Skip to main content

Nu skal fordele og ulemper ved lavdosis-CT undersøges

Alt for mange tilfælde af lungekræft opdages for sent. Nu skal et politisk initiativ og en million kroner fra Region Midtjylland sætte fart i udarbejdelse af medicinsk teknologivurdering af, om der skal satses på nye undersøgelsesmetoder i tilfælde, hvor kriterierne for henvisning til pakkeforløb ikke er opfyldt.
Illustration: Colourbox
Illustration: Colourbox

Kurt Balle Jensen kurt@ps-presse.dk

15. jan. 2021
7 min.

Region Midtjylland er parat til at overføre en million kroner til Sundhedsstyrelsen for at få udarbejdet en medicinsk teknologivurdering (MTV), der én gang for alle undersøger fordele og ulemper ved anvendelse af lavdosis-CT i kampen for tidlig diagnosticering af lungekræft.

Det er netop blevet vedtaget i regionens hospitalsudvalg, og hermed reageres der politisk på den faglige debat, der har taget fart i kølvandet på afskedigelsen af ledende overlæge Ulrich Fredberg på Diagnostisk Center i Silkeborg. En faglig debat om udredning ved hjælp af højdosis-CT, lavdosis-CT eller røntgen ved større, mindre eller knap eksisterende mistanke om lungekræft. Og en debat, som i bund og grund handler om så tidlig diagnosticering af lungekræft som muligt og dermed redning af menneskeliv.

Faktaboks

MTV

»Vi tror, at der muligvis kan være noget godt i at bruge lavdosis-CT i stedet for røntgen i udredningen i de tilfælde, hvor patienten ikke opfylder henvisningskravene til kræftpakken. Det kræver imidlertid, at der foreligger noget forskning eller beskrevne resultater, og det skal efter vores mening ikke være økonomien, der står i vejen. Derfor er vi parate til at betale,« siger formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen (S).

Han mener, at en medicinsk teknologivurdering (MTV) kan være det, der skal til for at få afklaret fordele og ulemper ved anvendelse af lavdosis-CT i billeddiagnostik ved mistanke om kræft.

»Det kræver, at der foreligger en mængde data, der kan indgå i en sådan MTV, men det mener vi også, at der gør. Der ligger en del data, både i Diagnostisk Center i Silkeborg og på Aarhus Universitetshospital. Måske ligger der også data andre steder, og ellers må man jo iværksætte noget for at få nogle forskningsresultater. Der er brug for det her. Debatten har for nogle givet unødig bekymring, og det handler jo om så stor sikkerhed som muligt for patienten. Vi skal gøre alt for at kunne få opdaget flere tilfælde af kræfttilfælde tidligere«, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Behov for faglig afklaring

I dag anvendes der ofte røntgen, når mistanken om lungekræft er lille eller næsten ikke eksisterende. I en flerårig periode brugte man i stedet lavdosis-CT i Silkeborg i disse tilfælde, og i denne periode var Silkeborg det hospital, der fandt flest tilfælde at lungekræft i tidligt stadie. Sundhedsstyrelsen har dog i den seneste vejledning fra november 2020 slået fast, at »der mangler robust dokumentation for, om der bør tilbydes lavdosis-CT i sådanne situationer«, det vil sige ved udredning med et bredere differentialdiagnostisk sigte.

Sundhedsstyrelsen åbner imidlertid den dør på klem, som Region Midtjylland nu sparker helt op. I samme vejledning hedder det nemlig, at »balancen mellem gavnlige og skadelige virkninger skal dokumenteres, før systematisk ibrugtagning af ny undersøgelsesmetode. En sådan dokumentation kan for eksempel produceres gennem udarbejdelse af en medicinsk teknologivurdering (MTV) eller anden form for systematisk udarbejdelse af evidensbaserede anbefalinger«.

Samtidig slår Sundhedsstyrelsen fast, at »en del tilfælde af lungekræft fortsat diagnosticeres for sent, og at der derfor er behov for at sikre udvikling og faglig afklaring på området«.

