Skip to main content

Monopol skader rekrutteringen

Jesper Poulsen

2. nov. 2005
2 min.

For en måned siden besluttede formændene for de amtslige sundhedsudvalg bag lukkede døre at forsøge at gennemføre et monopol på annoncer for lægestillinger i Danmark. Formændene indgik en forpligtende aftale om, at annoncering af lægestillinger fra denne weekend udelukkende skal foregå på amternes egen internetbaserede jobportal. Med denne beslutning, der er blevet fulgt op af nogle amter, har sundhedsformændene begået en handling, der er usund, uhensigtsmæssig og til skade for det lægelige arbejdsmarked.

Lægeforeningen har netop moderniseret Stillingsbanken.dk for at skabe et hensigtsmæssigt marked for de danske læger, som omtalt i sidste uges leder, før amternes initiativ var kendt. Det ønsker vi at fortsætte både på skrift og på nettet. Kritiske røster hævder, at amterne blot forsøger at overtage monopolet fra Ugeskrift for Læger. Korrekt er det, at Ugeskriftet har haft en helt dominerende position på markedet med den bedste og mest dækkende jobsektion for alle landets læger. Men det har ikke været noget monopol. Det har stået sygehuse og industri frit for at annoncere andre steder, og det er også sket i et vist omfang. Det vil desuden fremgå af priser og vilkår, at Ugeskriftet ikke har udnyttet den dominerende position. Lægeforeningen var indstillet på at samarbejde eller konkurrere med den nye jobdatabase. I stedet sætter amterne den frie konkurrence ud af kraft.

Den påtænkte monopolisering af stillingsmarkedet er efter Lægeforeningens opfattelse usund og uhensigtsmæssig, fordi den ikke sikrer de rigtige ansøgere til de rigtige stillinger. Det gøres med åben og offentlig tilgængelig information de steder, potentielle ansøgere kommer forbi, når de søger anden information. Det lever amternes jobportal ikke op til.

Der er stadig en betydelig gruppe læger, der ikke bruger Internettet. En del vil formentlig også af andre grunde lade være med at bruge denne jobbase, ligesom nogle af de bedste ansøgere alene bliver opmærksomme på ledige stillinger ved at se dem på tryk i Ugeskrift for Læger. Alle disse læger bliver dermed ikke en del af den mobilitet og fleksibilitet, der ønskes på det lægelige arbejdsmarked.

Lykkes Amtsrådsforeningens manøvre, og stillingsannoncerne derfor tvinges væk fra Ugeskrift for Læger, vil det for Ugeskriftet betyde store problemer, som der endnu ikke er taget stilling til. Hvordan skal Ugeskrift for Læger se ud, hvor ofte skal det komme, hvor skal de indtægter vi har på annoncerne i dag komme fra i fremtiden? Disse spørgsmål kræver hurtige svar fra Hovedbestyrelse og Repræsentantskab, men gode ideer modtages meget gerne.

Hvis det lykkes amterne at gennemtvinge et monopol på markedet for lægestillinger, vil der ske betydelige forringelser i mulighederne for at rekuttere. Siden kommer turen så til sygeplejerskerne. Det er en særpræget måde at agere på i en situation med betydelig mangel på sundhedspersonale.