Content area

|

Nu kan læger i hovedstaden få hjælp til tvangsvurderinger døgnet rundt

Det er lykkedes Region Hovedstaden at rekruttere psykiatere, så Det Psykiatriske Akutberedskab kan blive døgndækket og hjælpe de praktiserende læger med tvangsindlæggelser. »Det vil skabe en større sikkerhed for de praktiserende læger«, siger Peder Reistad, formand for PLO-Hovedstaden.
Formanden for PLO-Hovedstaden, Peder Reistad er glad for hjælpen til de praktiserende læger. (foto: Ugeskift for Læger)
Forfatter(e)
Bodil Jessen boj@dadl.dk

Med en måneds forsinkelse er det nu lykkedes Region Hovedstaden at udvide Det Psykiatriske Akutberedskab, så det dækker hele døgnet alle ugens syv dage. Dermed kan regionens praktiserende læger som noget nyt få hjælp til tvangsindlæggelser af patienter i dagtid.

Det Psykiatriske Akutberedskab blev etableret i 1997 og har hidtil været i drift på hverdage fra klokken 16 til klokken 8 samt i weekender og på helligdage. Men med budget 2022 vedtog regionsrådet at tilføre ordningen yderligere godt 2 mio. kr. årligt, så akutberedskabet også kan dække dagtid på hverdage.

Første dag med det døgndækkede psykiatriske akutberedskab var den 3. oktober. Egentlig skulle det være trådt i kraft den 1. september, men mangel på psykiatere forhindrede den planlagte opstart. Nu er det imidlertid lykkedes regionen at ansætte syv speciallæger i psykiatri, som midlertidigt vil dække dagvagterne i psykiatrisk akutberedskab, indtil en varig ordning træder i kraft ved årsskiftet. Det oplyser Region Hovedstaden i en orientering til medlemmerne af regionsrådet.

  • »Jeg tror, det er godt for læge-patient-relationen, at det er andre læger end patientens egen læge, der skal stå for tvangsindlæggelse«

Christoffer Buster Reinhardt (K), Region Hovedstaden

Nyheden vækker glæde hos formanden for PLO-Hovedstaden, Peder Reistad:

»Vi er rigtig glade for, at regionen har fået det op at stå så hurtigt. Det er en stor hjælp for os, at vi kan få hjælp til at få vurderet psykiatriske patienter, og det vil skabe en større sikkerhed for de praktiserende læger«, siger han.

Fik idéen fra Lægeforeningen

Det var det konservative regionsrådsmedlem Christoffer Buster Reinhardt, som bragte forslaget om en udvidelse af Det Psykiatriske Akutberedskab ind til budgetforhandlingerne sidste år.

»Jeg er superglad for, at det er blevet til noget. Det er en rigtig solstrålehistorie, for nu får vi et bedre tilbud til en meget sårbar patientgruppe, og samtidig er det en stor hjælp til de praktiserende læger«, siger han.

Christoffer Buster Reinhardt (K) fik idéen, da han var på konference sidste år.

»På konferencen sagde Lægeforeningen, at det ville være en stor aflastning for de praktiserende læger, hvis de kunne få hjælp til tvangsindlæggelser fra det psykiatriske akutberedskab. For når en praktiserende læge skal ud til en patient, der skal tvangsindlægges, må de ofte lukke klinikken ned og aflyse andre patienter. Jeg tror også, det er godt for læge-patient-relationen, at det er andre læger end patientens egen læge, der skal stå for tvangsindlæggelse«, forklarer Christoffer Buster Reinhardt.

I juni blev en praktiserende læge på Amager dræbt, da han var på hjemmebesøg hos en psykisk meget dårlig patient. Patienten er sigtet for vold med døden til følge. Den sag har dog ikke haft indflydelse på forslaget, der blev vedtaget allerede i efteråret 2021.

Det Psykiatriske Akutberedskab yder akut psykiatrisk bistand til patienter, som for eksempel er i overhængende selvmordsfare, og hvor det somatiske akutberedskab ikke selv kan behandle eller visitere patienten til en af Region Hovedstadens psykiatriske akutmodtagelser. Akut psykiatrisk bistand ydes enten per telefonisk konsultation eller med udrykning til patienten.

Region Hovedstaden oplyser, at de syv speciallæger i psykiatri i den midlertidige ordning frem mod årsskiftet er ansat i enten Region Hovedstadens Psykiatri eller Akutberedskabet. Ved årsskiftet træder en ny permanent ordning i kraft, hvor ansatte i Region Hovedstadens Psykiatri skal dække dagvagter i psykiatrisk akutberedskab som en del af deres ansættelse. Der stiles imod, at dækningen af dagvagterne på hverdage bliver varetaget på skift af de fem psykiatriske centre, som har akutmodtagelser.

Right side

af Erik Holk | 03/12
2 kommentarer
af Karen Flink Konstantin-Hansen | 02/12
1 Kommentar
af Bolette Gerd Friderichsen | 29/11
4 kommentarer
af Kai Axel Lorentzen | 28/11
1 Kommentar
af Anders Beich | 27/11
1 Kommentar
af Jon Erik Fraes Diernæs | 21/11
4 kommentarer
af Morten Holm | 21/11
1 Kommentar
af Tom Giedsing Hansen | 21/11
2 kommentarer