Skip to main content

Minister: Tal om fireårsregel er for usikre

Klaus Larsen kll@dadl.dk

13. apr. 2012
2 min.

Sundhedsminister Astrid Krag føler sig ikke sikker på, at den såkaldte fireårs-regel vil ramme så mange læger som de 80, der er opgjort af de tre videreuddannelsessekretariater.

"De mulige konsekvenser af fireårs-fristen blev drøftet på det seneste møde i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse, hvor der var enighed om, at de nuværende tal var for usikre og uensartede til en nærmere vurdering", siger Astrid Krag til Ugeskriftet.

Hun tilføjer, at Sundhedsstyrelsen nu er ved at indhente mere anvendelige oplysninger.

"Når de foreligger, vil alle parter kunne vurdere sagen på et ordentligt grundlag", siger ministeren.

Men tallet 80 er godt nok, siger Lars Riber, som er bestyrelsesmedlem i Yngre Læger og i Lægeforeningen:

"Det var det tal, videreuddannelsessekretariaterne indhentede i efteråret og foråret, og det er helt sikkert, at der var 80 læger, der manglede et job, da opgørelsen blev lavet", siger han og fortsætter:

"Vi anerkender, at det næppe bliver alle 80, der reelt falder for fristen. En del kan forhåbentlig forlænge den, fordi der kan findes en dispensationsmulighed. En del kan have lavet ph.d., de kan have haft militærtjeneste, barslet eller forsket. Eller de kan nå at få et job inden".

"Men selv om det reelle tal viser sig at være det halve, er det stadig alt for mange", siger Lars Riber.

Et oplæg til dialog?

- Men nu siger ministeren, at når der foreligger mere pålidelige tal, "vil alle parter kunne vurdere sagen på et ordentligt grundlag". Lyder det ikke som en åbning?

"Det synes jeg. Vi skal anerkende Astrid Krag for, at hun tilsyneladende lægger op til en dialog om, hvordan vi håndterer denne problematik. Og den vil vi meget gerne indgå i", siger Lars Riber.

Indtil videre har ministeriet fastholdt fireårs-reglen - som blev indført af daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det kan ifølge Lars Riber skyldes, at den kontroversielle regel efter ministeriets mening har virket efter hensigten: Der har i hvert fald aldrig været så få ubesatte hoveduddannelsesforløb som nu.

På længere sigt anser Lars Riber det for mest sandsynligt, at fireårs-reglen må falde:

"Jo længere tid, der går, desto større vil mængden af læger, der falder for fireårs-reglen blive. Og på et tidspunkt må den blive så stor, at det samfundsmæssigt og økopnomisk ikke kan forsvares, at man har brugt så mange dyre uddannelsesresurser på at uddanne læger, som aldrig kan blive speciallæger", siger han.