Skip to main content

Mere forebyggelse, tak!

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. maj 2009
2 min.

Det er ikke nok med Forebyggelseskommissionens 52 anbefalinger - og da slet ikke efter at regeringen og Dansk Folkeparti har skudt flere af dem ned - der skal forebygges meget mere, også på det psykiatriske område.

Det var budskabet fra Lægemødet, hvad angår forebyggelse. Repræsentantskabet vedtog en udtalelse rettet til regeringen og Folketingets partier med en række anbefalinger.

Bl.a. ønsker Lægeforeningen sig, at samtlige af Forebyggelseskommissionens anbefalinger kommer med, når der senere i år skal udarbejdes en national forebyggelsesplan. Men ikke nok med det. Der skal tænkes langt bredere end de KRAM-faktorer - kost, rygning, alkohol og motion - der præger Forebyggelseskommissionens arbejde. Lægeforeningen opfordrer derfor til, at samtlige otte folkesygdomme - herunder ikke mindst de psykiske lidelser - inkluderes i forebyggelsesplanen.

Praktiserende læge og bestyrelsesmedlem Jette Dam-Hansen, som præsenterede udtalelsen, noterede sig specifikt, at Forebyggelseskommissionen ikke anbefaler systematisk screening, fordi det ville være økonomisk ufornuftigt. Men flere af de førende sundhedspolitikere er faktisk åbne over for ideen.

»Der er slet ingen tvivl«, sagde socialdemokraternes forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen under fredagens debat om forebyggelse og henviste bl.a. til, at England netop har indført generelle og regelmæssige helbredstjek.

»Vi ved godt, at det koster penge, men det må forebyggelse godt«, sagde han.

Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen var villig til dialog: »Det synes vi er et element, der skal drøftes«, sagde hun.

Dansk Folkepartis Liselotte Blixt var ikke helt så kategorisk men løftede problemet med at få især mændene til at gå til lægen frem: »Måske kan man få fat i mændene? Mange siger jo, at hvis lægen indkalder, har det en vis autoritet«, sagde hun.

Kun Vivi Kier fra De Konservative sagde klart fra: »Det årlige helbredstjek for alle over 40 er jeg slet ikke med på. Så får vi i hvert fald brug for flere praktiserende læger, og dem mangler vi«, sagde hun.

Den konservative sundhedsordfører er her på linje med Lægeforeningen, som mener, at der er alt for mange overbebyrdede læger i forvejen - og generelt set vil lægerne hellere behandle de syge end sundhedskontrollere de raske.

Jette Dam-Hansen sagde, at Lægeforeningen »vil se på, hvordan vi kan påvirke den politiske proces i den rigtige retning, så vi lander et andet sted end ved sundhedstjek for alle over 40 år«.