Skip to main content

Nævn for Selvjustits skal holdes i kort snor

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

7. maj 2007
4 min.

Lægemødet besluttede - om end med stærke forbehold - at støtte den principaftale for et fælles »Nævn for Selvjustits på Lægemiddelområdet«, som for nylig blev indgået mellem Lægeforeningen, Apotekerforeningen, Lægemiddelindu-striforeningen, Industriforeningen for Generiske Lægemidler og Parallelimportørforeningen.

Vejen til et bedre image

Frøene til aftalen var allerede sået sidste år, bl.a. efter et vist pres fra omverdenen: Det er velkendt, at bl.a. industriens sponsorering og kursustilbud i dag udgør en ikke ubetydelig del af lægers efteruddannelse, og det fik allerede Lægemødet til i 2006 at vedtage, at uddannelsesarrangementers lovlighed skulle sikres på forhånd, og Lægeforeningen skulle arbejde for skabelsen af et nyt nævn til fælles sagsbehandling af klagesager.

Dertil kom så, at regeringen sidste år indgik en aftale med Folketingets partier om en handlingsplan på medicinområdet, bl.a. med fokus på selvjustitsaftaler for læger og apotekere.

Lægemødets beslutninger, den politiske aftale på Christiansborg plus mediebilledet af en lægestand, der i sager om lægers samarbejde med medicinalindustrien holder hånden over sig selv, har bevæget Lægeforeningen til at forhandle en aftale med de fire øvrige organisationer på medicinområdet, der som det mest centrale element skal føre til oprettelsen af Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet (NSL).

»Aftalen er et forhandlingsresultat og dermed kompromis«, sagde Jens Winther Jensen på Lægemødet. Han tilføjede, at alle - også lægerne - står sig godt ved den nye aftale.

Oplysningspligt

For efteruddannelsesområdet gælder det fremover, at alle virksomheder - i stedet for at anmelde til industriens eget nævn skal anmelde deres arrangementer til det nye fælles nævn. Det skal ske i så god tid - et par dage før arrangementet - at nævnets sekretariat kan nå at foretage en vurdering og rette op på eventuelle problemer.

»Virksomheden har pligt til at oplyse på invitationen, at arrangementet er anmeldt til NSL. Læger, der deltager i arrangementet, handler herefter i god tro«, sagde Jens Winther Jensen.

Hvis en arrangør ikke har anmeldt sit arrangement til NSL, skal dette også fremgå af invitationen. Ellers har lægen kun virksomhedens ord for, at reglerne er overholdt, og så vil det nok være klogest ikke at deltage.

»Men med den enkle procedure og korte sagsbehandlingstid på to dage, som forudsættes i aftalen, vil industrien ikke have nogen undskyldning for ikke at anmelde arrangementer«, sagde Lægeforeningens formand.

Omvendt skal også læger, som søger virksomheder om økonomisk støtte til et arrangement, orientere NSL. Ansøgningen skal ske på en ansøgningsblanket, som nemt kan downloades fra NSL's hjemmeside, og virksomhederne må kun tage stilling til ansøgninger, som er affattet på disse blanketter. Og som Jens Winther Jensen sagde: »Der bliver populært sagt ikke en rubrik til at ansøge om støtte til julefrokoster«.

Lægen bag arrangementet er forpligtet til på invitationen at oplyse, at sponsoratet er anmeldt til NSL - præcis som de arrangerende virksomheder.

»Igen er formålet at sikre, at deltagende læger får mulighed for at vurdere egen deltagelse og herefter kan handle i god tro«, sagde formanden.

Overtrædelser og klager skal behandles i et uafhængigt nævn, med en jurist som formand og fire andre medlemmer med kompetencer på relevante områder - f.eks. en læge, som ikke må have tilknytning til lægemiddelbranchen.

YL: Forbeholdent ja

Yngre Læger »nikkede« modstræbende til selvjustitsaftalen, som dermed blev godkendt af lægerne. Men det var uden større begejstring:

»Skal vi bruge kontingentkroner på at tilfredsstille lægemiddelindustriens ønske om at dele fedtefadet med individuelle læger - som også kunne være nogle af os?« spurgte Peter Bernhardt på vegne af Yngre Læger.

»I relation til selvjustitsaftalen var vi i øvrigt overraskede over, at det først meget sent i forhandlingsforløbet ville få så store udgifter i forbindelse med deltagelse i denne konstruktion« sagde Peter Bernhard.

»Vi anerkender, at det på dette sene tidspunkt ikke ville være klogt at trække sig ud af forhandlingerne, og vi kan også se en fordel i den nye konstruktion: At læger ved et givet arrangement kan få klar besked, om han overholder de gældende regler. Nogle af os var dog ret overraskede over, at man så håndfast vælger at gå efter den individuelle læge eller apoteker i stedet for de virksomheder eller selskaber, som er de hyppigste brugere af sponsorpenge«.

Selvjustitsaftalen blev derfor vedtaget med det forbehold, at den skal holdes under grundigt opsyn og evalueres indgående - og at Lægeforeningen skal være parat til at omgøre sin tilslutning, hvis analysen taler for det.