Skip to main content

Modstand mod regioner er ren politik

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

16. sep. 2011
2 min.

Drop faglige argumenter. Drop fakta. Drop analyser, at den vare, som de fem regioner har leveret. Det var aldrig derfor, at Venstre, Konservativ og Dansk Folkeparti foreslog regionernes nedlæggelse.

På Dagens Medicins konference om regionernes fremtid - dagen før vælgerne afgjorde Bertel Haarders (V) ministerskæbne - sagde han:

»Vi skal huske, at det er et politisk problem, der har ført til, at vi foreslår, at regionerne skal nedlægges. Når vi har lavet en struktur, der hverken respekteres af borgerne og politikerne i Folketinget, så er der et problem med den struktur«, sagde han.

Regeringen var træt af, at viden spredes så langsomt mellem regionerne, kvaliteten så uensartet, men det primære argument var, at alle sager - store som små - ender på ministerens bord, i stedet for hos de ansvarlige i regionen. Når regionerne ikke står på mål for egne beslutninger - massive ventetider på de københavnske skadestuer eksempelvis - hvorfor så have det led, løs ministerens ræsonnement.

Desuden vil fremtidens sygehusvæsen ifølge Bertel Haarder være bedre tjent med et tostrenget system:

»Visionen er jo, at det, der skal foregå på de 16 nye supersygehuse, skal have højest tænkelige kvalitet. Der er ikke så meget at stemme om. Og så bliver det, der ligger før og efter hospitalet vigtigere. Vi skal have flere ambulante behandlinger, færre indlagte«, siger han og fortsætter:

»Ser vi på Kaiser Permanente, så kan vi se, hvordan man kan få et top effektivt sundhedssystem med langt flere behandlinger og i gennemsnit to dages indlæggelse og langt mere forebyggelse. Skal vi gå i skridt hen i mod det, så er det bedre med et tostrenget end et trestrenget system«.

Forinden havde forskningsleder på Anvendt Kommunal Forskning Karsten Vrangbæk ellers brugt al sin taletid på at understrege, hvor godt regionerne har leveret varen. Effektiviteten i sundhedsvæsenet er øget, ventelisterne mindsket, kvaliteten forbedret samt viljen til forandringer til stede i regionerne. Men naturligvis med visse akademiske forbehold.

Regionerne fik stort set også kun lovprisninger med på vejen af Lægeforeningen, Hjerteforeningen, Dansk Sygeplejeråd, De Lægevidenskabelige Selskaber, Psykiatrisk Center København og dekanen ved Århus Universitet.

Alle kunne fremføre skønhedspletter, men ingen afviste regionerne som model, og de færreste kunne se et fornuftigt alternativ.

Politisk kommentator og partner i bureauet Geelmeyden-Kiese Peter Goll sammenlignede politikernes ivrige hang til reformer, fusioner og strukturelle tiltag med en scene med den britiske tv-serie fra 1980'erne 'Javel hr. Minister'.

»Politikerne tænker: Der er et problem. Vi må gøre noget. Her er noget. Derfor gør vi det«, sagde han til salens morskab.