Skip to main content

Medicinstuderende og pensionister er klar: »Forhåbentlig bliver det ikke relevant«

Alle regionerne har oprettet jobbanker, hvor de søger assistance fra blandt andre pensionerede læger og medicinstuderende under coronaepidemien. Mange har allerede meldt sig klar, og Ugeskrift for Læger har talt med to af dem.
Tegning: Lars-Ole Nejstgaard
Tegning: Lars-Ole Nejstgaard
19. mar. 2020
4 min.

Lægeløftet har tilsyneladende hverken en start- eller slutdato. Hvis der er brug for dem, stiller både medicinstuderende og pensionerede læger op og trækker i kitlen. Én gang læge altid læge synes at være mottoet, selv når man ikke engang er færdiguddannet endnu.

Anne Milther Mollerup kan egentlig skrive studerende på visitkortet og er i gang med niende semester af medicinstudiet på Syddansk Universitet (SDU). Hun har allerede mange vagter på Odense Universitetshospital som medicinstuderende og klinikophold bag sig, og hun var ikke i tvivl om, at hun gerne ville stille op.

Anne Milther Mollerup. Privatfoto.

»Jeg håber ikke, det bliver særlig meget anderledes end det, jeg har prøvet. Forhåbentlig bliver det ikke relevant, men hvis det gør, så bliver det nogle travle arbejdsdage ligesom så mange andre. Myndighederne gør i hvert fald en masse for, at det ikke skal blive fuldstændigt kaotiske tilstande som i Italien«, siger Anne Milther Mollerup og fortsætter:

»De fleste kunne nok hjælpe til med de opgaver, der bliver på hospitalerne, men forskellen er, at jeg som medicinstuderende allerede er vant til at komme på hospitalerne, ved hvor tingene ligger i skabene og forstår det sprog, der bliver talt. Derfor kan jeg bidrage med arbejdskraft og hænder«.

Også hvis der bliver tale om decideret mangel på læger, mener hun, at medicinstuderende vil kunne træde til med løsning af mere lægefaglige opgaver i sundhedsvæsenet, fordi de har den baggrundsviden, der gør, at de hurtigt vil kunne læres op.

Imens hun venter på måske at blive kaldt i tjeneste, gør hun ligesom så mange andre danskere: Hun undgår at besøge sine bedsteforældre, snakker med venner over Skype og passer sin undervisning online. Ellers forholder hun sig roligt til muligheden for at komme til at stå ansigt til ansigt med de mange forventede coronasyge patienter.

»I princippet er der jo ikke så meget forskel på en patient, der er i isolation på grund af Clostridium, eller en patient, som er i isolation for coronavirus. Man skal stadig have isolationstøj på, man skal stadig spritte hænder, og man skal stadig passe på. Forskellen bliver, at nu bliver det måske en hel afdeling, der er i isolation«, siger hun.

Venter i selvvalgt isolation

Imens Anne Milther Mollerup stadig har travlt med at passe sit studie på SDU, går pensioneret praktiserende læge Peter Larsen rundt et andet sted på Fyn og venter. Efter 28 år i almen praksis gik han på pension for knap et år siden for at nyde »nogle gode år« sammen med konen. Og der er nok at nyde med fire voksne sammenbragte børn og ni børnebørn mellem 8 og 21 år. Alligevel var heller ikke han i tvivl, da regionen efterlyste arbejdskraft.

Peter Larsen.Privatfoto.

»Jeg ville have det dårligt med at sidde herhjemme med hænderne i skødet, hvis der var brug for min hjælp. Hvis der virkelig var sammenbrud på lægevagten eller hospitalerne, kunne jeg give en hjælpende hånd«, siger Peter Larsen.

Han er parat til at visitere patienter på lægevagten, genoptage det ventilationsarbejde, som han kender fra det år, han tilbragte på en anæstesiafdeling, eller hvor hans hjælp er nødvendig. Indtil videre går dagene med at gå hjemme og passe på sig selv ligesom alle andre, og han er ikke bekymret for at træde til, selvom han med alderen tilhører en risikogruppe.

»Jeg føler ikke, jeg er så meget i en risikogruppe, at jeg vil fravælge at hjælpe; heller ikke med den risiko, det indebærer. Som sundhedspersonale har vi jo altid været i kontakt med syge mennesker og smitsomme sygdomme, så på den måde forskrækker det mig ikke så meget«, siger han.

Men han spurgte selvfølgelig sin kone, før han meldte sig, fordi han risikerer at tage smitten med hjem. Heldigvis syntes hun også, det var en god idé.

Regionerne har allerede fået tusindvis af tilmeldinger fra læger, medicinstuderende, sygeplejersker, sygeplejestuderende og social- og sundhedsassistenter. Du kan stadig nå at tilmelde dig i den region, du hører til:

Region Syddanmark

Region Midtjylland

Regioner Nordjylland

Region Hovedstaden

Region Sjælland