Skip to main content

Milliarddonation sikrer stort diabetescenter i Herlev

Region Hovedstaden har godkendt planerne om et nyt Steno Diabetes Center betalt af ca. tre milliarder kr. fra Novo Nordisk Fonden. SF advarer dog.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

20. maj 2016
2 min.

Fra 2020 vil et stort diabetescenter ved Herlev Hospital behandle 11-13.000 patienter årligt og skal desuden løfte kvaliteten af hele regionens samlede diabetesbehandling.

Det står klart, efter at Region Hovedstaden netop har godkendt planerne om etableringen af det nye Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC). Planerne er blevet gjort mulig af den største enkeltstående fondsbevilling i Danmarkshistorien på næsten tre milliarder kroner fra Novo Nordisk Fonden.

Regionsrådsformand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), er glad for den historisk store donation, der gør det muligt at tilbyde et mere individualiseret og forbedret forløb for den enkelte person med diabetes.

Faktaboks

Fakta

”At blive diagnosticeret og leve et liv med diabetes er et chok for mange mennesker, der forandrer ens liv markant både for en selv og familien. Med det nye center bliver det muligt at tilbyde den bedste behandling, ligesom vores fokus på forebyggelse og forskning i nye og mere skånsomme behandlingsmetoder forbedres. Det gælder uanset hvilken type diabetessygdom eller følgesygdomme man lever med,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.

Det nye diabetescenter vil blive placeret i en ny bygning ved siden af Herlev Hospital og tilbyde en sammenhængende behandling og forebyggelse af alle typer diabetes og dens komplikationer, som vil være førende i en international målestok. Mens bygningen skal stå klar i slutningen af 2020, påbegyndes aktiviteterne i SDCC allerede i begyndelsen af 2017. Centeret kommer blandt andet til at bygge på Steno Diabetes Center, som i forbindelse med aftalen overdrages fra Novo Nordisk A/S til Region Hovedstaden og herefter integreres i det offentlige sundhedsvæsen.

Men både SF og Enhedslisten stemte blankt til at modtage den store pengegave fra Novo Nordisk Fonden, og grunden ridser Lise Müller, regionsrådsmedlem for SF, op på denne måde:

”Det gode er at det gamle Steno Diabetes Center, som var ejet af Novo Nordisk, ikke mere skal behandle diabetes patienter.

Det dårlige er, at det nye center får en bestyrelse, hvor en person fra Novo Nordisk Fonden skal sidde med og træffe strategiske beslutninger for området. Resten af verden har opdaget, at der er interesser, der skal tøjles ift. forskning og sundhed. Vi har brug for en dygtig lægemiddelindustri, men ikke helt inde på bestyrelsesgangen i et offentligt sundhedsvæsen. Det er helt enkelt forkert sammenblanding af interesser,” skriver Lise Müller på sin Facebook-profil.