Skip to main content

Mere indflydelse til repræsentantskabet

Lisbeth Dahl, webredaktør i FAPS

14. okt. 2013
2 min.

Praktiserende Speciallæger  Afledt af sidste års debat om demokratiet i Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) blev der vedtaget en række ændringer i vedtægterne på repræsentantskabsmødet den 5. oktober. Ændringerne sker netop for at styrke demokratiet, bl.a. ved at øge repræsentantskabets indflydelse.

Det betyder bl.a., at godkendelse af overenskomsten nu lægges ud til repræsentantskabet til forskel fra tidligere, hvor bestyrelsen har haft det sidste ord. Helt nøjagtigt skal repræsentantskabet fremover:

  • høres i forbindelse med præsentationen af FAPS’ forventede overenskomstkrav,

  • informeres umiddelbart efter udvekslingen af krav med RLTN, og endelig

  • tage stilling til opsigelse og indgåelse af overenskomst, når forhandlingsresultatet foreligger.

Derudover ændres proceduren for valg til repræsentantskabet, således at alle 16 praksisspecialer fremover er repræsenteret. Endelig sker der en udvidelse af antallet af valggrupper til bestyrelsen fra otte til 11. Som konsekvens heraf udvider bestyrelsen kredsen af medlemmer til 11 (mod tidligere otte). Der vil desuden være en observatørplads til hver af de valggrupper, som formanden og næstformanden vælges fra. De to observatører fra deltidspraksis falder bort, idet det giver bedre mening at have flere fuldtidspraktiserende i bestyrelsen.

Overenskomstforhandlingerne

Overenskomstforhandlingerne er udsat til juni 2014 efter ønske fra RLTN. Regionerne har en række uafsluttede forhandlinger med primærsektoren, heriblandt de uafsluttede forhandlinger med PLO, og vil angiveligt ikke kunne magte alle forhandlinger på samme tid.

Det betyder, at OK14-sitet genåbnes, og det vil atter være muligt at indsende forslag og ønsker til de kommende forhandlinger (nærmere information følger).

Peter Tingsgaard, næstformand i FAPS og forhandlingsleder, gennemgik kort de overordnede temaer i de kommende overenskomstforhandlinger:

  • Fokus på fortsatte moderniseringer af praksis. Det er vigtigt, at der er økonomi til det, så speciallægepraksis fortsat kan levere professionelle, opdaterede ydelser.

  • It-løsninger skal gennemføres, så hospitalerne kan modtage henvisninger og resultater af undersøgelser elektronisk. Det er til glæde og gavn for patienten, og det skal sikre færrest mulige fejl mellem primær- og sekundærsektoren.

  • Fokus på opgaveglidningen mellem sektorerne, så der gives højst mulig kvalitet og bedst mulig behandling til borgerne på samfundsøkonomisk mest ansvarlig måde.

  • Endelig lægges der vægt på den fortsatte udbygning af kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af ydelserne i speciallægepraksis.

Ny i bestyrelsen

Speciallæge i reumatologi, Jannie Beier, indtrådte i bestyrelsen. Hun afløser Berit Schiøttz-Christensen, der udtræder, efter at hun har fået stilling som professor og overlæge ved Rygcenter Syddanmark.

Kontingentforhøjelse

En kontingentforhøjelse fra 4.750 til 6.000 kr. blev vedtaget. Den relativt store stigning skyldes øget træk på FAS’ sekretariat, øget mødeaktivitet og flere arbejdende FAPS’ere i diverse arbejdsgrupper. Alt i alt mere politisk aktivitet, som skal honoreres.

Hele beretningen kan ses her: www.laeger.dk