Skip to main content

Men hvordan gik det egentlig i Sønderborg?

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

2. apr. 2012
3 min.

»Ja, det var en barsk tid«.

Ordene er overlæge Lars Holms. Han er klinikchef på Ortopædkirurgisk Afdeling i Sønderborg, og han husker alt for godt den voldsomme kamp om de sønderjyske sygehuses status i en ny struktur.

»I dag er sårene fra den tid stadig ikke helt lægt, men meget af striden er forbi. Jeg tror, at det sidste års tid med bygningen af en helt ny øjenafdeling og en gennemgribende renovering af blandt andet vore operationsstuer har vist både personale og byen Sønderborg, at der nu vitterligt sker noget med vores sygehus, og at det måske bliver helt godt. Især hvis de næste step ikke lader vente for længe på sig,« siger Lars Holm.

Sønderborg er Sønderjyllands største by. Det er en stolt by, tæt på grænsen og historiske steder. Her ligger sygehuset som en del af bybilledet, og her var man usædvanlig kampberedt, da Region Syddanmark skulle afgøre, hvor akutsygehusene skulle placeres. Og da kampen var tabt, nægtede de at give op.

Den nye sygehusstruktur betød kamp mange steder, men i Sønderjylland blev klingerne krydset med så voldsom kraft, at det gav genlyd over hele landet. Skulle Sønderborg eller Aabenraa være akutsygehus? Politikerne nåede at beslutte sig for et helt nyt sygehus i Gråsten i Sønderborg Kommune, før det alligevel endte med Aabenraa.

»Det bedste alternativ«

»Sygehuslægerne i Sønderjylland var faktisk enige om, at det optimale ville være at samle funktioner på én matrikel, spørgsmålet var, hvor det skulle være. I sidste øjeblik droppede man så at bygge helt nyt i Gråsten og valgte det, som jeg vil sige er den næstbedste løsning, og delte op: Akutsygehus i Aabenraa og specialsygehus i Sønderborg«, siger Lars Holm.

Den kæmpende sygehusgruppe i Sønderborg sundede sig og forberedte sig på nye kampe. Gruppen ville ikke give op. Da det hele var afgjort, greb de ud efter det tunge skyts og lod det kendte kommunikationsbureau Jøp, Ove & Myrthu lave en hvidbog på næsten 90 sider, betalt af Sønderborg Kommune. Med den i hånden mødtes man med Folketingets Sundhedsudvalg i marts 2009, og selv da Erik Juhl-udvalget i oktober bakkede op om regionsrådets beslutning, nægtede Sønderborg at give op.

»Nu er det så faldet noget til ro, men længe kunne man med god ret spørge: Sker der noget hos os? Det var, som om der hele tiden blev talt om Aabenraa. Derfor har det været godt med det sidste års byggeaktivitet, der synliggjorde, at nu sker der noget. På mit område har vi netop nu ortopædkirurgisk afdeling på fire matrikler, men det ændrer sig så fra januar 2014, hvorefter vi har ortopædkirurgi i Sønderborg og Aabenraa. Jeg synes stadig ikke, det er den bedste løsning, politikerne valgte, men jeg tror, det kan blive godt, siger Lars Holm.

Fakta

Sygehus Sønderborg fik døgnbemandet skadestue fra 1. september 2009.

Sygehuset skal være specialesygehus for:

diabetes, KOL og visse typer for cancer.

sammedagskirurgi

øjen- og øreområdet

hofte- og knæoperationer

I 2020 vil der ifølge beregninger årligt være cirka 6.500 udskrivninger og 140.000 ambulante besøg i Sønderborg, der hermed vil være det sted i Sygehus Sønderjylland, hvor der kommer flest patienter.