Sundhedsvæsenet har ikke været lukket ned under corona, men aktiviteten for ikkecoronapatienter faldt alligevel. Færre patienter havde kontakt med sygehusene.
Danske Regioner har undersøgt aktiviteten for fem kroniske sygdomsområder i 2020, KOL, leddegigt, slidgigt, diabetes type 2 og knogleskørhed. Resultatet er, at antallet af kontakter med sygehusene faldt mellem syv og 38 procent.
Mest markant er faldet på KOL-området, hvor der var 38 procent færre kontakter. Antallet af unikke patienter inden for KOL-området er også faldet, for mænds vedkommende med 21 procent og for kvinders med 23 procent.
Diabetes type 2-patienter har haft mindre kontakt med sygehusene, for kvinders vedkommende 30 procent og for mænd 26 procent.
Professor Jakob Kjellberg er en del af et ekspertpanel, der står bag undersøgelsen nedsat af Danske Regioner. Han konkluderer, at det ikke ser så slemt ud som frygtet, men at der dog er grund til en vis bekymring i forhold til lungepatienter.
»Vi ved, at aktiviteten generelt styrtdykkede umiddelbart efter sygehusenes og almen praksis’ udmeldinger, da epidemien opstod. Sundhedsvæsenet lukkede jo ikke ned, men situationen skabte usikkerhed om mange ting. Og vi må konstatere, at mange har holdt sig væk. Det skyldes nok både, at man tænkte, at sundhedsvæsenet var bedst tjent med det, og at man ikke ville udsætte sig selv for smittefare. Derfor frygtede mange en tsunami af patienter efterfølgende«, siger han.
Det er for at blive klogere på, hvordan det så ser ud, at undersøgelsen er blevet lavet, forklarer formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Karin Friis Bach.
»Vi har haft en krise, der har haft stor indvirkning på sundhedsvæsenet. Så vi stopper op og ser, om der er patienter, vi har tabt, og som ikke har fået den behandling, de skulle have. Vi vil gerne vide, om der er områder, hvor der er behov for at rette op. Og der er dukket ting op, som kræver handling. Vi kan for eksempel se, at der er foretaget meget færre lungefunktionsundersøgelser. Det er vigtigt for opsporing og behandling af KOL andre lungesygdomme. Det skal vi tage op med de praktiserende læger«.
Hun peger også på, at der er tegn på ulighed i undersøgelsen.
»Uden at vi kan konkludere noget præcist, fordi vi ikke har tal, der sammenkæder sygdom og socioøkonomiske forhold, så er det et gennemgående træk i undersøgelsen, at det også handler om ulighed. Så vi skal passe på ikke at tabe nogen på gulvet. Jeg tror ud fra dette, og hvad jeg hører, at de stærke nok har kunnet få hjælp under corona, de har kunnet udnytte de digitale muligheder. Men andre har svært ved det digitale. Det skal vi være opmærksomme på«.