Skip to main content

Massiv interesse blandt yngre læger for en karriere i industrien

Yngre Læger holdt i går sit første arrangement for medlemmerne om, hvordan det er at arbejde i medicinalindustrien. Det fandt sted i København, og interessen var enorm.

Omkring 200 yngre læger dukkede i går op til Yngre Lægers medlemsmøde i København om, hvordan det er at arbejde i industrien.
Omkring 200 yngre læger dukkede i går op til Yngre Lægers medlemsmøde i København om, hvordan det er at arbejde i industrien.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

30. apr. 2014
5 min.

Omkring 200 medlemmer af Yngre Læger trodsede i går det fine sommervejr for i stedet at begive sig til medlemsmøde på Østerbro i København. Mødet handlede om, hvordan det er at arbejde som læge i lægemiddelindustrien, og de mange tilmeldinger overraskede Yngre Læger selv, som var blevet nødt til at flytte arrangementet til et større lokale end først planlagt.

Den store interesse lader til at have sin baggrund i de arbejdsvilkår, der hersker i den offentlige sektor.

”Jeg er her for at snuse lidt. Det er omstændighederne i det kliniske arbejde, som gør, at jeg måske kunne tænke mig noget andet”, sagde Lotte Lindberg, som p.t. er i venteposition til en introstilling.

”Det er arbejdsforholdene, jeg tænker på, bl.a. vagterne, og der bliver mere og mere travlt. Det er ikke altid så tilfredsstillende det, man kan give patienterne”.

Louise Baandrup, som har gennemført en introstilling i onkologi og nu er ansat som ph.d. studerende, havde samme forklaring.

”For mange er det nok vilkårene i klinikken, der gør, at man har lyst til at høre om industrien”, sagde hun.

Hun er selv ikke helt afklaret i forhold til, hvad vej, hun skal gå.

”Industrien er ikke noget, vi bliver introduceret til i uddannelsen, så det er en verden, vi ikke ved ret meget om”, sagde hun.

Det bedste man kan gøre for at få det næste job, er at være glad for det, man har, og gøre sit bedste i det Alexander Egeberg, Medical Advisor, Dermatology, hos Pfizer i Danmark.

Fire læger i fire job i fire firmaer

Arrangementet var netop beregnet på at afhjælpe den mangel på viden, og efter velkomst ved Yngre Lægers formand, Camilla Rathcke, fik deltagerne fire præsentationer fremført af industrifolk med lægelig baggrund, som befandt sig på forskellige niveauer i diverse firmaer.

Den helt overordnede pointe – som formuleret af Jan B. Narvestad, Medical Marketing & Health Economics Manager fra Roche Diagnostics – var, at ”alle har brug for læger og har et stort behov for læger”.

Det gælder ikke blot lægemiddelvirksomhederne men også f.eks. medicoindustrien og bioteksektoren.

Et lille fif: hvis man er den ”nørdede” type, der gerne vil forske med stort F, så er det bedre at være i et hovedkvarter frem for et datterselskab. Det er dér, det ”nørdede” primært foregår.

Karin Madsen, Business Director fra AbbVie fortalte om, hvordan de syv lægeroller manifesterer sig i lægemiddelindustrien og kom også ind på karriereudvikling. For nogle jobs i industrien kan ligge ret langt fra det, der traditionelt forståes ved lægegerning.

”Det var et stort spring at gå til salg og marketing – og nok også større, end jeg havde regnet med”, sagde hun.

Karsten Lollike, Corporate Vice President of Global Safety and QPPV (Pharmacovigilance and Drug Safety, red.) fra Novo Nordisk pitchede bl.a. sit firmas rekrutteringstiltag over for læger, som består af en rotationsordning, hvor den nyansatte kommer rundt i tre forskellige afdelinger otte måneder hvert sted og efterfølgende får en medicinsk rolle. P.t. søger Novo Nordisk fem læger til dette rotationsprogram.

Sidst i rækken var Alexander Egeberg, som er ”Medical Advisor, Dermatology” hos Pfizer i Danmark.

Som kun 28-årig var han formentlig den repræsentant, de fremmødte bedst kunne identificere sig med.

Han kom bl.a. ind på fireårsreglen – nu femårsfristen – i forhold til et job i industrien og fortalte, at han for sit eget vedkommende simpelt hen havde besluttet at ignorere den.

”Jeg sagde til mig selv, at fireårsreglen gælder ikke for mig. Hvis det skal være, så tager jeg til Sverige”, fortalte han.

I stedet blev det til et job i industrien i Danmark efter en målrettet søgning bl.a. via LinkedIn, headhunterfirmaer, uopfordrede ansøgninger og grundig research.

Som flere andre pegede Alexander Egeberg på den store forskel mellem offentlig og privat ansættelse – positiviteten.

”Jeg var helt lamslået, da folk klappede, når jeg havde lavet en præsentation”, som han sagde.

Endnu et lille fif: Hvis man vil gøre karriere i form af skiftende jobs i industrien, er det ikke altid bedst at presse for meget på. ”Det bedste man kan gøre for at få det næste job, er at være glad for det, man har, og gøre sit bedste i det”.

Kontaktordning med Lif

Samtidig med afholdelse af informationsmøder har Yngre Læger oprettet en kontaktordning i samarbejde med Lif – Lægemiddelindustriforeningen.

Der kommer information om ordningen på Yngre Lægers hjemmeside i løbet af de kommende dage, men i princippet går det ud på at stille sig til rådighed med yderligere information og vejledning til interesserede, som har spørgsmål om at arbejde i industrien – måske som opfølgning på et møde eller fra medlemmer, der ikke havde mulighed for at være til stede.

Indgangen er via Yngre Læger, som i givet fald kan henvise videre til Lif, hvor chefkonsulent Jakob Bjerg Larsen er ankerperson.

”Jeg vil i første omgang forsøge at kunne svare på meget af det, som lægerne spørger om, og til at hjælpe med det har jeg en række industriansatte læger i vores virksomheder, som jeg kan trække på som resursepersoner, hvis der er mere detaljerede spørgsmål”, siger han.

Der er et lille dusin læger i forskellige stillinger i virksomhederne, som har sagt ja til at støtte op om kontaktordningen ved at være med i dette netværk.

Yngre Lægers næste medlemsmøde om at arbejde i medicinalindustrien finder sted i Aarhus 18. august. Her er der allerede ca. 140, som har tilmeldt sig.