Lægeforeningen skal alligevel høres, når evalueringen af Styrelsen for Patientsikkerheds sundhedsfaglige tilsyn sættes i gang. Sundhedsministeriet havde ellers i et tidligere kommissorium lagt op til, at Lægeforeningen såvel som andre faglige organisationer ikke skulle have mulighed for at komme med input til de nye tilsynssanktioner, der blev ved lovændringen i 2016, hvilket førte til kritik fra Lægeforeningen i et brev til sundhedsministeren. Men i det nye kommissorium, som er sendt i udbud, lægges der nu op til, at organisationerne skal høres.
Det glæder Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, at ministeriet har ombestemt sig.
»Lægeforeningen har på tværs af enkeltsager en bred indsigt i den måde, læger oplever effekterne af tilsynet på. Derfor er det naturligvis afgørende, at vi får mulighed for at komme med relevante og vigtige input, så evalueringen kan få et dækkende billede af tilsynet, herunder hvordan det forvaltes, og af dets konsekvenser. Alt andet ville være uacceptabelt. Derfor er det på sin plads, at Lægeforeningen nu skal høres som led i evalueringen«, siger Camilla Rathcke.
Bedre mulighed for grundig evaluering
Oprindeligt skulle evalueringen, som skal udføres af en ekstern leverandør, have været sat i gang i januar 2020. Trods det er opgaven først sendt i udbud i februar 2022. Efter planen skal evalueringen være færdig den 1. september. At man nu vil høre Lægeforeningen, er ikke det eneste, der er lavet om. Tidligere var der sat 0,5 mio. kr. af til den meget omfattende og komplekse opgave. Derfor så Camilla Rathcke en risiko for en skrabet evaluering, som ikke kunne give et dækkende billede af tilsynet. I det nye kommissorium er rammen nu i stedet 2 millioner kroner.
»Der er nu en bedre mulighed for at få en grundig, bred og dyb evaluering af ,strammerpakken’ og dens konsekvenser for patientsikkerheden og lægers retssikkerhed. Det skal der til. Vi er nødt til at få svar på, om den strammede lovgivning overordnet har leveret væsentligt mere patientsikkerhed målt op imod de konsekvenser, vi også har oplevet, den har haft, fordi den står i vejen for en åben og lærende kultur i sundhedsvæsenet. Mit indtryk er klart, at vi skal finde en anden balance«, siger Lægeforeningens formand.
»Samtidig må jeg også sige, at jeg undrer mig over processen. Det er bekymrende, at det bliver ved med at trække ud, og at der gang på gang opstår nye hindringer for at komme i mål med en evaluering. Vi har måttet vente alt for længe, selvom alle kun har gavn af en evaluering, der kommer rundt i alle kroge. Forhåbentlig kommer den nu«, siger Camilla Rathcke.
Fakta