Skip to main content

Nobel-vinder fyret for sexistisk bemærkning

Den britiske modtager af Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin, Tim Hunt, er blevet tvunget til at forlade sin stilling på University College London.

Sir Timothy Hunt (privatfoto: Tim Hunt)
Sir Timothy Hunt (privatfoto: Tim Hunt)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

11. jun. 2015
2 min.

Den britiske modtager af Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin, Tim Hunt, er blevet tvunget til at forlade sin stilling på University College London.

Det sker, efter at den 72-årige biokemiker ved en konference for journalister i Sydkorea i tirsdags kom under beskydning for sexistiske bemærkninger – og for en efterfølgende undskyldning, der kun gjorde tingene værre.

Hunt modtog i 2001 prisen for sin forskning om "cellecykluskontrol" sammen med sin landsmand Paul M. Nurse og amerikaneren Leland H. Hartwell. IPå konferencen i Seoul sagde han ifølge forbes.co.uk:

”Nu skal jeg fortælle jer, hvad der er problemet med piger. Man forelsker sig i dem, de forelsker sig i én, og når man kritiserer dem, græder de!”, skriver

Hunt luftede angiveligt også det synspunkt, at laboratorier burde være kønsopdelte.

Nu skal jeg fortælle jer, hvad der er problemet med piger! Tim Hunt, Nobelprismodtager

Hunt undskyldte senere i BBC Radion 4-programmet Today og sagde her: ”Jeg beklager, at jeg sagde, som jeg gjorde. Det var meget dumt med alle de journalister til stede”. Han stod dog ved meget af, hvad han havde sagt:

”Det er rigtig vigtigt, at man kan kritisere folks ideer uden at kritisere dem. Hvis man bryder ud i gråd, er man mere tilbøjelig til at holde igen med at få den absolutte sandhed frem. Videnskab handler udelukkende om at finde sandheden, og alt, hvad der kommer i vejen for det, trækker efter min mening videnskaben ned”.

I april holdt han en forelæsning for læger og medicinstuderende på Panum Instituttet i København om sin forskning og gav unge forskere gode råd om vejen til Nobelprisen.

Og skønt han indrømmede, at der også skal lidt held til, understregede han også, at der krævres hårdt arbejde:

”Til unge forskere lyder mit råd altid: Hold begge ben på jorden, blikket på horisonten og næsen i sporet”.

Se hele Tim Hunts forelæsning på Panum 21. april i år (videoklip)