Skip to main content

Medicinske nyheder

Redigeret af læge Claudio Csillag, claudio@dadlnet.dk

27. mar. 2006
6 min.

Ny vaccine reducerer incidensen af akut otitis media hos børn

> Lancet

En ny vaccine mod Streptococcus pneumoniae og Haemophilus influenzae reducer risikoen for akut otitis media hos børn under to år, med cirka en tredjedel, fremgår det af en artikel publiceret i marts i The Lancet.

Ifølge førsteforfatteren Roman Prymula fra University of Defence, Hradec Kralove, Tjekkiet, har tidligere vacciner mod otitis media kun begrænsede resultater blandt børn i denne aldersgruppe. Kun én vaccine har tidligere givet resultater mod syv serotyper fra S. pneumoniae.

I dette studie, finansieret at GlaxoSmithKline, blev 11 serotyper anvendt hver konjugeret med et rekombinant H. influenzae-lipoprotein. Cirka 5.000 børn blev randomiseret til enten den nye vaccine eller hepatitis A-vaccination ved alderen 3, 4 og 5 måneder, samt en sidste dosis mellem 12 og 15 måneder. Det primære effektmål var beskyttelse mod den første episode af akut otitis media fra to uger efter den tredje dosis og indtil barnet var to år gammelt.

I interventionsgruppen konstateredes 333 tilfælde af otit, mod 499 i kontrolgruppen, hvilket svarer til en signifikant reduktion i incidensen på 34%. Effektiviteten mod pneumokok-serotyperne var 58%. Vaccinen havde også en effektivitet på 35% mod infektioner forårsaget af H. influenzae.

Helle Bossen Konradsen, Statens Serum Institut, kommenterer: »Det er vigtigt at nævne at en 7-valent vaccine, der blev afprøvet i USA og Finland, viste en generel beskyttelse mod otitis media på 6%, hvorimod beskyttelsen mod de syv typer, der var inkluderet i vaccinen, var stort set den samme som for den 11-valente vaccine, der er anvendt i nuværende studie.

Grunden til, at den 11-valente vaccine giver en generel beskyttelse på 34%, er, at der er inkluderet fire ekstra typer i den 11-valente vaccine. Disse fire typer er kendt for relativt hyppigt at give infektion hos børn, også i Danmark.

En sådan vaccine vil sandsynligvis kunne have en markant betydning for forebyggelse af otitis media blandt danske børn.«

Prymula R, Peeters P, Chrobok V et al. Pneumococcal capsular polysaccharides conjugated to protein D for prevention of acute otitis media. Lancet 2006;367:740-8.

Scoringssystemet viser risiko for død hos patienter med stabil angina pectoris

> BMJ

Et simpelt scoringssystem kan skelne patienter med stabil angina pectoris, som har en høj risiko for død eller akut myokardieinfarkt (AMI), fra dem, der har en lav risiko for disse komplikationer. Dette konkluderer en artikel publiceret i februar i BMJ.

Scoringssystemet er baseret på seks kriterier, der kunne prædiktere risikoen for død og AMI: komorbiditet, diabetes, anginas sværhedsgrad, kort symptomvarighed, abnorm venstre ventrikel-funktion og ST-ændringer i hvile-EKG.

Caroline Daly og kollegaer fra Euro-studiet inkluderede 3.031 patienter fra 156 kardiologiske ambulatorier i Europa i undersøgelsen. Alle havde nydiagnosticeret angina pectoris, og blev fulgt op på efter et år. Cirka 40% af patienterne fik i perioden lavet en koronarangiografi.

Den gennemsnitlige alder var 61 år, og 58% var mænd. I alt var incidensen af død og AMI 2,3%, mens incidensen blandt patienter med angiografisk verificeret koronarsygdom var 3,9%. Scoringssystemet kunne skelne disse patienter fra patienter, som havde lav risiko for død eller AMI (incidens under 0,5%).

Torsten Toftegård Nielsen, Hjertemedicinsk Afdeling B, Skejby Sygehus, kommenterer: »Det opstillede scoringssystem baserer sig på let tilgængelige data fra en stor uselekteret patientpopulation og er således af relevans og let anvendelig i den daglige klinik. Det er værd at fremhæve, at komorbiditet var en stærk prædiktor for død og AMI. Det er ligeledes væsentligt, og i overensstemmelse med tidligere arbejder, at det forhold ikke at kunne udføre en arbejdsbelastningstest også var prædiktivt, selv om forfatterne ikke inkluderede denne delvis miljøafhængige parameter i deres score.«

Daly CA, De Stavola B, Sendon JLL et al. Predicting prognosis in stable angina. BMJ 2006;332:262-7.

