Læger har brug for at tale med ventilationsfolk
Debatindlægget i Ugeskrift for Læger er blevet til efter en workshop hos SSI den 4. oktober 2022 under titlen »Bekæmpelse af aerosolsmitte – smitte gennem luft«. Målet var at samle op på viden og erfaringer fra pandemien.
»Nu er vi et sted, hvor vi har behov for at stoppe op og sige: Hvad har vi lært? Og hvordan kan vi handle på den viden?«, siger Henrik Ullum.
Deltagere i workshoppen var repræsentanter fra en række forskellige fagområder, universiteter, institutioner, myndigheder, virksomheder og interesseorganisationer. Der skulle kastes et tværfagligt blik på sagen.
»Vi læger har brug for at tale med eksperter, der ved noget om aerosoler, og med ventilationsfolk, så vi kan finde ud af, hvordan vi bedst kan forebygge smitte via luften«, siger Henrik Ullum.
»Der er flere sundhedsgevinster ved at sørge for ren luft inden døre. Vi så jo, at antallet af andre luftvejslidelser som f.eks. influenza faldt markant under nedlukningerne. Så derfor er det naturligt at afsøge, om der er noget, vi som samfund kan gøre rationelt på både den korte og den lange bane for at mindske sygdomsbyrden fra luftvejsinfektioner«.
Henrik Ullum nævner også, at en indsats for et mere sundt indeklima i f.eks. skoler og andre uddannelsesinstitutioner også vil have en gavnlig effekt på indlærings- og koncentrationsevnen hos elever og studerende.
En diskussion med rod i medicinhistorien
Blandt initiativtagerne til workshoppen var professor emeritus Thorkild I.A. Sørensen, som også er medforfatter til indlægget i Ugeskrift for Læger.
Han har været blandt de mest ihærdige fortalere for, at myndighederne skulle melde klart ud, at COVID-19 også kan smitte via luften, og at det kræver særlige forholdsregler at forebygge den smitte.
»Der er næppe tvivl om, at når coronaepidemien accelererede så hurtigt og udviste den klare sæsonvariation, var det netop, fordi den var luftbåren. Det savnedes desværre under epidemien i sundhedsmyndighedernes, Folketingets og regeringens overvejelser, og i den offentlige debat«.
Bagtæppet for mødet på SSI var da også den faglige diskussion. Men hvad handlede den egentlig om?
Kåre Mølbak mener, at den til dels kan spores helt tilbage til en medicinhistorisk fejde om årsager til de sygdomme, som vi i dag opfatter som infektioner. Den udspillede sig bl.a. under koleraen i midten af 1800-tallet.
Dengang var lægerne uenige om de to teorier, som stort set svarer til »kontaktsmitte« og »luftbåren smitte«, nemlig »contagium« og »miasma«.
Da kolerabakterien blev opdaget, og bakteriologien opstod som lægefagligt felt, røg miasmatikerne ud på et sidespor. Nutidens diskussion er ifølge den forklaring et ekko fra fortiden.
Uanset årsagen holdt WHO som bekendt længe fast i, at virus ikke er luftbåren. Og meldte det endog bastant ud på Twitter. Først den 30. april 2021 var WHO med på, at virus kan smitte ikke alene fra nys og hoste, men også via de aerosoler, som holder sig længe svævende i luften.
Herhjemme har myndighederne også været tøvende med at melde ud, at virus findes i luften i længere tid.