Under sine vinger
Da pressemeddelelsen om Bjørn Ebdrups tiltrædelse i stillingen som forskningsleder blev sendt ud i august 2021, var den plastret til med ordet »neuro«. Neurovidenskab, neurofarmakologi, neurobiologi. Fokus er på data, på hjernen, på skanninger, matematik.
»Medicin mod psykose påvirker signalstofferne i hjernen. Så hvis vi skal forstå, hvordan medicinen virker, og hvis vi skal udvikle ny medicin, er vi nødt til at undersøge mennesker med psykose på receptorniveau. Og det kræver blandt andet dyre og komplicerede skanninger, men det ændrer ikke ved, at vi skal spørge patienten grundigt til deres subjektive oplevelser, når vi skal forstå, hvordan medicinen virker. Medicinen virker jo ikke mod alle symptomer. At tro man med én pille kan fjerne hele skizofrenien, er en vildfarelse. Vi skal blive bedre til at forstå, hvad medicinen kan og også hvad medicinen ikke kan. Og den viden skal vi løbende formidle til kolleger, patienter og pårørende. Vores forskning fokuserer netop på koblingen imellem det lidende menneske med hans/hendes private oplevelser, og så de hardcore neurobiologiske ændringer, vi foretager i vores medicin«, siger Bjørn Ebdrup, som privat er gift med en neuroradiolog og har tre børn.
Bjørn Ebdrup har siden medicinstudiet vidst, at han skulle være psykiater. De skøre og de skæve, som han udtrykker det, forryktheden forstået positivt, altså når noget er forrykket i hjernen, har altid været attraktivt for ham at forstå.
»Jeg forskede allerede på medicinstudiet. Under min turnus på Bispebjerg blev jeg kontaktet af Birte Glenthøj, min forgænger, som ville have mig med på noget af hendes forskning. Jeg har været med lige siden«.
Bjørn Ebdrup har en grundlæggende nysgerrighed med et klinisk afsæt.
»Jeg vil så gerne forstå, hvad der er med de her mennesker. Det er helt vildt mærkeligt at tænke sig, at man kan tage medicin, som kan fjerne underlige, og vrangagtige tanker, men ikke fjerne ikke-underlige tanker. Det ved jeg ikke, om du har tænkt over, men det er jo virkelig mærkeligt«, siger Bjørn Ebdrup med et direkte blik og holder en pause.
»Vi skylder patienterne at forstå, hvad vi kan gøre for at hjælpe og skære deres til tider kaotiske oplevelser af det underlige og anderledes, de psykotiske oplevelser, ud i nogle mindre bidder. Er der elementer, f.eks. at høre stemmer og føle sig forfulgt, vi kan skære ud? Vi kan ikke og skal ikke fjerne det hele, men vi skal dæmpe de elementer, der giver patienten mest lidelse«.
Bjørn Ebdrup har været under Birtes Glenthøjs vinger hele sin karriere, siger han. Hun gik på pension i januar 2022 og er nu professor emerita. Bjørn Ebdrup peger på vigtigheden i at blive hjulpet og møde en mentorfigur i forskningen.
»Der er blevet taget sig af mig, og jeg har i forskningen set rosenblade, så langt øjet rakte. Birte vil nok sige, at hun ikke har foræret mig noget, og det har hun måske heller ikke. Men hvis der nogensinde har været et talent, har hun i hvert fald gjort sit til at det blevet opdyrket godt og grundigt. Birtes støtte har været en luksus, som jeg er dybt taknemmelig for«.
Vil du også gerne selv være en forskningsleder, der tager nye talenter under dine vinger?
»Ja. Det er noget, jeg tager med. Vigtigheden af at have et sted, der summer af liv. Det har Birte været virkelig god til: at lave et sted, hvor tingene er mulige. Hun har haft tillid til os, der har været ansat. Og nu det forekommer også mig naturligt at have tillid til dem, jeg har ansat, og regne med, at der kommer noget godt ud af det, uden at jeg skal detail-diktere, hvad folk skal lave«.