Content area

|

»Med lidt tålmodighed – og en speciel saks …«

Det er mandag. Overlæge Thomas Rydborg, Viborg, har fem fedmeoperationer på programmet: fire bypass og én gastric sleeve. To overlæger skiftes til at operere og assistere.
Thomas Rydborg med duodenoskop, der bruges til kikkertundersøgelse af galdevejene og/eller bugspytkirtlen (ECRP). Foto: Privat
Forfatter(e)
Klaus Larsen,@dadl.dk

6.05 Jeg bor i Aalborg, men arbejder på Mave-, Tarm- og Brystkirurgi, Hospitalsenhed Midt, Viborg, så jeg kører lidt tidligt. Jeg har haft ondt i det ene øje om natten og må prøve, om det er muligt at få en akuttid hos en øjenlæge. Gerne i dag.

7.05 Da jeg er fremme, gennemgår jeg dagens operationsprogram. Der er ikke noget usædvanligt: Tre gastriske bypass-operationer på næsten identiske indikationer: BMI omkring 44 plus type 2-diabetes. Én bypass pga. søvnapnø, men med et lidt lavere BMI på 38 og til sidst en gastric sleeve på en mand i 50’erne med et BMI på 40.

8.00 Efter konferencen går jeg direkte til operationsstuen, hvor jeg skal operere den første patient, som er gjort klar. Den første operation går helt planmæssigt og tager 45 minutter. Patienten – en kvinde sidst i 40’erne med BMI over 40, type 2-diabetes og artrose i det ene knæ – bliver vækket. Jeg er med til at hjælpe patienten over i sengen og tørre lejet af, mens min kollega er ude og identificere den næste patient. Ved den næste operation er det mig, der er assistent.

Vi er to overlæger, der skiftes til at operere og være operatørassistent, der også gør stuen klar og hjælper med at lejre patienten – og med alt det praktiske mellem operationerne, for at vi kan klare fem operationer på en dag.

11.30 Efter at jeg har opereret patient nr. 3, går vi til frokost og aftaler at mødes igen kvart over tolv. Det giver sygeplejepersonalet ro til at spise, mens jeg går ned på kontoret. Mens jeg spiser, visiterer jeg nogle henvisninger og sender breve til nogle patienter. Jeg når lige forbi afdelingen og gå stuegang hos en patient, som jeg har opereret tidligere.

12.15 Vi er klar til operation igen – også en bypass, som jeg assisterer til. Jeg har været så heldig at få kontakt til vores øjenlæge, som er på sygehuset i dag, og jeg har fået en akuttid.

14.00 Hos øjenlægen. Jeg skulle have været med til dagens sidste operation – den gastriske sleeve. Men det lykkedes at bytte med en afdelingslæge, så jeg kan gå fri, og de får en anden assistent. Øjenlægen stiller diagnosen: erosion på hornhinden – og sætter mig i behandling.

14.45 Da de klarer operationen uden mig, sætter jeg mig til at visitere nogle flere henvisninger og rydde op i indbakkens opgaveliste.

15.30 Jeg ser det akutte operationsprogram igennem og bruger en halv time på at læse mit ambulatorium i morgen igennem og se, om der er skanningsvar, der ikke er beskrevet, så jeg kan nå at rekvirere dem om morgenen.

På akutprogrammet er en gastroskopi hos en patient, der tidligere er bypassopereret. I sidste måned lavede jeg en reresektion af den øverste anastomose pga. et stort mavesår med en fistel til mavesækken. Hun er kommet ind i aftes, fordi hun kaster op, og vi er bange for, at der kan være en ny stenose eller et nyt mavesår. Det viser sig at være frastødt suturmateriale fra anastomosen, og med lidt tålmodighed – og en speciel saks og tang – får jeg fjernet materialet, så patienten igen kan spise helt ubesværet.

16.45 Jeg løber op på apoteket efter øjensalve. Jeg kører hjemad og handler ind på vejen.

18.30 Jeg løber en tur. Bagefter laver jeg aftensmad til mig selv, til flere dage. Jeg har kun børnene hver anden weekend. Der er Premier League i fjernsynet. Jeg har overlægevagt, og vagttelefonen ligger tændt, men ringer ikke.

23.20 Jeg går i seng og sover uden afbrydelser – det er en rolig nat på afdelingen.

Blad nummer: 

Right side

af Anna Birthe Holmehøj Bach | 04/12
1 Kommentar
af Susanne L. M. Bülow | 03/12
1 Kommentar
af Andreas Gothardt Lundh | 02/12
1 Kommentar
af Michael Uldall Steinfath | 01/12
1 Kommentar
af Pedram Kazemi-Esfarjani | 01/12
1 Kommentar
af Bjarne Stigsby | 30/11
2 kommentarer
af Camilla Bang | 29/11
2 kommentarer
af Stine Madsen-Østerbye | 29/11
1 Kommentar