Skip to main content

Myter, fakta og praktiske råd om atopisk eksem

»Stop kløen« begraver myter og giver ny viden og praktiske råd om atopisk eksem. Læs anmeldelse af speciallæge i almen medicin Camilla Sachs.

Cover: FADL’s Forlag

Camilla Sachs, speciallæge i almen medicin. Interessekonflikter: ingen

19. sep. 2023
3 min.

Faktaboks

Stop kløen. En bog om atopisk eksem hos børn og voksne.

En populærvidenskabelig bog, som forsøger at rydde lidt op i de mange informationer og myter, der verserer omkring atopisk eksem. Den henvender sig til familier, der er ramt af atopisk eksem, til voksne, der har sygdommen, til sundhedspersonale, der ønsker indsigt i atopisk eksem fra en lidt anden vinkel, og til andre, der er interesserede i at vide, hvad atopisk eksem er.

Bogen består af fire dele. Første del af bogen er en bred orientering om atopisk eksem, følgesygdomme, hvordan sygdommen udvikler sig gennem livet og ikke mindst om, hvad man selv kan gøre.

Anden del omhandler symptomer, dvs. kløe, udslæt og manglende søvn, og hvordan det praktisk håndteres i de forskellige livssituationer.

Tredje del handler om de forskellige behandlingstyper, som i dag findes til behandling af eksem, og beskriver virkninger og bivirkninger til behandlingerne. Gennem hele bogen er der indsat spørgsmål og svar, og i bogens fjerde del er der en brevkasse, hvor spørgsmålene er udformet med inspiration fra forfatterens arbejde med patienter med atopisk eksem.

Min første indskydelse, da jeg modtog bogen, var, at det måske ikke var så ophidsende at læse om atopisk eksem. Men jeg må sige, at jeg blev grebet af den!Camilla Sachs, speciallæge i almen medicin.

Min første indskydelse, da jeg modtog bogen, var, at det måske ikke var så ophidsende at læse om atopisk eksem. Men jeg må sige, at jeg blev grebet af den! Den er letlæst (for fagpersoner), den er overskuelig med tydelig angivelse af kapitler, tilpas lange afsnit og fine illustrationer. Der er rigtig mange gode praktiske råd i, hvordan man kan håndtere sygdommen og behandling, f.eks. information om hvornår og hvordan man bedst smører sig, og hvordan man håndterer eksem særlige steder, f.eks. omkring øjne og mund. Den indeholder faglig dokumentation (med kildeangivelser bagest i bogen) og afliver myter om f.eks. særlige kosthensyn og angsten for at smøre med steroidcreme.

Bogen har flere gode faktabokse og basale råd. Brevkassedelen samt de indskudte spørgsmål og svar i teksten kan synes »populære«, men da bogens målgruppe er som beskrevet, synes jeg, den rammer helt rigtig. Nogle steder er der anvendt ord, som nok primært forstås af fagpersoner, men senere i bogen oplevede jeg, at ordene blev beskrevet. Endelig er der en del gentagelser i teksten, men jeg formoder, det er intentionen, at man ikke nødvendigvis læser den fra første til sidste kapitel, men også kan bruge den til opslag.

Jeg blev beriget med ny viden, meget mere end jeg troede! Og jeg blev også mere opmærksom på, hvor ramt man kan være af atopisk eksem, hvis man har det i mere udtalt grad.

Forfatteren beskriver selv, at hendes motivation for at skrive bogen i høj grad har været at forsøge at lette sygdomsbyrden ved at forenkle behandlingerne og begrave de mange myter om atopisk eksem, som fører til dårlig samvittighed over alle de ting, man ikke gør. Det synes jeg, hun lykkes med, og jeg kan varmt anbefale at læse bogen!