Skip to main content

Ny borrelia-overvågning vil gøre lægers arbejde lettere

Læger kan se frem til elektronisk indberetning af sygdomme som svær borrelia. Et nyt studie viser nemlig, at lægerne ikke får indberettet det, de skal, via den manuelle metode, så derfor er Sundhedsstyrelsen i gang med at oprette en ny elektronisk metode.

Borreliose skyldes infektion med bakterien Borrelia. I Danmark overføres bakterien fra dyr til mennesker ved bid med skovflåten. Foto: Colourbox
Borreliose skyldes infektion med bakterien Borrelia. I Danmark overføres bakterien fra dyr til mennesker ved bid med skovflåten. Foto: Colourbox

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

4. sep. 2015
3 min.

Hver gang en patient har neuroborreliose, som er andet stadie af borrelia, skal du som behandlende læge udfylde en papirformular og anmelde det til Statens Serum Institut. Men papirarbejdet bliver ikke udført, viser nyt studie foretaget af Statens Serum Institut.

Forskerne bag studiet har dog allerede en løsning på problemet.

Metoden for at indberette er gammeldags og bureaukratisk, og lægerne har ikke tid til hver gang at udfylde en formular og sende det ind til Statens Serum Institut, når de giver diagnoser Kåre Mølbak, overlæge på epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut

Patienter med diagnosen Lyme neuroborreliose havner nemlig automatisk i Den Danske Mikrobiologidatabase (MiBa), hvilket får forskerne til at foreslå, at indberetning fremover skal foregå automatisk og elektronisk via databasen.

”Det vil både spare lægerne for en masse papirarbejde, og det vil på ingen måde være mere besværligt end den manuelle indberetning. Det vil derimod bare være mere præcist,” siger Kåre Mølbak, overlæge på epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut og forsker bag studiet.

60 % bliver ikke indberettet

Over halvdelen af alle tilfælde af neuroborreliose bliver ikke indberettet. Det har forskerne fundet ud af, fordi de har sammenlignet tallene fra MiBa og antallet af indberettede tilfælde. De manglende indberetninger skyldes sandsynligvis, at det er en for bureaukratisk metode, siger Kåre Mølbak.

”Metoden for at indberette er gammeldags og bureaukratisk, og lægerne har ikke tid til hver gang at udfylde en formular og sende det ind til Statens Serum Institut, når de giver diagnoser,” siger Kåre Mølbak:

”Hvis det hele derimod foregår elektronisk, slipper lægerne for det irriterende papirarbejde, men vi samler stadig vigtige tal ind om sygdomme. Tallene er vigtige, fordi det hjælper Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen med at overvåge sygdomme, så vi kan gribe ind, når der for eksempel er epidemier.”

SST laver indberetningsregler om

Tove Rønne, overlæge i Sygehuse og Beredskab i Sundhedsstyrelsen, oplyser, at styrelsen er i gang med at lave nogle nye regler for, hvordan lægerne skal indberette andet stadie af borrelia og andre sygdomme, som lægerne har pligt til at indberette.

”Vi er i øjeblikket i gang med at udarbejde et nyt system for, hvordan vi får mere præcise tal om sygdomme, der er behov for at blive holdt øje med,” siger Tove Rønne, der er enig med Kåre Mølbak om, at den nuværende metode er for gammeldags.

Hun forklarer, at systemet fremover vil være med automatisk, elektronisk indberetning fra blandt andet databaser som MiBa, men der vil også være nogle sygdomme, hvor der er behov for mere end en elektronisk indberetning.

”Nogle sygdomme er der behov for, at lægerne kommer med yderligere oplysninger om patienten. Hvis vi for eksempel skal overvåge en sygdom, der smitter, vil vi have behov for at vide, hvor patienten har været, da han eller hun blev smittet, så vi bedre kan undgå, at flere bliver smittet,” siger Tove Rønne.

Det nye system vil løbende blive faset ind i flere omgange, da det ikke kan implementeres af en omgang.