Skip to main content

Nej til A- og B-læger

Journalist Annette Hagerup, annette@hagerup.info, FotoS Ugeskrift for Læger

15. mar. 2010
3 min.



Vi skal ikke have et A-hold af danskfødte læger og et B-hold af læger af udenlandsk herkomst.

Formanden for Lægeforeningens udvalg for uddannelse og forskning, Michael Dall, advarer nu stærkt imod at stemple en hel gruppe af lægekolleger som inkompetente. Læs: Læger fra tredjelande, hvilket vil sige fra alle lande uden for Europa - også USA og Canada.

DR kører i øjeblikket en kampagne under mærkaten: »De farlige læger«, hvor der sættes fokus på udenlandske læger, som arbejder på danske hospitaler uden at have de fornødne kvalifikationer. Sagen begyndte at rulle, da det kom frem, at Sundhedsstyrelsen havde givet dansk autorisation til en læge, som på et fejlagtigt grundlag tidligere var blevet godkendt som europalæge i Sverige. Og som havde gjort sig skyldig i alvorlige fejl i både Sverige og Norge. Siden har medierne gravet flere eksempler op.

»TV-Avisen søndag kl. 21 fortæller om en udenlandsk læge, som ikke har sine papirer i orden. Det kan der være flere grunde til, men udsendelsen efterlader indtrykket af, at manden forsøger at snyde. Hans ansigt er ganske vist sløret, men det oplyses, at lægen er fra Congo og arbejder på Holbæk Sygehus. Hvor mange sorte læger, der taler dansk med fransk accent, har de mon der på egnen?

I samme udsendelse udtaler den ledende overlæge på Medicinsk Afdeling i Sønderborg, hvor den congolesiske læge tidligere har været ansat, sig uden blusel om mandens mangel på kvalifikationer.

Hvor mange danskfødte læger mon ville finde sig i at blive evalueret for åben skærm?« spørger Michael Dall.

Han finder det betænkeligt, at kolleger udstilles, som om de er fagligt inkompetente. »Det er alene op til Sundhedsstyrelsen og den enkelte afdelingsledelse at vurdere en læges faglige kompetencer. I øjeblikket virker det som om, nogen ønsker at så mistillid til læger af anden etnisk herkomst,« siger Michael Dall.

Under 100 om året

Ifølge Sundhedsstyrelsen får mindre end 100 tredjelandes læger hvert år varig autorisation til at arbejde i Danmark. Tallet var 78 i 2009 og 68 i 2008.

Michael Dall undrer sig over, at de samme politikere, der for få år siden ønskede reglerne lempet, så læger fra tredjelande kunne bruge deres lægeuddannelse fremfor at køre taxa eller bage pizzaer, nu pludselig ønsker kravene skærpet.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder har således bebudet, at han vil have strammet op på reglerne for godkendelse af udenlandske læger. Samme toner lyder fra oppositionen.

»Det er afgørende for mig at sikre, at vi fremover får styrket modtagelsen og kontrollen med udenlandske læger, så alle kan være helt trygge ved, at udenlandske læger er helt på højde med danske. Jeg har derudover bedt Sundhedsstyrelsen om en redegørelse for de eksempler, der har været fremme i pressen på det seneste. Jeg er især optaget af, om der er eksempler på patienter, som er blevet fejlbehandlet af udenlandske læger, som endnu ikke har fået deres varige autorisation« siger Bertel Haarder bl.a. i en pressemeddelelse.

Men ifølge Michael Dall er det en misforståelse, at det skulle være blevet lettere at få midlertidig autorisation. »Forskellen er alene en sprogprøve, som blev droppet i 2001. I stedet indgår de sproglige kvalifikationer nu som en integreret del af den medicinske fagprøve.«

Læs mere om udlandske læger under nyhederne

nationale prøver

Der er i dag tre nationale prøver (receptskrivning, socialmedicin og medicinsk lovgivning) og en medicinsk fagprøve, som læger fra lande uden for EU og Norden skal bestå, inden de kan få varig autorisation. Den medicinske fagprøve tester både ansøgers lægefaglige, sproglige og kommunikative færdigheder. Prøverne ligger efter, at lægerne har fået midlertidig autorisation. Sådan var det også inden reglerne blev ændret i 2001.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

negativ evaluering

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er det de færreste tredjelandes læger som opnår en negativ evaluering i forbindelse med en prøveansættelse på et dansk hospital.

2006: 118 prøveansættelser, herunder 9 negative evalueringer

2007: 121 prøveansættelser, herunder 15 negative evalueringer

2008: 149 prøveansættelser, herunder 6 negative evalueringer

2009: 150 prøveansættelser, herunder 9 negative evalueringer