Skip to main content

Nu er det jul igen

Jacob Rosenberg, Ida Hageman, Bjarne Ørskov Lindhardt, John Sahl Andresen, Peter Lange & Thue Bisgaard

10. dec. 2010
4 min.

Ja, så er der gået endnu et år, og dette nummer er det sidste i 2010. Det har på mange måder været et turbulent år med en del ændringer i både Ugeskrift for Læger (UfL) og Danish Medical Bulletin (DMB). Vi håber, at det har givet et bedre produkt, så vi kan bevare vores position som Danmarks førende lægevidenskabelige medie med formidling af dansk forskning.

Ugeskriftets engelsksprogede søsterblad DMB er i den grad blevet genoplivet i 2010. Vi er overgået fra kvartalsvis til månedlig publikation, og DMB huser nu alle originalartiklerne, som tidligere blev trykt i UfL. På denne måde bliver dansk originalforskning tilgængelig for hele verden, og resultaterne gemmes ikke væk på et lille originalsprog, som kun beherskes af 0,08% af verdens befolkning. Vi har endvidere indført gratis publikation af ph.d.-afhandlinger og disputatsoversigter og håber således, at vi med dette tiltag yderligere kan øge synligheden af den solide danske forskning, som ligger bag disse afhandlinger. DMB publicerer endvidere systematiske reviews , og den seneste nyhed er muligheden for at offentliggøre kliniske retningslinjer [1]. Disse kliniske retningslinjer udarbejdes af de videnskabelige selskaber eller de kliniske kvalitetsdatabaser, og en offentliggørelse på engelsk i DMB kan således også komme klinikere til gode i andre lande. Herudover vil artiklerne være søgbare i PubMed og umiddelbart tilgængelige på DMB's hjemmeside.

I starten af året indførte vi log-in på UfL's hjemmeside [2]. Dette har ikke været vores ønske, men har desværre været nødvendigt pga. de faldende indtægter fra annoncer og abonnementer. De økonomiske problemer er imidlertid ikke løst, og pga. fortsat faldende annonceindtægter og stigende porto bliver vi nødt til at finde nogle langsigtede tiltag, som kan sikre vores økonomiske fundament og samtidig bevare vore to tidsskrifter i en tilfredsstillende form. I skrivende stund ved vi ikke, hvad der kommer til at ske, men vi er i gang med disse overvejelser bl.a. i samarbejde med Lægeforeningens bestyrelse.

Den generelle udvikling trækker mere og mere materiale over på de elektroniske platforme. Vi har i 2010 lanceret elektroniske nyhedsbreve, hvor vi hver uge for UfL og hver måned for DMB udsender en appetitvækker på e-mail til dem, der har ønsket denne service. Man kan fra dette nyhedsbrev klikke sig direkte ind på de artikler, man gerne vil læse, og på denne måde kan man få adgang til materialet fra sin pc, iPad eller tilsvarende og fra sin mobiltelefon. Det trykte UfL udkommer ikke hver uge trods det klingende navn, og vi har derfor valgt at fylde op med elektroniske udgivelser i ferieperioderne. I sommerferien forsøgte vi os med seks elektroniske udgivelser kun med videnskabeligt indhold og igen en enkelt elektronisk udgivelse i efterårsferien. Tiltaget blev godt modtaget af læserne, og artiklerne er fuldt søgbare i PubMed og på UfL's hjemmeside. De har således vanlig bibliografi med årstal, volumennummer og sidetal. Vi er sågar også kommet på Facebook.

Fra september 2009 kunne man ikke længere indsende originalartikler på dansk, og vi er nu ved at være igennem køen af danske artikler. Fra januar 2011 er ændringen fuldt implementeret med publikation af originalartikler på engelsk i DMB og et udvidet dansk resume i UfL. For mere end et år siden lancerede vi den elektroniske debat, hvor man på netversionen af UfL kunne uploade sit debatindlæg til umiddelbar offentliggørelse. Der har imidlertid været en række tekniske problemer, og vi har derfor fortsat haft debatten i det trykte blad. Vi håber på en snarlig løsning, så den hurtige debat relateret til de enkelte publikationer kan foregå på nettet, og den tungere debat, som typisk kræver indhentelse af svar fra diverse myndigheder og/eller en evidensbaseret argumentation, vil få plads på de trykte sider.

Der er flere tiltag på vej, bl.a. en ny metode for offentliggørelse af interessekonflikter og en ny indekseringsform for artikler i UfL. Vi håber således snart at kunne ændre håndteringen af artikler i UFL, så den samlede publikationstid fra accept til endelig offentliggørelse og indeksering kan nedbringes til et minimum. Et tidsskrift skal løbende justeres, og indimellem kræves der mere drastiske forandringer. Der skal dog ikke ændres noget på julen, så glædelig jul og godt nytår til alle!



Korrespondance: Jacob Rosenberg, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk


Referencer

  1. Rosenberg J. Publikation af kliniske retningslinjer i Danish Medical Bulletin. Ugeskr Læger 2010;172:1887.
  2. Rosenberg J, Kitaj T. Fri adgang til Danish Medical Bulletin men ikke til Ugeskrift for Læger. Ugeskr Læger 2010;172:349.