Virkeligheden i praksis

I fagkredse vil en eventuel udarbejdelse af MTV blive fulgt med stor interesse. Overlæge, klinisk lektor Erik Jakobsen, der er formand for og daglig leder i Dansk Lunge Cancer Register (DLCR), og som sidder i bestyrelsen for Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG), har tidligere udtalt til Ugeskrift for Læger, at man gerne ser mere forskning på området.

»Debatten om lavdosis-CT-skanning har stået på i tre-fire år i fagkredse, ikke mindst udløst af det, de gjorde i Silkeborg. De fik nogle tal, der tydede på, at det her var interessant at gå videre med. Derfor har Dansk Lunge Cancer Gruppe og andre interessenter sagt, at det vil vi gerne være med til at se nærmere på«, udtaler Erik Jakobsen, der samtidig slår en tyk streg under, at der ved decideret mistanke altid skal undersøges med højdosis-CT:

»Hvis der er bare den mindste mistanke om lungekræft, skal patienten have fulddosis CT-skanning. Der er vi ret firkantede. Hvis tanken »lungekræft« overhovedet kommer op i hovedet hos den praktiserende læge, er det den henvisning, der skal til. Jeg er dog godt klar over, at virkeligheden i praksis er mere broget end det, man ser på sygehusene. Lægen kan i praksis sidde over for patienten og have en mavefornemmelse af, at der er et eller andet galt uden at kunne sætte ord på, eller uden at patienten lever op til henvisningskravene i pakkeforløbet for lungekræft. Hvad gør de så? Her havde de i Silkeborg og andre steder fundet på, at man kunne lave en udvidet undersøgelse til erstatning af almindelig røntgen at thorax, nemlig lavdosis-CT. Det er muligvis godt, det ved vi ikke. Det er netop et af problemerne, at det ikke er undersøgt videnskabeligt«, siger Erik Jakobsen.

Igangværende initiativer vedrørende brug af lavdosis-CT

  • Undersøgelse af, hvordan CT-aktiviteten i Diagnostisk Center, Silkeborg har ført til, at man har fundet flere tilfælde af lungekræft i tidligt stadium. Undersøgelsen forestås af RKKP (Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklings Program) og Diagnostisk Center.

  • Sammenligning af lavdosis-CT og højdosis-CT. Med afsæt i data fra AUH, hvor 600 patienter har fået foretaget først en lavdosis-CT skanning og få minutter efter har fået foretaget en fulddosis-CT skanning. Der vil blive undersøgt tidsforbrug og fund ved de to skanninger. Det anses som væsentligt at få klarlagt specificitets- og sensitivitetsforskelle på de to skanningsmetoder.

  • Kilde: Region Midtjylland

Dokumentation

»I faglige kredse er der uenighed og uklarhed. Mange mener, at lavdosis-CT vil kunne redde menneskeliv, da denne metode kan finde kræft i tidligere stadier - andre mener, det er usikkert og nævner strålingsrisiko i forhold til andre metoder. Vi finder det afgørende vigtigt en gang for alle at få afklaret dette på en faglig korrekt måde – til gavn for patienterne med lungesygdom. Hvis dem, der mener lavdosis-CT kan redde menneskeliv har ret – har vi en forpligtigelse til som politikere at forfølge dette og få det afklaret«.

Formandskabet i Region Midtjyllands Hospitalsudvalg

»Region Midtjylland tilbyder af hensyn til patienternes bedste at medfinansiere denne vurdering med op til 1 mio. kr., hvilket er det beløb, der tidligere er nævnt, som det beløb en medicinsk teknologivurdering koster. Såfremt en medicinsk teknologivurdering ikke sikrer den nødvendige afklaring, vil Region Midtjylland arbejde for, at relevante forskningstiltag igangsættes«.

Beslutning i Region Midtjyllands Hospitalsudvalg