Skip to main content

Multisyge ældre presser almen praksis

Patienterne bliver ældre, mere syge og bringer almen praksis i knæ. Det gør, at lægerne har lukket for nye patienter.
Praktiserende læge Inger Uldall Juhl. Arkivfoto: Palle Peter Skov.
Praktiserende læge Inger Uldall Juhl. Arkivfoto: Palle Peter Skov.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

28. aug. 2018
4 min.

Antallet af patienter per læge er rekordhøjt, og det er især de ældre patienter, der vælter butikken hos de praktiserende læger. Det betyder, at flere må lukke for tilgangen af nye patienter.

Nye tal fra PLO viser, at antallet af patienter per praktiserende læge i 2018 ligger på det højeste niveau med 1.643 patienter pr læger, og at næsten 70 procent af lægerne har lukket for tilgang.

Ifølge Christian Freitag, formand for PLO, skyldes de lukkede praksisser, at lægerne har mere travlt, både med flere patienter, men også med flere kronikere og ældre patienter end tidligere.

”Vi ser både en stigning i antallet af patienter og i de opgaver, hver patient kommer med. Det er det, der gør, at flere og flere lukker for tilgang,” siger Christian Freitag.

Efter OK18 er de kronisk syge ældre og diabetikere rykket ud af sygehuset og ind i almen praksis, og det presser klinikkerne, forklarer Christian Freitag.

”Vi synes faktisk, det er en god idé, at de ældre kronikere kommer hjem i det nære sundhedsvæsen. Det er noget nyt, at vi flytter de lettest syge ud til de praktiserende læger. Men det er endnu en faktor, der gør, at klinikkerne får mere at se til. For hver gang vi lægger opgaver fra sygehuse ud i almen praksis, vil nogle praktiserende læger lukke for tilgang,” siger han.

Nærheden ryger

Den kommune med allerflest patienter per læge er Kalundborg kommune. En af de læger er Christina Møller, der sammen med sin kollega Claus Bache har 3400 patienter – altså 1700 patienter per person.

”De patienter, der fylder mest, er ældre borgere – 60 plus. Dem, der er multisyge. De fylder i antallet af konsultationer,” fortæller Christina Møller.

Christina Møller og Claus Bache har haft lukket for tilgang af nye patienter i mange år.

”Vi får forespørgsler på ugebasis, som vi må afvise. Det er fx pårørende, som allerede er tilknyttet vores klinik, med et ældre familiemedlem, der gerne vil have en fast læge. Jeg kan ikke lide at afvise dem.”

Ifølge Christina Møller er løsningen ikke at ansætte en masse vikarer.

”Lægerne er varen. Der er en fast skare, der vil ind til os. Det kan være svært at ansætte personale, og det skal også hænge sammen økonomisk. Vi er ikke et sundhedscenter med en masse vikarer ansat”

Christina Møller og Claus Bache driver med egne ord en hel almindelig praksis med to læger, to sygeplejersker og en uddannelseslæge. I Kalundborg er der også to sundhedscentre.

”Jeg har også en lyst til i vores lokalsamfund, at patienter har en fast læge. Det er trist, de ikke har en fast læge. Det kan godt være, at jeg kan ansætte, men vi mister nærheden, hvis der er for langt til lægen. Så er jeg ikke et hak bedre end de smarte sundhedshuse. Patienterne kan ikke lide vikarer, fordi kontinuiteten mangler. Det er os, der er varen.”

Flere praktiserende læger

Christian Freitag frygter en situation og et land, hvor der er lukket for at finde ny læge.

”Det er et skidt scenarie. Du kan ikke skifte læge, når du flytter, og så kommer der alternative løsninger som fx regionsklinikker og udbudsklinikker,” frygter han. "Dertil vil vi formentlig se flere helt private tilbud med bl.a. videokonsultationer stort set uden ventetid, men så risikerer nærheden og kontinuiteten at ryge. Du kan have brug for forløb, nærvær, forståelse og empati – det kan vi ikke levere på samme måde via en skærm.

Derfor skal der uddannes flere praktiserende læger, mener Christian Freitag. I juni kom regeringen med et udspil på 16 punkter og 742 millioner kroner til at bekæmpe lægemangel. Det langsigtede mål er, at 70 procent af de praktiserende læger i 2030 skal være åbne for nye patienter, og de ønsker også at øge antallet af hoveduddannelsesstillinger med 30 om året, skriver altinget.dk.

Christian Freitag ser helst det tal hævet til 100, fordi antallet falder i takt med den store generation, der går på pension.

”Med de ambitioner for sundhedsvæsenet, vi har, skal vi op omkring 5000 praktiserende læger, hvis der skal være praktiserende læger til alle, og hvis vi skal kunne løse alle de opgaver, som vi kan høre, at samfundet ønsker."

I 2017 var der 3.436 praktiserende læger. Antallet af læger med ydernummer i perioden 2007 til 2017 faldet med 217, viser opgørelse fra PLO.