Skip to main content

Nordjysk sparekniv skærer ind i benet

“Vi har brug for, at både hospitals- og regionsledelsen italesætter, at vi ikke kan leve op til de garantier og alt det andet, landspolitikerne stiller borgerne i udsigt”, lyder det fra nordjysk overlægerådsformand efter de besparelser, medarbejderne på de nordjyske hospitaler mærker konsekvenserne af til januar.

Dorte R. Jungersen, dorte@jungersenjournalistik.dk

18. dec. 2018
4 min.

“Flere hænder” stod der bl.a. på de skilte, som Dansk Sygeplejeråd, FOA og HK havde medbragt, da de talstærkt mødte op forud for dagens regionsrådsmøde, hvor de demonstrerede mod planlagte nedskæringer på de nordjyske sygehuse.

Lægerne, der ikke står tilbage for at kritisere besparelserne, var ikke repræsenteret i mængden.

“Det er pinligt – vi anede ikke, at der var demonstration. Men vi bakker fuldt ud op om vores kolleger”, lyder det fra Helle Laugesen, der både er formand for Overlægerådet på Aalborg Universitetshospital og for Regionsoverlægerådet.

For 14 dage siden blev det udmeldt, at Regionshospital Nordjylland næste år skal spare 50 mio. kr., mens det ugen efter blev klart, at Aalborg Universitetshospital skal spare 130 mio. kr.

På regionshospitalet er der lagt op til at nedlægge 105 stillinger - heraf 11 lægestillinger.

På Aalborg Universitetshospital lægges der op til at nedlægge 129 stillinger, hvoraf de fleste findes ved fratrædelser, naturlig afgang, omstruktureringer samt ved at nedlægge vakante stillinger og sløjfe vikariater.

Syvogtyve lægestillinger skal skæres bort.

Derudover regner sygehusledelsen med at kunne hente cirka 30 millioner kr. ved at hjemtage operationer, som ellers stod til at blive udført i andre regioner, eller på privathospitaler.

Der bruges rigtig mange kræfter og penge på at iværksætte tiltag, der skal styre os og effektivisere og forbedre det, vi foretager os. Men opnår vi egentlig at få værdi af de mange indsatser? Helle Laugesen, formand for Overlægerådet på Aalborg Universitetshospital og for Regionsoverlægerådet.

Ikke flere lavthængende frugter

Især sygeplejersker, men også læger har råbt vagt i gevær i de regionale medier og har ladet forstå, at der ikke er en dråbe tilbage i citronen.

At der er et mismatch mellem de opgaver, der skal løses, og de ressourcer, der vil være til rådighed.

“Enten kommer vi til at levere en dårligere kvalitet eller færre ydelser. Der er ikke flere lavthængende frugter at tage af”, siger Helle Laugesen.

Merarbejdsaftaler er allerede opsagt per 1. december.

Og på hendes egen afdeling betyder besparelsen, at 16 operationslejrer må lukkes ned.

“Det betyder, at vi så ikke bliver her til kl. 18, men går hjem, eller helt må blive væk fra arbejde en dag. Det vil kunne gå ud over bl.a. ventetiden, men det må blive konsekvensen.

Hellere lade det gå ud over ventetiden end patientsikkerheden. Vi må og vil ikke planlægge, så vi giver køb på patientsikkerheden”, siger Helle Laugesen og fortsætter.

“Vi kan kun modsvare besparelserne ved at skære ned på aktiviteten, og vi har brug for, at både hospitals- og regionsledelsen italesætter, at vi ikke kan leve op til de garantier og alt det andet, landspolitikerne stiller borgerne i udsigt”, siger Helle Laugesen, der er bekendt med, at flere overlæger har “følt sig presset til” at gå tidligere på pension.

Over for TV 2 Nord har formand for Lægeforeningen Nordjylland, Søren Lunde, der er afdelingslæge på Gynækologisk-Obstetrisk afdeling på Aalborg UH, beskrevet den hverdag, der nu skal have færre ressourcer til rådighed.

“Jo hurtigere vi løber, jo flere vi behandler, jo mere skal vi spare. Det er jo grotesk og nærmest helt kafkask. (…) Hvis det havde været i det private erhvervsliv, havde vi fået en ekstra julebonus for at have betjent flere kunder. I stedet bliver vi skåret i vores budget for at behandle flere patienter - det vender helt forkert!

Vi har så meget at lave, at vi er nødt til at klemme uopsættelige kræftoperationer ind mellem andre operationer. Vi kører på pumperne i en sjælden grad, og jeg hører allerede nu om læger, der er stressede”.

Administrativ oprydning

Formand for Overlæge- og Regionsoverlægerådet, Helle Laugesen, peger på, at hun gerne vil have undersøgt, om der er nogle mere eller mindre lavthængende frugter at plukke på administrationsgangene.

“Der bruges rigtig mange kræfter og penge på at iværksætte tiltag, der skal styre os og effektivisere og forbedre det, vi foretager os. Men opnår vi egentlig at få værdi af de mange indsatser?

Der kommer hele tiden nye ledelser, der lancerer nye retningslinjer, men det hjælper os ikke ret meget. Og mens det nye implementeres, går vi ned i kadence, og er først oppe i gear igen, når noget nyt er på vej.

Måske der var noget at spare her?”, siger Helle Laugesen.

Under dagens regionsrådsmøde efterlyste regionsrådsformand og næstformand i Danske Regioner Ulla Astman input fra de faglige organisationer.

“For det er svært at pege på konkrete områder, hvor der skal skæres”, lød det fra Astman.

Ikke bare har besparelserne på de nordjyske sygehuse vakt vrede blandt medarbejderne. Timingen har vist sig at puste ild til vreden, idet Nordjyske omtrent samtidig med udmeldingerne kunne afsløre, at 53 regionale chefer i slutningen af oktober deltog i et ledelsesseminar på Ruths Hotel i Skagen til en pris på knap 210.000 kr.

For ekstravagant, mente nogle.