Nødprævention i håndkøb med gestagen alene er:
-
kun til anvendelse i nødstilfælde (svigt af normal prævention)
-
nemt at få og nemt at anvende
-
ikke forbundet med alvorlige bivirkninger
-
forbundet med forpligtelse til efterfølgende at søge læge
-
en god metode til at nedsætte antallet af uønskede graviditeter
-
ikke en permanent præventionsform.
I juni 2001 blev der lanceret en ny form for nødprævention. Det drejer sig om nødprævention med gestagen alene i form af gestagenet levonorgestrel. Det administreres i en dosis på 750 mikrogram, som gives to gange med 12-24 timers interval, første gang inden for 72 timer efter et samleje, hvor prævention enten ikke har været anvendt eller har svigtet.
Det mest epokegørende ved lanceringen af det nye gestagenpræparat, Norlevo, var dog, at det kom i handelen som håndkøbspræparat. Danmark valgte således at følge udviklingen i Norge, Sverige og Storbritannien, hvor der har været gode erfaringer med nødprævention i håndkøb.
Når præparatet udleveres i håndkøb undgår man en forsinkende lægekontakt. Ved anvendelse af hormonal nødprævention er tidsfaktoren vigtig, jo hurtigere tabletterne indtages, jo større er effektiviteten.
Hvad er nødprævention?
Nødprævention er kontraceptive metoder, som anvendes efter et samleje.
Som nødprævention kan anvendes hormonale metoder eller oplæggelse af spiral.
Ved anvendelse af hormonelle metoder skal første tablet indtages senest 72 timer efter det ubeskyttede samleje. Effektiviteten er 75-85%. En spiral kan oplægges op til fem dage efter næste forventede ægløsning. Effektiviteten er høj, ca. 98%. Spiralen kan om ønsket blive liggende og fungere som permanent kontraception.
Indikationer for nødprævention
Det er vigtigt at understrege, at nødprævention ikke kan og skal bruges som vedvarende kontraceptionsform. Dertil er hormondosis for stor og effektiviteten for lille.
De vigtigste indikationer er: 1) den uplanlagte seksuelle debut, 2) det ubeskyttede samleje hos par, der normalt anvender kondom, pessar eller afbrudt samleje, 3) efter kondombrist eller »spild« ved kondomaftagning og 4) efter seksualforbrydelse med risiko for graviditet.
Hvorfor gestagen alene i stedet for kombinationsbehandling
Det hormonale nødpræventionspræparat, der hidtil har været anvendt i Danmark består af to kombinations-p-piller, der hver indeholder 50 μgram ethinylestradiol og 250 μgram levonorgestrel, som indtages med 12 timers interval inden for 72 timer efter det ubeskyttede samleje, det såkaldte Yuzpes regimen (Tetragynon). Præparatet er receptpligtigt.
Præparatet, der alene indeholder gestagen, består som nævnt indledningsvist af to tabletter, der hver indeholder 750 gram levonorgestrel og kan købes i håndkøb.
Gestagen alene forhindrer flere graviditeter end kombinationsbehandlingen. Effektiviteten er 85%, mens kombinationsbehandlingens effektivitet er 75%.
Behandlingen har langt færre bivirkninger end kombinationsbehandlingen, kun 10-15% får kvalme, og 6% kaster op. De tilsvarende tal for kombinationsbehandlingen er henholdsvis 50% (kvalme) og 20% (opkastninger).
Gestagenbehandlingen har ingen medicinske kontraindikationer. Kombinationsbehandlingen bør ikke gives til kvinder med nuværende eller tidligere tromboser, eller til kvinder, der er stærkt disponerede for trombose. Ingen af præparaterne bør gives til kvinder, der allerede er gravide. Hvis der opstår graviditet ved svigt af nødprævention, er der ved ingen af de to behandlingstyper risiko for fosterskader, og altså ikke abortindikation på grund af denne behandling.
Gestagen alene kræver i den akutte situation ingen involvering af en læge, hvilket betyder, at behandlingen kan gives hurtigt efter det ubeskyttede samleje.
Særlige forhold
At præparater, der alene indeholder gestagen, kan erhverves i håndkøb, betyder ikke, at apoteksbesøget, hvor nødpræventionen hentes, erstatter et lægebesøg. Apoteksassistenten skal gøre opmærksom på følgende forhold: 1) at nødprævention ikke skal anvendes uden forudgående graviditetstest, hvis kvinden allerede på behandlingstidspunktet kan være gravid, 2) at graviditetstest skal udføres, hvis menstruationen forskydes mere end fem dage i forhold til forventet menstruation, hvis blødningen er anderledes end ellers, eller hvis der optræder graviditetssymptomer, 3) at når der er behov for nødprævention, er der måske også behov for en form for blivende prævention - derfor anbefales et besøg hos en læge eller i en præventionsklinik og 4) at nødprævention anvendt inden for en cyklus kun giver beskyttelse overfor det nys gennemførte samleje ikke over for eventuelt andre ubeskyttede samlejer i samme cyklus.
Reprints: Charlotte Wilken-Jensen, gynækologisk/obsterisk klinik, H:S Frederiksberg Hospital, DK-2000 Frederiksberg.