Calcium og D-vitamin reducerer ikke risikoen for knoglebrud...

> N Engl J Med

Calcium- og D-vitamin-tabletter har en beskeden gavnlig effekt på knogledensitet, men reducerer ikke risiko for knoglebrud blandt raske, postmenopausale kvinder. Behandlingen øger derimod risikoen for nyresten.

Dette konkluderer forskere fra Women's Health Initiative (WHI) i februar i New England Journal of Medicine. Førsteforfatteren Rebecca Jackson og kollegaer fra Ohio State University randomiserede 36.000 kvinder til enten placebo eller 1.000 mg calciumkarbonat kombineret med 400 IE vitamin D3 (cholecalciferol) dagligt. Kvinderne, som desuden indgik i andre undersøgelser tilknyttet WHI, var mellem 50 og 79 år gamle.

Efter gennemsnitligt syv år var knogledensiteten i hoften 1,1% højere hos kvinderne i interventionsgruppen end hos kvinderne i placebogruppen. Der var ingen statistisk signifikante forskelle på antal frakturer i hofte, rygsøjle eller frakturer i øvrigt (herunder ekstremiteterne).

Ved studieafslutningen indtog 76% af kvinderne tabletterne, men kun 59% indtog mindst 80% af den ordinerede dosis. I denne undergruppe fandt forskerne en signifikant reduktion på hele 29% i risikoen for hoftebrud. »Dette fund [som ikke var prædefineret] er i overensstemmelse med tidligere resultater«, skriver forfatterne.

Risikoen for nyresten hos kvinder randomiseret til behandlingen var 17% højere end hos dem i placebogruppen.

Leif Mosekilde, Medicinsk Afdeling C, Århus Sygehus, kommenterer: »Undersøgelsen er foretaget i en population af vitamin D- og calciumsufficiente kvinder i et land, hvor man beriger kosten med D-vitamin og der blev - uden for projektmedicinen - tilladt et individuelt tilskud af kalk og D-vitamin. Hoftefrakturhyppigheden i placebogruppen var halveret i forhold til forventet, hvilket foruden ovennævnte kan skyldes, at 74% var overvægtige, godt 50% fik hormonbehandling, bisfosfonat- og calcitoninbehandling var tilladt, kun 8% var rygere og kun 10% drak mere end syv genstande per uge.

Populationen er ikke repræsentativ for Danmark, og det kan undre, at man i det hele taget kunne påvise en 29% frakturreduktion ved per protokol (kausal)-analyse ved behandling med blot 10 g/dag af D-vitamin (plus 1 g calcium) i denne population.«

Jackson RD, LaCroix AZ, Gass M et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of fractures. N Engl J Med 2006;354:669-83.

... og heller ikke risikoen for kolorektal cancer

> N Engl J Med

Syv års behandling med vitamin D3 kombineret med calcium reducerer ikke risikoen for kolorektal cancer, konkluderer forfatterne til en delundersøgelse i Women's Health Initiative. Resultaterne blev publiceret i februar i New England Journal of Medicine.

De deltagende kvinder er de samme som i fraktur-studiet, og det vil sige, at ca. 18.000 fik behandlingen og ca. 18.000 fik placebo. Kvinderne blev behandlet i gennemsnit i syv år.

Hverken screening for kolorektal cancer eller tarmundersøgelser (sigmoideoskopi eller koloskopi) var en del af studiets protokol - de blev ordineret af egen læge. I denne syvårs periode fik 60% af kvinderne i hver gruppe udført en tarmundersøgelse mindst én gang.

In cidensen af invasiv kolorektal cancer var stort set den samme i begge grupper (168 tilfælde i interventionsgruppen vs. 154 i placebogruppen). »Og tumortyper var de samme i begge grupper«, skriver Jean Wactawski-Wende og medarbejdere fra University af Buffalo, New York.

Forfatterne peger dog på, at den langsomme tumorudvikling og den relativt korte opfølgningsperiode kan være årsag til den manglende effekt. »Opfølgningen fortsætter, og vi vil vurdere interventionens effekt efter længere tid«, skriver de.

Peter Matzen, Gastroenheden, H:S Hvidovre Hospital, kommenterer: »Profylaktisk tilskud af D-vitamin og calcium er ikke anbefalet i 3. udgave fra 2005 af Dansk Kirurgisk Selskabs vejledning i håndtering af kolorektal cancer - og dette studie giver ikke anledning til at ændre denne praksis.«

Wactawski-Wende J, Kotchen JM, Anderson GL et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of colorectal cancer. N Engl J Med 2006;354:684-96.