5.35: Vækkeuret ringer. Jeg laver morgenmad, og vi vækker vores tre børn, får dem i tøjet og fodret af. Normalt hjælpes vi ad med at aflevere børn, men om torsdagen møder min hustru, som er tandlæge, først kl. 9, så i dag kan jeg bare tage af sted på cyklen. Her om vinteren tager turen fra Virum til Rigshospitalet ca. en halv time.
7.45: Jeg er omklædt og på afdelingen, hvor jeg snakker med en kollega om patienten, som vi skal operere. Vi kigger fotos igennem. Hæmoglobin og trombocytter ser fornuftigt ud. Vi sikrer os, at der er forlig på blodtyper og snakker om, hvordan vi skal håndtere patienten.
9.30: Morgenkonferencen er overstået, og jeg har brugt tiden efter til at gennemgå histologisvar. Vi går i gang med operationen. Patienten er en mand med en 50 procents forbrænding efter en ulykke med biopejs. Ca. 30 procent har behov for kirurgi, hvor vi laver en nekrektomi og fjerner den døde hud. Forbrændingen er to dage gammel. Vi snakker med anæstesien undervejs – så store forbrændinger giver store sårflader, og vi skærer jo ned, til vi ved, at vi er i raskt væv, og det giver en del blødning. Hvis blødningen er sivende og vandig, er det tegn på, at patienten koagulerer dårligt, men i dette tilfælde er der en fin koagulation.
Der er – typisk – en frisk stemning på stuen. Den slags forbrændinger er meget ødelæggende, og det påvirker én, så det er en måde at distancere sig lidt på. Da patienterne ikke må blive kolde, holdes rumtemperaturen på +28 grader, så man sveder meget under arbejdet.
11.45: Vi er færdige og gennemsvedte, så vi går ud og tager et bad. Så går vi til frokost og skriver operationsbeskrivelsen.
13.10: Jeg har været oppe på afdelingen for at se til en patient, som jeg opererede i går, og nu skal jeg ned til dagens anden operation hvor jeg skal supervisere en yngre kollega. Vi skal operere en patient med modermærkekræft på underbenet og fjerner først skildvagtslymfeknuden i lysken – der er to styks. Herefter går vi på underbenet og fjerner hud og fedtvæv ned til muskulaturen. Defekten kan suturers direkte.
14.20: Operationen er klaret. Jeg sætter mig til at lave papirarbejde, indtil patienten med modermærkekræften er vågen, og jeg går ned for at informere ham om, at han kan udskrives og om, hvad der videre skal ske.
15.30: Jeg klæder om, henter cyklen og kører hjemad. På vejen henter jeg den mindste.
16.15: Hjemme. Jeg går i gang med at lave madpakker til i morgen og forbereder aftensmad. Vi har en måltidskasse fra Skagen med fisk og karrysauce.
18.30: Vi har spist, og så starter putterutinen med det mindste barn.
20.00: Jeg følger op på nogle mails i forbindelse med et kursus, vi er ved at arrangere i det nordiske plastikkirurgiske selskab. Derefter videomøde med kolleger om et kursus inde på Panum i lap-kirurgi, som vi også er ved at forberede, og som skal foregå på kadavere. Så sidder vi og snakker, indtil det er sengetid klokken 22.
Hør Christian Lang fortælle om et typisk behandlingsforløb på hospitalet, og om de mange specialer der er involveret i behandlingen af brandsår.