk-positivt. For at reducere risikoen for at udelukke potentielt kurable patienter fra operation, bør et PET-positivt svar bekræftes ved biopsi. Nye studier er på vej ved-rørende småcellet lungecancer, og også her synes PET og PET/CT at have samme høje diagnostiske værdi. Gamma- kamera-PET er generelt ringere end dedikeret PET, men til primær diagnostik af CT-påviste infiltrater > 2 cm er metoderne ligeværdige.

PET/CT har en højere diagnostisk værdi og vil formentlig snart afløse PET som den foretrukne undersøgelse. I en nyligt publiceret artikel i New England Journal of Medicine fra PET-centret i Zürich, der fik verdens første dedikerede PET/CT-skanner i maj 2001, har de i et prospektivt design undersøgt den diagnostiske værdi af PET/CT til stadieinddeling af ikkesmåcellet lungecancer hos 50 patienter. Den diagnostiske værdi af PET/CT var signifikant bedre end ved PET alene, CT alene og PET og CT udført separat, men beskrevet sammen. Hos 41% kunne PET/CT give betydningsfuld yderligere diagnostisk information sammenlignet med de andre tre metoder [3].

Der arbejdes for tiden med udvikling af PET/CT-dirigeret konventionel stråleterapi og IMRT- intensitetsmoduleret stråleterapi kombineret med respirations-gating mhp. at udføre individuelt skræddersyet stråleterapi, hvor både PET/CT og behandling gennemføres respirationssynkront for at øge den kurative dosis til tumor og reducere unødige stråler til raskt væv uden for tumor.

Brugen af PET/CT i fremtiden bør evalueres i undersøgelser, hvor specificitet, sensitivitet, pv-pos og pv-neg undersøges over for tidligere anvendte metoder. Er den nye diagnostiske metode markant bedre end de hidtidige, bør PET indføres, som det er sket med røntgen, CT, MR-skanning og ultralydsskanning [4].

Den nuværende vigtigste undersøgelse til diagnostik af lungecancer er CT, grundet den høje sensitivitet. PET kan og skal ikke erstatte CT på nuværende tidspunkt, men PET kan bruges som et supplement. Bliver PET/CT en udbredt modalitet, og kan flere undersøgelser bekræfte fundene fra Schweiz, vil PET/CT formentlig erstatte CT til lungecancerdiagnostik og til stråleplanlægning. PET/CT bør udføres som en fuld diagnostisk CT med intravenøs kontrast og beskrivelse ved en radiolog i et samarbejde mellem de to specialer, der har kompetencerne inden for PET/CT: klinisk fysiologi og nuklearmedicin til PET og diagnostisk radiologi til CT.

Fra september 2003 udføres der i Danmark PET/CT på H:S Rigshospitalet. Et apparatur er under installation på Amtssygehuset i Herlev, og flere skannere er under anskaffelse til PET-Centret i Århus og til det kommende PET-center i Odense. Der findes internationalt godt 1.500 PET-centre, der er i de seneste to år indkøbt mere end 300 PET/CT-skannere, og teknikken er blevet kaldt the fastest growing medical technology ever .

Når teknikken er indarbejdet på de onkologiske centre i Danmark, bliver PET/CT formentlig redskabet til fremtidens diagnostik og behandlingskontrol ved lungecancer.



Korrespondance: Liselotte Højgaard , Cyklotron og PET-enheden 3982, Billed- diagnostisk Center, H:S Rigshospitalet, DK-2100 København Ø.

Interessekonflikter: Ingen angivet


Referencer

  1. Hansen HH, Carnei DN. Behandling af ikke-småcellet lungecancer, stilstand eller fremskridt. Ugeskr Læger 2001;163:3333-4.
  2. Fischer BM, Mortensen J. Lungecancer - skal man bruge positronemissionstomografi? Ugeskr Læger 2004;166:2537-41.
  3. Lardionis D, Weder W, Hany T et al. Staging of non-small-cell lung cancer with integrated positron emission tomography and computed tomography. N Engl J Med 2003;348:2500-7.
  4. Højgaard L. Are health technology assessments a reliable tool in the analysis of the clinical value of PET in oncology? Who audits the auditors? Eur J Nucl Med & Mole Imag 2003;30:637-41.