Skip to main content

Nu kommer den jyske lægehelikopter

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. apr. 2011
3 min.

Den 26. april får lægehelikopteren i Karup sin debut. Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder er inviteret, og i næste uge sendes pressemeddelelser og øvrige invitationer ud.

Holder det stik, vil helikopteren dermed blive en måneds tid forsinket - oprindeligt skulle den have været i luften i starten af april

"Det har taget tid at få de forskellige ting på plads hos både leverandører og hos os. Leverandørerne skal have fat i helikopteren og nødvendigt udstyr; besætning skal ansættes og trænes, vi skal have rekrutteret et team af anæstesilæger osv.", siger Christian Boel, chef for Sundhedsplanlægning i Region Midtjylland.

Og ikke mindst skulle der foretages en udbudsrunde for at finde leverandøren til helikopteren og mandskabet. Det er SOS International, der har fået opgaven.

Der skulle også findes landingspladser - eller rendez-vous pladser, som midtjyderne har døbt opsamlingsstederne, hvor haste-patienterne skal bringes til rundt omkring. Og helikopteren skal også kunne lande tæt på hospitalerne, som patienterne skal flyves til.

"Helikopteren skal være døgndækkende. Så Trafikstyrelsen har en række krav til, hvor den kan lande om natten. Der skal sættes lysanlæg op nogle steder, og det er vi i gang med", siger han.

Om dagen kan helikopteren lande helt tæt på patienten, siger Christian Boel. "Men i forhold til Aarhus og Aalborg Sygehuse har det efter mange sonderinger ikke været muligt at finde en ideel løsning på selve matriklen".

F.eks. er ingen af bygningerne stærke nok til at kunne bære en helikopter, og det ville blive for dyrt at forstærke dem.

I stedet skal helikopteren lande så tæt på som muligt - i Aarhus vil det f.eks. være ved Skejby Universitetshospital, hvor hjertepatienterne skal behandles. Patienter, der skal til Aarhus Sygehus - f.eks. traumer - skal fragtes i ambulance. Det vil være tilfældet både om dagen og om natten. Det indebærer en yderligere transporttid på ca. 7 minutter med udrykning.

"Det er tidskritiske patienter, men man får stadig meget klare tidsgevinster, også selv om det tager de minutter ekstra", siger Christian Boel.

Som udgangspunkt er lægehelikopteren - der indgår i en forsøgsordning på 13 måneder - beregnet til Region Midtjylland og Region Nordjylland som en form for kompensation for centraliseringen af mange sygehusfunktioner. Men Region Syddanmark har også mulighed for at trække på Karup-helikopteren.

"De har et område nord for Esbjerg, der ikke er dækket, og der har vi sagt, at vi finder det naturligt, at de i særlige situationer så kan henvende sig til os. Det er i tråd med det grænseløse samarbejde, vi har på det præhospitale område. Det vil være i meget begrænset omfang - måske fire-fem gange om året", siger Christian Boel.

På længere sigt skal der tages stilling på regeringsniveau til, om der skal etableres en national løsning med akutlægehelikoptere. Der er allerede en forsøgsordning - støttet af TrygFonden - på Sjælland, og nu kommer altså den jyske til.

DSI - Dansk Sundhedsinstitut - skal evaluere begge ordninger, sådan at der kan skabes et grundlag at tage en national beslutning ud fra.

Fakta:

Regeringen og Dansk Folkeparti besluttede at give forsøgsordningen med en lægehelikopter i Region Midtjylland og Region Nordjylland ca. 60 mio. kroner. Ordningen skal løbe i 13 måneder.

Om dagen kan helikopteren komme helt tæt på patienten og har landingspladser her:

I Region Midtjylland:

  • Århus Universitetshospital, Skejby

  • Regionshospitalet Holstebro

  • Lufthavnene i Herning, Randers, Viborg benyttes både som hospitalslandingsplads og rendez-vous plads

(Desuden arbejdes der på at finde en egnet plads i nærheden af Århus Sygehus)

I Region Nordjylland:

  • Aalborg Sygehus

  • Hjørring Sygehus

  • Thisted Sygehus

Om natten kan helikopteren opsamle patienter på rendez-vous pladser disse steder:

I Region Midtjylland:

  • Stauning Lufthavn

  • Lemvig Flyveplads

  • Herning, Randers, Viborg Lufthavne benyttes både som hospitalslandingsplads og rendez-vous plads

  • Skive Lufthavn

(desuden arbejdes der på at etablere yderligere to pladser i Grenaa og Hvidbjerg)

I Region Nordjylland:

  • Thisted Lufthavn

  • Sindal Lufthavn

  • Aars Lufthavn

  • Hadsund Flyveplads