Skip to main content

Nordjylland bevarer regionsklinik trods ansøgninger fra praktiserende læger

Vi vil ikke medvirke til centralisering. Sådan lyder begrundelsen for, at Region Nord har valgt at fastholde en regionsklinik i Sindal, selvom to praktiserende læger har tilbudt at tage patienterne til deres praksis i Hjørring.

Regionsrådsformand Ulla Astman vil ikke centralisere lægedækningen.
Regionsrådsformand Ulla Astman vil ikke centralisere lægedækningen.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

15. maj 2018
4 min.

Selvom to praktiserende læger har søgt om at overtage de omkring 1000 patienter samt ydernummeret, der i dag er tilknyttet en nyåbnet regionsklinik i Sindal, har regionen valgt at fortsætte med regionsklinikken. De to ansøgere ville begge behandle patienterne i en praksis i Hjørring, der ligger omkring 15 km væk fra Sindal. Efter nogle måneders betænkningstid valgte regionens forretningsudvalg i går, mandag at køre videre med regionsklinikken i Sindal.

Forklaringen er først og fremmest praksisplanen, som forudsætter et ydernummer i Sindal-området, forklarer regionsformand Ulla Astman:

”Hvis vi sagde ja til de to ansøgere, ville vi være med til at flytte læge-kapaciteten fra land til by. Der bor mange svage og ældre borgere i Sindal og det nærliggende Bindslev og vi synes ikke, de kan være tjent med at skulle til Hjørring for at komme til lægen. Vi vil ikke deltage i en centralisering.”

Dina Høngaard er formand for PLO-Hjørring og repræsentant i PLO-Nordjylland undrer sig:

”I oktober søgte en ung læge, der ville slå sig ned her i Hjørring om ydernummeret i Sindal. Hvis lægen havde fået de 1000 patienter, kunne lægen åbne for tilgang og få flere patienter. Jeg synes ikke, det giver mening. Det er lykkedes at rekruttere en læge til kommunen, men regionen vil tilsyneladende alligevel ikke have ham. Det indtryk får man også, når regionen bruger mere end to måneder til at sagsbehandle. Lige så lang tid gik der her i foråret, hvor en ansøgning kom fra et eksisterende lægehus i Hjørring, som ønsker at udvide med endnu en nyuddannet speciallæge, som hun ansøgte i februar om at overtage patienterne fra regionsklinikken i Sindal.”

Men nu har regionen altså valgt at fastholde lægedækningen i Sindal fra en regionsklinik. Det anser Dinah Høngaard dog ikke som en fornuftig grund:

”Hvis forklaringen er, at regionen vil fastholde klinikken i Sindal i stedet for at flytte den til Hjørring, synes jeg slet ikke det rimer med udviklingen, der går væk fra solopraksis hen mod store lægehuse med fagligt fællesskab og personale. Og hvis det er de 15 km, der er mellem Hjørring og Sindal, så synes jeg ikke, det holder. Det er selvfølgelig rart at kunne gå til fods til lægen, men hvis man alligevel skal i bil, har det ikke stor betydning, om det er ti eller 15 km.”

”Jeg kan ikke lade være med at tænke om regionen fastholder fordi sit projekt ”Nye Veje” er blevet en slags prestige-projekt. Som skal gennemføres uanset prisen.”

Nye Veje er et forsøg med nye organisationsformer for at sikre lægedækning i regionen, som regionen vedtog i 2016.

Netop økonomien er en anden grund til beslutningen, forklarer Ulla Astman:

”Vi har investeret i en modernisering af klinikken i Sindal og har tegnet en lejekontrakt over de næste fem år til 250.000 kr om året. Så der er også et økonomisk aspekt i det.”

Dertil siger Dinah Høngaard:

”Jeg synes ikke det giver mening at fastholde en klinik, der kører med vikarer, der tilbydes 29.000 kr om ugen plus transport i de mails jeg har set fra vikarbureauet. Det er dyrt for skatteborgerne og utilfredsstillende for patienterne.”

Regionsklinikken er i dag bemandet med lægevikarer og delvist fastansat personale.

”Vi bestræber os på at have fastansatte og det er vores mål”, siger Ulla Astman.

Faktaboks

Fakta