Skip to main content

Medicin.dk - fremtidens lægemidelinformation

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

1. maj 2006
4 min.

Til efteråret får alle medlemmer af Lægeforeningen gratis Lægeforeningens medicinfortegnelse, måske bedre kendt som »den lille grønne«, samt »den store grønne«, som er det populære navn for Lægemiddelkataloget fra Dansk Lægemiddel Information (DLI) - et selskab, som er ejet af Lægemiddelindustriforeningen, men med selvstændig status.

Men navnene - og navneforvirringen - er fortid. Fremover vil »den lille grønne« hedde Medicin.dk kittelbog og Lægemiddelkataloget blot Medicin.dk.

I fremtiden vil lægemiddelinformation i form af den lille og den store grønne udgå fra Infomatum A/S - navnet på det aktieselskabet mellem Lægeforeningen og Dansk Lægemiddel Information.

Før var der forskellige redaktioner og udgivere. Nu bliver kræfterne samlet med en udgiver og en redaktion for begge publikationer med professor, overlæge, dr.med. Court Pedersen i spidsen som ansvarshavende redaktør.

Bestyrelsen for Infomatum har Lægeforeningens formand Jens Winther Jensen som formand.

Han siger om baggrunden for Infomatum:

»Der har stået stor respekt om Lægeforeningens medicinfortegnelse, men med udviklingen af den elektroniske patientjournal og pda'en stod vi over for den store og nødvendige opgave at videreudvikle produktet. Med Infomatum mener jeg, at vi har forenet de bedste af alle kræfter, som kan sikre en fri og uafhængig lægemiddelinformation til gavn for patienterne.«

Jens Winther Jensen mener, at det egentlig er en offentlig opgave at sørge for uvildig og fyldestgørende lægemiddelinformation, men han er tilfreds med Infomatum som et smukt resultat af »det muliges kunst«.

Han opfordrer derfor regionerne til at investere Infomatums produkter, så lægerne får adgang til opdaterede lægemiddelinforamtioner. Jens Winther Jensen ser et stort behov for, at ikke mindst de elektroniske medicinmoduler med Medicin.dk kan få tilført et nødvendigt sundhedsfagligt indhold som naturligt supplement til det i forvejen fortrinsvise administrative indhold.

Jens Winther Jenser ser en række informationsmæssige perspektiver i Infomatum, bl.a. beslutningsstøttesystemer, f.eks. automatisk dosiskontrol og omregningstabeller. Han forventer også, at Lægeforeningens arbejde med interaktionsdatabasen finder vej til Infomatums publikationer og hjemmeside.

Lægeforeningen har skudt et engangsbeløb på 500.000 kroner i Infomatum og ejer 30 procent af aktierne. Infomatum er et non-profit selskab. Overskud skal bruges til udvikling af produkterne.

Lægernes troværdighed

For Jens Winther Jensen har det været afgørende vigtigt, at bevare medicininformationernes troværdighed.

Derfor glæder det ham, at redaktionen af Medicin.dk og Medicin.dk kittelbog er underlagt et fagligt forretningsudvalg, som er uafhængig af bestyrelsen for Infomatum.

Det faglige forretningsudvalg, som tæller medlemmer såsom institutchef Jens Peter Kampmann, Institut for Rationel Farmakoterapi, og professor i klinisk farmakologi Kim Brøsen (formand) har det overordnede ansvar for, at redaktionen formidler uvildig og evidensbaseret information.

For yderligere at skærpe tilliden til redaktionen af Medicin.dk og Medicin.dk kittelbog er det de videnskabelige selskaber, som udpeger referenter til artikler og informationer i de to publikationer.

Jens Winther Jensen understreger, at Indenrigs- og Sundhedsministeriets afdelingschef Vagn Nielsens plads i bestyrelsen for Infomatum er endnu en blåstempling af Infomatums produkter.

Dynamisk information

Jesper Bredesen, speciallæge i kirurgi og administrerende direktør for Infomatum, har store forventninger til produktudviklingen af lægemiddelinformationen. Kunsten bliver at udnytte de mange muligheder, der ligger i den moderne teknologi, påpeger han.

De nye digitale teknologi gør det muligt at skabe en mere dynamisk og interaktiv lægemiddelinformation, siger han. Lægemiddelinformation skal med andre ord være mere end blot opslag i en stor eller en lille grøn publikation.

»Fremtidens lægemiddelinformation bliver i høj grad elektronisk. For at informationerne skal have mest mulig gennemslagskraft, skal de aktivt tilgå brugerne, når de har brug for det, og det sker bedst digitalt og interaktivt«, udtaler Jesper Bredesen.

Han oplyser, at medarbejderne på Infomatum lægger mange kræfter i at udbygge hjemmesiden (www.lmk.dk - ændres senere til www.medicin.dk) bl.a. med elektronisk beslutningsstøtte, som skal kunne overføres til de elektroniske patientjournaler og pda'er. Hjemmesiden og de to publikationer skal ud over faktuelle informationer om lægemidler, anbefalinger af valg af præparat og behandling indeholde sammenlignelige prisoplysninger.

Selv om Jesper Bredesen i høj grad er fokuseret på at udvikle den elektroniske lægemiddelinformation, mener han ikke, at den trykte er døende. Han vurderer, at der med tiden vil ske en sammensmeltning af de to publikationer, men at der i hvert fald i de næste ti år vil være trykte udgaver af både den lille og den store grønne - og de vil stadig være grønne, mener han.