Skip to main content

Nedbrud i 1813-forhandlinger mellem Region Hovedstaden og PLO

Der blev ingen aftale mellem PLO og Region Hovedstaden, der sikrer flere praktiserende læger i 1813-akuttelefonen. Jeg er skuffet, siger regionsformanden, mens formanden for PLO forsat tror på en aftale. Der er dog ikke aftalt nye møder.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

8. apr. 2014
4 min.

Forsoningsmødet mellem Region Hovedstaden og PLO Hovedstaden om problemerne med 1813-akuttelefonen endte tirsdag middag i et sammenbrud.

Ifølge formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), var det et ufravigeligt krav fra PLO, at de praktiserende læger fuldstændigt skulle overtage telefonerne fra sygeplejerskerne. Men det ville regionen ikke være med til.

”Jeg er meget skuffet. Det viste sig, at PLO holder fast i, at det er et ultimativt krav, at lægerne skal overtage al visitation, og det er meget langt fra vores virkelighed,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

På mødet havde regionen en lang række forslag med, der skulle opbløde lægernes kritik af akuttelefonen. Blandt andet var regionen villig til at diskutere forholdet mellem antallet af læger og sygeplejersker, regionen ville gerne lave et fælles dialogforum for, hvordan problemerne bliver løst. Og desuden ville regionen slå en stilling op, så PLO’s problemstillinger også derigennem blev taget alvorligt.

”Men PLO ville ikke diskutere nogle af forslagene med mindre de fik hele visitationen. Desuden ville lægerne have mere i løn end den takst på 768 kr/timen, der er i øjeblikket. Vi synes den nuværende løn er god,” siger Sophie Hæstorp Andersen, der holder fast i, at det skal være sygeplejerskerne, der sidder ved telefonen.

”Langt de fleste opkald bliver klaret fint af sygeplejerskerne. Det er uforståeligt, at lægerne gerne vil tage telefonen om noget, der ikke er lægefagligt,” siger regionsformanden, der understreger, at der ikke er aftalt nye møder.

”Hvis vi skal udvikle 1813, skal vi have lægerne med ombord, og derfor er jeg så meget desto mere skuffet over deres firkantede krav, som de har sagt på to møder, og derfor giver det ikke mening at snakke igen. De nuværende problemer handler om, at vi har få læger, og det bliver svært at klare uden PLO’s opbakning. Og jeg hører jo PLO sige, at der ikke er fagligt belæg for at sige, at sygeplejerskerne er dårlige til at visitere end læger,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Kommer PLO nogensinde med i 1813-akuttelefonen?

”Ja, det bliver jeg ved med at tro på. Og vi vil meget gerne have dem med.”

Formanden for PLO, Bruno Melgaard Jensen, oplevede dog også, at regionen var ufravigelig i dens krav.

” Vi kan stadig ikke forstå, hvorfor regionsrådet fravalgte den velfungerende lægevagt og i stedet indførte den nuværende akutordning,” siger Bruno Melgaard Jensen, der holder fast i kravet om, at lægerne skal sidde ved telefonen.

”Vi holder stadig fast i, at vi er bedst uddannet og har den største erfaring i akut visitation. Men vi er helt med på at diskutere, hvordan vi strikker modellen sammen, så vi inddrager flere sygeplejersker. Men vores grundlæggende holdning er, at visitation af akut sygdom bedst sker med de praktiserende læger,” siger Bruno Melgaard Jensen.

Hvis I blev tilbudt en model som i Region Syddanmark, hvor læger visiterer patienter mellem 16 og 08, mens opkald besvares af sygeplejersker i perioden 08 til 16, så vil I være tilfredse?

”I Region Syddanmark varetager praktiserende læger visitation af akut sygdom i dagtid, mens sygeplejerskerne tager sig af de skader, som praktiserende læger ikke tager sig af. En sådan model vil vi også gå ind for i Region Hovedstaden.”

Men den model er ikke spiselig for regionen, understreger Sophie Hæstorp Andersen.

”Det er stadig det samme udgangspunkt, at når den praktiserende læge lukker, sidder en praktiserende læge ved akuttelefonen og tager alle opkald. Også opkald der handler om, hvordan man finder en parkeringsplads eller hvorfor et barn har arp i håret. Vi kan ikke forstå, at lægerne vil ned ad den vej,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Trods sammenbruddet i dag tror Bruno Melgaard Jensen fortsat på en aftale.

”Jeg er optimist. Jeg har lige lavet en aftale med Danske Regioner, og det var svært. Så jeg tror også, at der kommer en aftale på et tidspunkt mellem PLO og Region Hovedstaden. Vi har brug for hinanden,” siger Bruno Melgaard Jensen.