Skip to main content

Mobil enhed afløser gammelt felthospital

Forsvaret har sendt sit gamle, tunge felthospital på pension. Afløseren er en let og supermobil enhed, der kan rykke ud med kort varsel og komme helt tæt på kamppladsen

Hvert modul kan stuves i en helikopter, så den mobile enhed lever virkelig op til sit navn. Foto fra Afghanistan: Dansk Militærmedicinsk Selskab.
Hvert modul kan stuves i en helikopter, så den mobile enhed lever virkelig op til sit navn. Foto fra Afghanistan: Dansk Militærmedicinsk Selskab.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

17. sep. 2015
3 min.

Man siger, at generalerne altid planlægger og udkæmper den forrige krig.

Det samme kunne siges om det danske forsvars felthospital, som nu er sendt på pension:

Felthospitalet, som blev anskaffet i 1995, egnede sig til opstilling i relativ nærhed af en slagmark med mange sårede. Det afspejlede den kolde krigs fjendebillede og hærstruktur, hvor man under store slag skulle hospitalisere et stort antal tilskadekomne og dagligt behandle 200 sårede ambulant.

Når hospitalet skulle flyttes, måtte det ske ved hjælp af 70 lastbiler og 50 anhængere med 93 oppustelige telte, 66 specialcontainere og en samlet bemanding på 209 fra læger til menige sygepassere. Det var et logistisk helvede – men det kunne i det mindste flyttes, og det var banebrydende ved anskaffelsen i 1995.

Plug-and-play

Skønt Danmark har været krigsførende siden Balkankrigens udbrud for 25 år siden, har hospitalet aldrig været i brug, hvis man ser bort fra et par store NATO-øvelser i Tyskland og Polen – samt at hospitalets personel bemandede det britiske felthospital i Camp Bastion i tre måneder i 2009.

Træning i operationsmodulet. Foto: Forsvarets Sundhedstjeneste / Mikael Nielsen

De krige, Danmark deltager og vil komme til at deltage i, stiller nye krav til mobilitet og hurtighed. Vores bidrag består af mindre, taktiske enheder, som skal spille sammen med andre landes bidrag. Indsættelsen skal kunne ske med kort varsel. Konflikterne foregår ikke i Danmarks nærområde, og transporten skal kunne ske med fly. Derfor skal vægt og volumen holdes nede, og enheden skal bestå af moduler, der kan kobles sammen med f.eks. britiske eller tyske moduler – plug-and-play.

Alt dette fortæller stabslæge Henrik Staunstrup, der for nylig på Flyvestation Skalstrup ved Roskilde præsenterede enheden ved et arrangement i Dansk Militærmedicinsk Selskab, hvor også en nuværende og tidligere generallæge samt en enhedschef i Sundhedsstyrelsen var blandt deltagerne.

Operationsmodul på 1.400 kg

Den nye enhed hedder Role 2 Basic Medical Treatment Facility – i militær jargon: R2B-MTF. Og den opfylder alle de ovennævnte krav.

»I øjeblikket er vi i stand til at stille hele enheden med dens i alt syv moduler op på fire timer og pille det ned igen på to timer«, fortæller Henrik Staunstrup, der også var chef på det gamle felthospital. Målet er, tilføjer han, at kunne opstille hele enheden på to timer, så der trænes videre i Fjerde Logistikbataljon ved Trænregimentet i Aalborg, som huser enheden.

Enheden er let. Hele enheden kan være i et Hercules C 130-fly, og de enkelte moduler kan stuves i en helikopter. Derfor kan enheden hurtigt komme helt frem så tæt på kamppladsen, som sikkerheden tillader. Fuldt udrustet vejer operationsmodulet kun cirka 1.400 kilo, fortæller Henrik Staunstrup.

Konceptet er skræddersyet, så det opfylder NATOs standard, og enheden er fuldt kompatibel, så hvert modul kan bygges sammen med andre NATO-landes moduler.

Enheden skal være klar til indsættelse i første halvår af 2016. Det kan blive på en krigsskueplads – men det kan også blive i samarbejde med katastrofenødhjælp ved for eksempel jordskælv eller oversvømmelse.