Skip to main content

»Nøglen til at bekæmpe ulighed ligger hos jer«

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) åbnede Lægedagene med en opfordring til at samarbejde om en ny retning i det danske sundhedsvæsen. Ingen af deltagerne i åbningsdebatten havde dog konkrete bud på, hvad der skal til.
Fotograf Claus Boesen.
Fotograf Claus Boesen.

Signe Bjerre, Foto: Claus Boesen

12. nov. 2019
3 min.

Paneldeltagerne i åbningsdebatten mandag aften kæmpede for at komme med konkrete bud på, hvordan det danske sundhedsvæsen fremover bør omorganiseres, så pengene går til de patienter, der har mest behov for det.

»Der er ingen tvivl om, at uligheden er stor blandt danskerne, når det gælder sundhed. Det kan vi ikke være bekendt. Vi har et problem,« lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Inden da bød formanden for DSAM, Anders Beich, velkommen og introducerede årets tema for Lægedagene.

»Temaet er populationsomsorg i almen praksis. Det er noget med at give noget mere til dem, der ikke har så meget,« forklarede formand for DSAM, Anders Beich, til de mange hundrede tilhørere, der var mødt op for at følge åbningsdebatten.

#GALLERY

Han gjorde det klart, at han ikke selv har opskriften på, hvordan det skal gøres. Der blev derfor spidset ører, da sundhedsminister Magnus Heunicke gik på scenen.

»Der er brug for flere kollegaer til jer. Vi kan tale nok så meget om at bekæmpe uligheden i sundhedsvæsenet, men hvis der er for få til at klare opgaverne, nytter det ikke noget. Der er brug for at få løftet sundhedsvæsenet, og der er brug for flere kollegaer til jer, både i psykiatrien, i almen praksis og ude på sygehusene. Jeg er dybt imponeret af , hvor stærkt I løber hver dag,« sagde han og fortsatte:

»Nøglen til at bekæmpe ulighed ligger hos jer. Jeg har alle værktøjerne på bordet, men jeg vil også sige til jer, at hvordan de værktøjer skal bruges, det skal vi være sammen om at finde ud af. Det er så vigtigt, at vi samarbejder, for hvis vi står og råber ad hinanden, kommer vi ingen vegne.«

Hverken sundhedsministeren eller de fem paneldeltagere, der efterfølgende diskuterede omorganisering i det danske sundhedsvæsen, havde dog noget svar på, hvilke løsninger der skal til.

»Politik handler om at prioritere. Det er sindssygt vigtigt. Indtil der kommer en plan, kommer man til at gribe boldene, som de kommer løbende. De sidste 12 år har man glemt anden halvvej i den plan. Derfor håber vi, at der snart kommer en plan,« sagde Christian Harsløf, direktør for Kommunernes Landsforening. Han var flankeret i panelet af Bo Libergren (V), Region Syddanmark, Christian Freitag, formand for PLO, Sofie Løhde, MF og politisk ordfører for Venstre samt Anders Beich, formand for DSAM. Journalist Nynne Bjerre Christensen styrede debatten.

Og én ting var der enighed om i panelet:

»I gør en afgørende forskel for patienterne hver dag,« sagde sundhedminister Magnus Heunicke og kiggede ud over salen med et smil:

»Den gode nyhed er, at jeres rolle kun bliver vigtigere i de kommende år.«