Skip to main content

Ny løn på godt og ondt

Camilla Kjærager, Informationschef i Yngre Læger, ck.yl@dadl.dk

23. mar. 2009
5 min.

Det gør ikke noget, at også arbejdsgiverne går tilfredse fra en forhandling. Det var et af budskaberne på Yngre Lægers lønkonference den 26. februar, hvor de yngre lægers forhandlere kunne hente tips og ideer til, hvordan man kan skaffe flere Ny Løn-kroner på bordet.

Begge parter skal vinde

Som tidligere formand for Yngre Læger havde Erik Jylling kigget i de gamle papirer fra overenskomstforhandlingerne i 1999, hvor Yngre Læger gik over på det nye lønsystem, som tidligere hed ny løn og nu »lokal løndannelse«. Debatten for og imod var heftig i Yngre Læger dengang: Kunne foreningen leve med store lønforskelle mellem lægerne? Ville ny løn føre til køns-uligeløn? Og hvad med ikke-speciallægerne - de skal jo ansættes i bestemte stillinger for at blive speciallæger, uanset om de kan forhandle sig frem til ny løn eller ej?

Set i bakspejlet mente eks-formanden, at det var en rigtig beslutning, der blev taget dengang, for med det nye lønsystem fik yngre læger adgang til de lønmidler og muligheder, der ligger i et decentralt og mere individuelt lønsystem. Muligheder, der i praksis var lukket land, fordi sygehusafdelingerne dengang var væsentligt mere økonomisk fastlåste end i dag, hvor det er bundlinjen, der styrer, og afdelingsledelserne selv kan vælge at bruge mere på for eksempel løn.

Siden har Erik Jylling som vicedirektør på Gentofte Hospital prøvet at sidde på den anden side af bordet. Og ifølge ham er forudsætningen for at have held med ny løn-forhandlingen, at man som individ eller gruppe kan vise arbejdsgiveren, at også han får noget ud af det. Med andre ord handler det om at skabe en såkaldt win win-situation.

For de yngre lægers vedkommende handler det om selv at bringe funktioner og tillæg i spil, der kan fremme effektivitet, patientsikkerhed og så videre. Og for arbejdsgiverne handler det om at klæde afdelingsledelserne på til forhandlingerne og give dem mandat og økonomi til at honorere det, som er nødvendigt for at få hverdagen til at fungere, og som sygehuset ønsker at fremme. Hvis en afdeling kun har behov for at have to eller tre læger med en speciel kompetence, kan man jo godt forstå, at de ikke er indstillet på at give lønstigninger til samtlige læger. Omvendt kan både ledelsen og lægerne på afdelingen have sammenfaldende interesser i at kunne rekruttere, fastholde og honorere særlige funktioner, kvalifikationer og resultater.

Et aktiv og en udfordring

Cheflæge Per Østergaard Jensen, som repræsenterede arbejdsgiverne, lagde ud med at rose Yngre Lægers lokale forhandlere for at være både velforberedte og »til at tale med«. Han udnævnte herefter de yngre læger til »et ganske betydeligt aktiv« og en udfordring: En udfordring, fordi de yngre læger stiller krav til ledelserne og til arbejdsvilkårene, og fordi de mange jobskift som led i speciallægeuddannelsen gør det svært at planlægge og få tingene til at hænge sammen. Og et aktiv, fordi de yngre læger har stor betydning for drift og effektivitet, og for at hospitalet kan nå sine mål.

Cheflægen havde to ønsker til ny løn: For det første at lægge mere vægt og flere midler i resultatløn, og for det andet at gøre »Ny Løn-kagen« større. Jo større »kage«, desto større incitament og mere fleksibilitet til at løse diverse opgaver og fremme fx forskning og lignende, mente Per Østergaard Jensen.

Ønsket om en større Ny Lønkage delte Per Østergaard ikke overraskende med Yngre Lægers formand, Lisbeth Lintz, der også havde et helt forslag til, hvor pengene kunne komme fra - nemlig fra vakancer og tilbageløbsmidler.

Livliner og forhandlerstatistik

En af Yngre Lægers garvede forhandlere, Kim Wildgaard, gav herefter sit bud på, hvordan man forbereder, gennemfører og følger op på en forhandling. Et af de mange gode råd var at bruge sine »livliner«, sparre med andre forhandlere, få Yngre Lægers sekretariat til at regne på statistikgrundlaget eller holde en mødeafbrydelse, hvis forhandlingerne kører trægt. Guldkornene fra Kim og andre YL-forhandlere er tilgængelige på den nye forhandler-web på www.laeger.dk - Løn og overenskomster > Yngre Læger > Lokal Løndannelse.

Et særligt tema på konferencen var den nye forhandlerstatistik, som blev aftalt ved sidste års overenskomstforhandling: Hvad handler aftalen om, og hvad kan man bruge den til? Det skulle kontorchef i Danske Regioner, Ole Lund Jensen, fortælle om.

Aftalen siger bl.a., at forhandlerstatistikken skal udleveres i god tid før forhandlingerne, og at den skal udleveres på det niveau, forhandlingerne foregår på.

Ude i regionerne er virkeligheden dog en anden: I de fleste er der problemer med at få udleveret statistikken, også hvor forhandlingerne er i fuld gang - eller endda afsluttet.

På grund af de manglende statistikker må forhandlerne mange steder begynde med at bruge mængder af tid på at diskutere forhandlingsgrundlaget, i stedet for at kunne gå direkte til substansen.

Samtidig gør de manglende statistikker det umuligt at få et overblik over, hvordan det går med ny løn rundt om i landet.

Og endnu et problem: Ifølge aftalen med regionerne har de lokale forhandlere ret til at få statistikken udleveret elektronisk. Det har nogle arbejdsgivere så valgt at gøre i form af pdf.dokumenter - det kan man vælge at kalde elektronisk. Men filformatet gør det umuligt umiddelbart at arbejde videre med tallene, og det gør livet surt for alle parter.

Lisbeth Lintz lovede at tage problemet op ved overenskomstbordet, hvis arbejdsgiverne ikke begynder at opføre sig mere fornuftigt inden da.

Ting, der kan lette arbejdet som lokal lønforhandler

  1. bedre uddannelse af forhandlerne i form af kurser, sparring med sekretariatet, networking

  2. mere hjælp til talarbejdet, til at bearbejde statistikker og udregne lønsummer

  3. nemmere adgang til forhåndsaftaler, lønstatistik, ny lønbarometer mv. på læger.dk.

Reminders fra konferencen

  • Det handler om at skabe win-win situationer ved at snakke og forhandle ny løn i et sprog, arbejdsgiverne forstår.

  • Brug dine livliner - den nye forhandlerweb, Yngre Lægers bestyrelse, sekretariat og andre erfarne forhandlere. Rekvirer evt. et lokalt forhandlerkursus på www.laeger.dk.

  • Der er mange sidegevinster ved ny løn i form af gode relationer, der gør det lettere at forhandle andre ting end løn fx arbejdsmiljø.

Lønkonference

Den 26. februar holdt Yngre Læger lønkonference for femte gang. Et særligt tema på konferencen var den nye forhandlerstatistik, som blev aftalt ved overenskomsten i 2008. Konferencen vekslede mellem oplæg, workshops og præsentation af forskellige mere konkrete forhandlingsredskaber. Derudover blev konferencen brugt ti l at reflektere over erfaringer, udfordringer og perspektiver i ny løn, set fra både Yngre Lægers og arbejdsgivernes synsvinkel.