Skip to main content

Nedtælling på det danske partikelcenter

Fra januar skal danske kræftpatienter ikke længere til udlandet for at blive behandlet med partikelterapi. Det nye nationale center i Aarhus kan på sigt behandle 1.200 patienter om året. Ny podcast.
Professor, forskningsleder Cai Grau og ledende overlæge Morten Høyer i det ene af centrets tre behandlingsrum. Strålekanonen kan køre 360 grader rundt om patienten, der ligger på det sorte leje. Foto: Jesper Voldgaard.
Professor, forskningsleder Cai Grau og ledende overlæge Morten Høyer i det ene af centrets tre behandlingsrum. Strålekanonen kan køre 360 grader rundt om patienten, der ligger på det sorte leje. Foto: Jesper Voldgaard.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

27. sep. 2018
3 min.

Selve acceleratoren – også kaldet cyklotronen – pumper allerede. Bag fire meter tykke mure genererer den protoner, som accelereres op og danner en meget høj energistråle, der ledes over til det behandlingsrum eller gantry, der som den første af i alt tre, står klar til at give kræftpatienter partikelterapi fra januar. Dermed kan Danmark for første gang tilbyde partikelterapi.

Nederst patienternes venteområde. Øverst er der kontorer og faciliteter til forskere. Der er plads til 30 forskere. Foto: Jesper Voldgaard.

Fysikere af forskellig nationalitet myldrer rundt i behandlingsrummet og foretager indmålingen på gantryen. Det tager tre måneder, og det er derfor, at protonacceleratoren kører. Præcision og skånsomhed er alfa og omega i denne terapiform, der netop retter sig mod patienter, der har en tumor, der er placeret tæt på organer, som dårligt tåler stråler. De første patienter, som centret vil modtage, er patienter med langsomtvoksende hjernetumorer. Dernæst åbnes for patienter med kræft i hoved-hals-området og patienter med bindevævskræft på undersiden af kraniet.

Bag behandlerrummet er bagsiden af strålekanonen, kaldet gantryen. Den er tre etager høj. Foto: Jesper Voldgaard.

Børn med kræft kommer til at fylde meget, og centret forventer at behandle de første til foråret. Til maj vil den anden gantry være klar, og i begyndelsen af 2019 vil alle tre være oppe at køre.

Bag den på submilimeter præcise stråle står et tonstungt maskineri. Ud over den centrale cyklotron har hvert gantry, ligesom et isbjerg, en enorm masse, ikke under havoverfladen, men skjult bag en væg, ude af syne for patienten. Herinde står bagsiden af den 220 tons tunge gantry, som er tre etager høj og udsender en konstant larm, der stammer fra afkølingen.

Faktaboks

Fakta

Dansk Center for Partikelterapi set udefra. Foto: Jesper Voldgaard.

»Vi glæder os vanvittigt meget til at komme i gang«, siger ledende overlæge Morten Høyer, der sammen med professor og forskningsleder Cai Grau har været involveret i projektet i næsten ti år.

Der var benhård konkurrence mellem København og Aarhus om at få det nationale center. Det endte med at Sundhedsministeriet, bl.a. på baggrund af en udenlandsk ekspertgruppes anbefalinger, udpegede Aarhus som ramme om centret. Det har kostet i alt 800 millioner kroner. De 250 millioner blev doneret af A.P. Møller Fondet – resten er offentligt finansieret.

 

Hør Ugeskriftets podcast med reportage og interview om det nye center nedenfor.

 

Dansk Partikelcenter