Skip to main content

Når Fru Jensen kommer med krystaller

Journalist Nina Vinther Andersen, nva@dadl.dk

31. okt. 2005
5 min.

»Er der nogen, der har erfaring med Aloe Vera og morbus crohn?«

Sådan lyder et af patientspørgsmålene på Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandlings hjemmeside.

Vedtager repræsentantskabet et oplæg til et politikpapir fra arbejdsgruppen om alternativ behandling på Lægemødet den 30. april, så får de bedre mulighed for at svare på det og lignende spørgsmål fra patienterne.

»Vi håber, at oplægget - hvis det vedtages - kan give medlemmerne et værktøj, som de kan bruge, når patienterne beder dem om at forholde sig til alternativ behandling og behandlere. Der har ikke blandt gruppens medlemmer været dyb uenighed om noget. Nogle medlemmer har lagt mere vægt på noget end andre, men det er et samlet papir, som vi fremlægger«, siger gruppens formand, speciallæge Hans Buhl.

Selv om der mangler videnskabelige beviser for en lang række alternative behandlinger, så bør lægen møde patienten med åbent sind, når fru Jensen kommer med krystaller eller hr. Sørensen vil sove i en pyramide og spise tibetanske urtetabletter som led i deres behandling.

For selv om lægen ikke nødvendigvis er enig i patientens valg af alternativ behandling, så er det vigtigt, at lægen stadig støtter patienten, hvilket »ikke nødvendigvis er det samme som en faglig anerkendelse af en behandling«, skriver arbejdsgruppen, der også definerer »alternativ behandling« som »behandlinger, der ikke er ført lægevidenskabeligt bevis for. Foreligger derimod dokumentation for virkning, betragtes den pågældende behandling ikke som alternativ«.

Problemer med interaktioner

Gruppen, som blev nedsat under Etisk Udvalg som opfølgning på Lægemødet sidste år, har især set på den dialog, der føres mellem læge og patient, når talen falder på alternativ behandling.

Arbejdsgruppen har undersøgt, hvilket ansvar lægen har i forbindelse med rådgivningen af patienter. I arbejdspapiret står, at lægen skal rådgive patienten om kendte interaktioner, især hvis patienten tager konventionel medicin. Og lægen skal fraråde alternativ behandling, hvis virkningen ikke er dokumenteret, men hvor der i stedet for er risiko for bivirkninger.

»Et af problemerne med alternativ behandling er interaktionerne mellem de forskellige præparater og konventionel behandling; interaktioner, som vi ikke ved så meget om i dag. Vi må nok forberede os på, at læger i stigende grad vil blive holdt ansvarlige, hvis patienten har oplyst lægen om, at vedkommende tager alternativ medicin eller får alternativ behandling, som kan have negative konsekvenser for den konventionelle behandling, og man ikke har vejledt om det«, siger Hans Buhl.

Derfor foreslår arbejdsgruppen, at læger orienteres om alternative behandlingsformer i den kliniske undervisning, og at der på en eller anden måde oprettes et system, så læger kan indberette bivirkninger ved alternativ behandling.

I dag står Lægemiddelstyrelsen for indberetninger om bivirkninger ved lægemidler, som styrelsen har godkendt, og selv om styrelsen administrerer naturlægemidler og stærke vitaminpræparater, så hører adskillige former for kosttilskud under fødevareloven.

Det står i loven

Loven er ret klar med hensyn til lægers ansvar i forbindelse med alternativ behandling.

Læger må gerne samarbejde med alternative behandlere, men hvis patienten tror, at behandlingen er godkendt af lægen eller sker på lægens ansvar, så kan lægen blive straffet med bøde, hæfte eller påtale af statsadvokaten.

Den alternative behandler kan straffes, hvis vedkommende ikke er autoriseret og alligevel behandler syge og udsætter dem for påviselig fare. Hvis en læge på den ene eller anden måde vurderes til at have blåstemplet den behandling, så kan vedkommende straffes for medvirken.

Og hvis læger selv udøver alternativ behandling, så gælder lægelovens almindelige ansvarsregler om omhu og samvittighedsfuldhed.

Send flere penge til dokumentation

Helt centralt for alternativ behandling er, om virkningen er videnskabeligt dokumenteret eller ej. Gruppen foreslår, at foreningen skal støtte forskning i alternativ behandling, og at det sker i etablerede forskningsmiljøer.

Ud over Cochrane-instituttets undersøgelser er der Videns- og Forsknings-centret for Alternativ Behandling, som Folketinget oprettede i 1998. Centrets formål er at informere om forskellige alternative behandlinger og sætte forsk-ning i gang, som kan vise virkningen af dem.

Erfaringerne viser, at ønsket om penge til forskning i alternativ medicin er større end udbuddet.

I 2001 havde ViFAB godt to millioner kroner til uddeling over to omgange. Centret fik i alt 70 ansøgninger til i alt 32 millioner kroner.

I 2002 havde centret i første omgang knap en million kroner at dele ud til forskning og modtog 20 ansøgninger til et beløb for godt 6,5 millioner kroner. ViFAB fik via en ekstrabevilling på finansloven 3,5 millioner kroner ekstra.

I år har ViFAB to millioner kroner i ordinære forskningsmidler til forskning i alternativ behandling og naturmedicin. Fristen for at søge om midlerne var den 1. marts, og da havde centret modtaget 19 ansøgninger til cirka 8,4 millioner kroner.

»Det er godt, at der kommer gang i forskningen i alternativ behandling og især alternativ medicin. Mange af de præparater, vi bruger i dag, er baseret på stoffer, der forekommer i naturen. Og der er ingen tvivl om, at der er et kæmpe potentiale i naturen med henblik på at udvikle ny medicin«, siger Hans Buhl.

Det siger Cochrane-forskning blandt andet om

Kinesiske urter og kronisk hepatitis B

Nogle kinesiske urter kan bruges mod kronisk hepatitis B. Imidlertid er beviserne for svage til at anbefale en enkelt urt. Der er brug for godt designede, randomiserede, dobbeltblindede, placebokontrollerede forsøg.

Aromaterapi og demens

Aromaterapi viste fordele for mennesker med demens i det eneste forsøg, som deltog med data i dette review, men (...). Der er behov for flere (...) forsøg, før konklusioner kan træffes.

Echinea som forebyggelse og behandling af almindelig forkølelse

Flertallet af (...) studierne viste positive resultater. Imidlertid er der ikke nok beviser til at anbefale et specifikt echinea-produkt eller echinea-forberedelser for behandlingen eller forebyggelse af almindelig forkølelse.

Akupunktur til igangsættelse af fødsel

Data var ikke i en form, som kunne inkluderes i en metaanalyse. Der er behov for et godt designet randomiseret, kontrolleret forsøg til at evaluere akupunkturs rolle til igangsættelse af fødsler (...).

Akupunktur og hypnose til fødselssmerter

Akupunktur og hypnose kan være fordelagtige til at håndtere smerter under fødsler. Dog har få (...) behandlingsformer været underlagt ordentlige videnskabelige forsøg, og antallet af undersøgte kvinder har været få.

Yoga og epilepsi

Ingen pålidelige konklusioner kan drages med hensyn til effekten af yoga som behan dlingsform til epilepsi. Der er behov for flere studier.