Skip to main content

Mangel på praktiserende speciallæger i yderområder

31. okt. 2005
3 min.

Journalist Peter Linderoth Sørensen, peter@thorpost.dk

Mange amter oplever i disse år en mangel på praktiserende speciallæger; især i yderområderne er der ledige ydernumre. Anderledes der det ud i nærheden af universitetsbyerne. Her oplever Sygesikringen, at speciallæger selv henvender sig for at høre, om der er mulighed for at få et ydernummer.

På kort sigt bliver situationen ikke bedre, tværtimod. De nuværende speciallæger er på vej mod pensionsalderen, og der går op imod otte-ti år, inden den næste generation af speciallæger er klar til at overtage de private praksis. Derfor gør amterne sig store anstrengelser for at finde alternative løsninger, løsninger der ofte bliver skræddersyet til den enkelte speciallæge.

Ny teknologi betyder, at speciallægen ikke altid behøver at se patienten, men kan nøjes med et billede. Flere amter har aftaler med dermatologer, der fra patientens praktiserende læger får tilsendt billeder af patientens hudlidelse.

Flere amter prøver at få speciallæger på sygehusene til at bruge deres fritid som private speciallæger.

»Vi har prøvet at gøre de såkaldte overlægeydernumre mere attraktive. Hvor lægerne tidligere måtte tjene 150.000 kroner, har vi nu sat maksimumsgrænsen til 500.000-600.000 kroner. Det skulle gerne både tiltrække nye speciallæger og fastholde dem, vi allerede har ansat«, fortæller fuldmægtig Lisbet Slipskjær, Vestsjællands Amt.

Viborg Amt har svært ved at rekruttere øjenlæger og har derfor lavet aftaler om operationer for grå stær.

»Speciallægerne vil gerne beholde muligheden for at operere. De privat-praktiserende øjenlæger må maksimalt lave 200 operationer om året«, fortæller vicekontorchef Steen Vestergaard Madsen fra sundhedsforvaltningen i Viborg Amt.

Amtet har også ladet to overlæger dele en privatpraksis, så tilknytningen til øjenafdelingen bliver bevaret.

»Vi laver særaftaler blandt andet omkring økonomien for at fastholde og få de speciallæger, vi gerne vil have, fordi det er vigtigt, at vi har hele paletten af speciallæger«, siger Steen Vestergaard Madsen.

I Sønderjyllands Amt skal to øjenlæger, der er ansat uden for amtet, dele et ydernummer og så på skift være i praksis.

Speciallæger fra Polen

To amter har indgået aftaler med rekrutteringsfirmaet Paragona om at uddanne polske læger til privat speciallægepraksis. Paragona har også stået for oplæring af polske speciallæger i dansk sprog og dansk sygehuskultur med henblik på sygehusansættelse.

»Her i efteråret er vedkommende færdig med sin oplæring hos Paragona. Vedkommende skal arbejde både i privat praksis og på sygehuset, så det ikke bliver Palle alene i verden«, fortæller sygesikringschef Jens Larsen Pedersen, Nordjyllands Amt.

Også Storstrøms Amt har lavet aftale med Paragona.

»Hun kan tidligst starte i foråret 2006. Vi laver et program for hende, hvor hun starter som assisterende speciallæge og både skal være i praksis og på sygehuset, så hun får et netværk inden starten på egen hånd«, fortæller centerchef Henrik Agerlin Petersen fra Storstrøms Amt.

Manglen på dermatologer betyder overbelastning af hospitalsafdelingerne i amtet, men også at amtet sender patienter til andre amter, selvom amtet har startet et projekt med teledermatologi med en konsulent i København.

Speciale Gennemsnitsalder

Anæstesiologi 59,2

Børne- og ungdomsspykiatri 56,2

Dermato-venerologi 56,9

Diagnostisk radiologi 56,2

Gynækologi og obstetrik 56,1

Intern medicin 61,5

Kirurgi 58,7

Neurokirurgi 60,5

Neurologi 60,0

Ortopædisk kirurgi 57,1

Patologi 62,8

Plastikkirurgi 58,7

Psykiatri 57,9

Pædiatri 54,1

Reumatologi/fysiurgi 58,6

Øjenlæger 55,5

Ørelæger 55,8

Samlet gennemsnitsalder 57,5