Det ene udelukker ikke det andet
Men hvordan kan en uskyldig infektion udløse sådanne psykiatriske symptomer? Hvor meget ved vi om sammenhængen mellem immunsystemet og hjernen? Og hvad peger den eksisterende viden om immunopsykiatri i retning af? Det har Ugeskrift for Læger spurgt Michael Benros om. Han er Danmarks første professor i netop immunopsykiatri, men forsker desuden i en bred vifte af mulige biologiske årsager til psykiatriske symptomer og sygdomme.
Immunopsykiatrien er bare et af de felter, som hans forskerhold i Biologisk og PræcisionsPsykiatri på Psykiatrisk Center København har gang i, og det hører under det overordnede arbejde med præcisionspsykiatri, hvor målet, som navnet antyder, er at give den enkelte patient så præcis en behandling som muligt – målrettet de specifikke symptomer og de underliggende udløsende faktorer.
Og de kan f.eks. i nogle tilfælde være en streptokokinfektion som i Laura Lundbys fortælling, men på sit kontor oppe under taget på Psykiatrisk Center København understreger Michael Benros, at der er mange mulige forklaringer – dog kan man i hvert fald konstatere, at der i nogle tilfælde kan ligge en autoimmun CNS-sygdom bag psykiatriske symptomer.
»Vi ved, at ja, immunsystemet og herunder autoimmune reaktioner kan påvirke hjernen, hvilket vi er i gang med at blive klogere på, men der er flere forskellige veje, hvormed immunologiske faktorer kan påvirke hjernen, og det ene udelukker ikke det andet. Og hvis vi kan detektere sikre immunologiske påvirkninger, såsom aktive pågående infektioner, og særligt neuroinfektioner, neuroinflammation eller sikre antistoffer i hjernevæsken, der kan reagere mod hjernen, skal vi selvfølgelig gøre vores ypperste for at behandle dem i henhold til aktuelle guidelines. Der, hvor der ikke foreligger guidelines med sikker evidens, bør vi undersøge det i store studier for at sikre evidensen, så det kan komme til gavn for en større gruppe patienter på sigt. Dermed kan vi arbejde hen imod at blive endnu mere specifikke og med større sikkerhed kunne dele sygdomskategorier op i nye kategorier, hvor vi så kan give en mere specifik behandling – selvfølgelig helst målrettet mod de underliggende årsager«, siger han og peger dog på, at der muligvis kan være et efterslæb inden for børneområdet i forhold til at udrede biologisk med differentialdiagnostisk øjemed, hvilket kræver velgennemførte studier, der klart påviser behovet og for hvilke undersøgelser.
»Børn bliver generelt udredt mindre biologisk end i voksenpsykiatrien, hvor det er standard, at man får en generel somatisk undersøgelse med blodprøver og en neurologisk undersøgelse ved indlæggelse. Særligt hvis patienten er over 50 år og indlægges med nyopstået psykiatrisk lidelse, går man som læge som det første på jagt efter at identificere en biologisk årsag i differentialdiagnostisk øjemed. Det kunne vi også se i et nationalt registerstudie, da vi kiggede på patienter over 50 år med førstegangsindlæggelser for depression. Her havde en ud af 54 en uopdaget cancer i kroppen – og der kan man så lægge på med andre sygdomme. Det mest almindelige er jo, at det er en urinvejsinfektion, særligt hos de ældre, og det er også en helt integreret del af vores behandlingssystem i dag at undersøge for de mest almindelige, kendte årsager med vores nuværende viden«, siger Michael Benros.
»Men vi laver også studier sammen med pædiaterne og børn og unge-psykiatere for at undersøge patienter, der kunne klassificeres med PANS og PANDAS, og undersøge, i hvilken grad og om de nuværende foreslåede definitioner i tilstrækkelig grad kan anvendes til at adskille patienterne fra andre patienter med tilsvarende sygdomsforløb og forekomster af tics og OCD. De foreslåede definitioner på PANS og PANDAS kalder på, at man får undersøgt det grundigt i større højkvalitetsstudier end tidligere for at undersøge sikkerheden i definitionerne og herefter med velgennemførte placebokontrollerede RCT’er undersøge, i hvilken grad immunmodulerende behandling er virksom, og særligt karakteristika hos dem, der responderer, så der kommer sikrere evidens bag behandlingen og præcisering af definitionerne«.
