Fra i dag vil patienter hos mange praktiserende læger se et ”STOP”-skilt på indgangsdøren. Det er rettet mod patienter, der vender hjem fra Norditalien, Kina, Singapore og andre risikoområder med symptomer og derfor kan være smittebærere.
Skulle en patient med Corona-smitte alligevel dukke op, har Sundhedsstyrelsen udsendt retningslinjer for de forholdsregler, klinikken skal træffe, og som findes på styrelsens hjemmeside.
Hvad skal den praktiserende læge være opmærksom på? Hvordan adskiller symptomerne sig fra en almindelig sæsoninfluenza?
”Man kan ikke skelne corona-smitten fra andre luftvejsinfektioner ud fra patientens symptomer”, siger Tyra Krause. ”De kan have feber, hoste, ondt i halsen og måske åndenød. Der er som regel tale om relativt milde symptomer, men hvis man kommer fra et risikoområde, skal man henvise til en infektionsmedicinsk afdeling”.
”Promille, snarere end procenter”
Skønnet over dødelighed varierer, afhængigt af, hvor man ser hen, og hvem, man spørger. Hvad er Serum Instituttets skøn?
”Blandt registrerede tilfælde i Hubei-provinsen har de kinesiske myndigheder opgjort dødeligheden til omkring 3,7 pct. Men i andre kinesiske provinser og uden for Kina er dødeligheden kun 0,7 pct.”, siger Tyra Krause. ”Det tyder på, at man i Hubei-provinsen har haft en kraftig belastning og derfor har koncentreret sig om de alvorlige tilfælde.”
”Derudover må man formode, at mange milde tilfælde aldrig har været undersøgt eller registreret. Der kan altså være en ”bund” i pyramiden, som man ikke kender til. På den baggrund er det vores vurdering, at dødeligheden blandt inficerede måske mere er i promille-størrelsen, end i procenter. Og hvis det er tilfældet, svarer det til dødeligheden af en mere almindelig sæsoninfluenza”, siger Tyra Krause. Den vurdering læner sig også op ad WHO’s skøn, som ligger mellem 0,3 – 1 pct.
En fremtrædende infektionsmediciner blev torsdag morgen citeret for et worst case-scenarie med en dødelighed på 2 pct., og hvor en tredjedel af Danmarks befolkning var smittet. Ved simpel hovedregning når man frem til, at op mod 39.000 danskere i denne situation ville miste livet.
Det mener Tyre Krause dog er skudt langt over målet:
”Jeg tror snarere, at vi vil være nede omkring 0,3 pct. Og så er vi på niveau med dødeligheden for en sæsoninfluenza”, siger hun.
Planer for pandemi
”Men der er også en vigtig forskel. Ved en sæsoninfluenza er der en del, som har immunitet fra tidligere sæsoner, da virus ændrer sig gradvist – plus en del bliver vaccineret. Derfor vil den nye SARS-CoV-2 nok mere opføre sig som en pandemisk influenza. Det vil sige, at mange flere er modtagelige”.
”Smitten er ikke farligere for den enkelte – der er bare mange flere, der kan blive syge på én gang. Hvis 30 pct. bliver ramt, og dødeligheden er omkring 0,3 pct., er det måske i størrelsesordenen 4.500, der kan dø – primært ældre og svækkede, men der er selvfølgelig usikkerheder omkring det”, siger Tyra Krause.