Skip to main content

Moderne lægecenter redder 3.500 lægeløse

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

12. apr. 2010
3 min.

Indtil for nylig var omkring 3.500 lægeløse patienter i Næstved henvist til en vikarklinik, som Region Sjælland havde etableret. Men for nylig åbnede det nybyggede, topmoderne Næstved Lægecenter for tilgang, og alle lægeløse har nu haft mulighed for at vælge en af husets 12 praktiserende som fast familielæge.

En vikarlæge kan godt være dygtig, siger læge Mette Møller i sin flunkende nye klinik i lægecenteret. Men vikarløsningen duer altså ikke, mener hun:

»Vikarklinikken kan slet ikke sammenlignes med den gode vare, som den alment praktiserende læge kan levere«.

Mette Møller er formand for de praktiserende læger i Region Sjælland og lægger vægt på, at Lægecenteret ikke har krav på hele æren for at sikre lægedækning.

»Der er også andre klinikker i byen, som har udvidet eller er flyttet til større lokaler«, siger hun.

Lægecentreret består af fire klinikker med tilsammen 12 læger - klinikker, som i forvejen havde samarbejdet. Men da lokaliteterne var blevet for snævre, begyndte lægerne at sondere mulighederne hos såvel kommune som region for at løse problemet sammen:

»Vi ville fremtidssikre praksis ved at sørge for moderne og rummelige omgivelser med plads til mere klinikpersonale, så vi kan yde den kvalitet, almen praksis skal stå for«.

Mette Møller vil ikke træde for meget i det - men region og kommune var mildest talt ikke til megen hjælp. Derfor tog syv af lægerne for egen regning og risiko initiativ til det nye lægehus. En stor satsning, men resultatet gør indtryk: lyse og moderne lokaler, venlige venteområder med legehjørne og fladskærme, hvor sundhedsråd og anden info kører i båndsløjfe. Hver af husets fire klinikker har en indbydende kaffestue, og der er fælles sekretariat. Et stort in house-laboratorium gør livet lettere for både læger og patienter, og i den rummelige kantine kan de 40 mennesker, der arbejder i huset, mødes over frokost og udveksle erfaringer, holde konferencer og julefrokoster.

Kantinen er også ramme om to månedlige undervisningsdage for de ti uddannelseslæger. Der er én læge, som er uddannelsesansvarlig, men alle tager sig på skift af at undervise.

Næstved har ikke længere lægeløse patienter. Når de 12 læger på Omøvej ikke længere skal svede over bogholderi, håndtere diabetikerkontrol, vaccinere, pode, smøre frokost og fumle med forældet it, kan man sagtens tage flere patienter ind end de 1.600, man er forpligtet til.

»Ingen læge under 50 år gider i dag sidde i en solopraksis«, siger Mette Møller. »Og når regionerne holder konferencer og formulerer politikker til at afhjælpe manglen på praktiserende læger, fremhæver de altid, at man skal opmuntre yngre læger til at nedsætte sig i praksis ved at sørge for gode faglige miljøer«.

Fakta

Næstved Lægecenter rummer fire kompagniskabspraksis med tre læger i hver:

12 fuldtidslæger.

11-12 uddannelseslæger (KBU-, intro- og hovedforløb)

5 ansatte laboranter

1 bogholder

8 ansatte sygeplejersker

5 lægesekretærer

Hertil kommer en fysioterapeut og snart også en ørelæge, som har lejet sig ind