Men, siger Michael Benros, de fleste vil gerne have en biologisk forklaring på de symptomer, de oplever, og der er også et vist afstigmatiserende element i netop at få afsøgt underliggende årsager – såvel biologisk som psykologisk – men det tager tid at finde årsagsforklaringerne og kræver grundige studier, så vi med større sikkerhed ved, hvem vi kan hjælpe med en mere målrettet behandling«.
En overflod af data
For at nå hen til den størst mulige evidens tager Michael Benros og hans hold af forskere store mængder af data i brug. Meget store mængder. De bliver brugt til dels at se på, hvordan immunsystemet kan påvirke hjernen og forårsage neuropsykiatriske, neurologiske og kognitive symptomer, men »vi bruger dem også i arbejdet med præcisionspsykiatri til at kunne inkludere så mange faktorer som muligt i forsøget på at identificere nye underliggende årsager til psykiatriske sygdomme«, fortæller Michael Benros.
»Vi har nærmest en overflod af data i Danmark, dels fra de nationale registre, hvor vi kan følge hele den danske befolkning som én stor kohorte og se på forskellige eksponeringer, dels har vi de store genetiske studier, der er linket til registrene, hvor vi kan se på immunogenetiske sammenhænge og på andre genetiske forhold. I et nyt projekt har vi fået adgang til alle elektroniske patientjournaler fra hele Sjælland, og så har vi biobankstudier og endelig nogle kliniske studier som f.eks. PSYCH-FLAME [se faktaboks], hvor vi tager CSF [rygmarvsvæske], blod og mikrobiom fra patienter med nyopståede psykoser og depression og følger dem og matchede kontroller gentagne gange. De basale CSF-undersøgelser er en relativt billige undersøgelser, som viser en række standardmarkører, og hvis de så viser, at der er noget at arbejde videre med i f.eks. differentialdiagnostisk øjemed, vil vi undersøge for, hvilken patientgruppe undersøgelserne kunne være særligt gavnlige at indføre i differentialdiagnostisk øjemed«, siger han.
Aktuelt har han og forskerholdet netop startet et nyt behandlingstrial, hvor 300 patienter deltager i et randomiseret forsøg kaldet Dexa-Psych med placebo versus dexamethason, altså en immunmodulerende behandling, for at undersøge, om det har effekt på moderat til svær depression. Ud over at Michael Benros selv har været en del af holdet bag tilsvarende forsøg i udlandet med lovende immunmodulerende behandling til psykose, er der gjort et solidt forarbejde også forud for den danske udgave til depression, og det er afgørende for at sikre kvaliteten, understreger han.
»Vi arbejder meget med at udføre systematiske review og metanalyser for at opsummere, hvad der er state of the art inden for det, vi vil undersøge, så vi kan sikre, at hvert eneste studie, vi selv laver, netop substantielt forbedrer den nuværende state of the art og er det hidtil bedste i verden, og så vi er sikre på, at vi ikke overser noget. Inden det her nye forsøg og andre lignende RCT’er lavede vi netop systematiske review og metaanalyser af alle de forsøg, der hidtil er lavet med immunmodulerende behandling af depression, og den, der så ud til at være mest effektiv, var behandlingen med dexamethason.
Men det forsøg var kun baseret på to relativt små studier, der dog viste, at inden for fire dage blev depressionssymptomerne målt ved Hamilton-scoren halveret. Det er jo en stor effekt, men små studier skal altid tages med et gran salt, så nu tager vi det videre i et fuldt fase 3-studie med henblik på, om det kan implementeres og bidrage til at forbedre den nuværende behandling. Herunder om det særligt er dem med målbare immunologiske forandringer, som responderer på behandlingen.
På samme måde har vi i PSYCH-FLAME-studiet på forhånd gennemgået al litteraturen, hvor vi tydeligt kunne se, at der mangler store højkvalitetsstudier af særligt hjernevæsken, som er det materiale tættest på hjernen, der kan undersøges rutinemæssigt, så netop det har vi over de seneste år gennemført, så vi kan være sikre på de sammenhænge, der tidligere er vist, og udføre mere detaljerede biologiske undersøgelser, som nu er mulige til at komme årsagssammenhænge nærmere«, siger Michael Benros.