Skip to main content

Ny målestok for kvalitetsarbejde

Den første nationale opgørelse af regionernes opfyldelse af de nye kvalitetsmål er kommet og måles med trafiklysfarver. Men de er kun signaler og ikke et udtryk for sandheden, lyder det fra både regioner og lægeformand.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

29. apr. 2016
6 min.

Regioner, kommuner og regering er tyvstartet og har lavet en opfølgning på de otte nationale kvalitetsmål, så de samtidig med, at de offentliggør målene, kan vise, hvordan det går med at opfylde dem.

Hver af de otte nationale mål har mellem to og fem indikatorer – målepunkter – som der i 26 ud af 28 tilfælde allerede findes data for, og hver region og kommune får farven rød, gul eller grøn, alt efter hvor de ligger i forhold til landsgennemsnittet og i forhold til, hvordan de opfyldte målet året før (se boks).

Faktaboks

Fakta

Ser man på den regionale opgørelse, viser en sammentælling af de røde farver, at Region Nordjylland har syv, Region Midtjylland har ingen, Region Syddanmark har to, Region Hovedstaden har otte og Region Sjælland har seks.

Jens Stenbæk, næstformand for Danske Regioner og formand for Region Sjælland, siger om oversigten:

»Der ligger ingen sandhed bag trafiklysene. De skal ses som et signal om, hvor vi skal skærpe vores opmærksomhed og løfte kvaliteten. Regionerne har altid kunnet benchmarke sig via kvalitetsdatabaserne, så vi ved, hvor der er problemer. De røde pletter er først virkelig et problem, hvis man får dem to gange i træk. For så er der ikke sket nogen udvikling«.

Hvad er så formålet med oversigten?

»Ønsket med den er at kunne tilbyde lige god behandling, uanset hvor man bor. Nogle steder kan regionale forskelle forklares med demografi, sygdomsprofiler mv. Andre steder ikke. Formålet med oversigten er at reducere de uforklarlige regionale forskelle«.

Men kan du med denne oversigt sondre mellem de to?

»Nej, der skal man et lag længere ned. Sandheden ligger som sagt ikke i de her trafiklys. Men de er et signal om, hvor man skal skærpe sin opmærksomhed, så man kan starte en udvikling med at gå fra rød til gul – vi kan jo ikke alle komme over landsgennemsnittet«, siger Jens Stenbæk.

Selvom du siger, at de røde pletter kun er signaler og ikke sandheder, kan en kommune eller en region med mange røde pletter, f.eks. Region Sjælland, alligevel føle sig stigmatiseret?

»Det er ikke nogen ny udfordring – det har benchmarkinger vist i flere år. Det nye er, at vi har et redskab, som man kan sætte spørgsmålstegn ved, men som jeg synes, vi skal tage til os«.

Ifølge Danske Regioner er det ikke planen at offentliggøre trafiklysmålingerne på sygehus- eller afdelingsniveau.

Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, advarer mod at tro, at trafiklysopgørelsen givet er retvisende billede:

»Selve lysene er et meget forenklet billede af den virkelighed, vi ser, og kan ikke umiddelbart sammenlignes på tværs. En region med et gult lys kan f.eks. godt have et tal, der er 'dårligere' end en region med et rødt lys for den samme indikator. Rød, gul og grøn kan også dække over både en ganske lille variation med resultater i top fra alle parter og en større og mere problematisk variation. Der giver tallene, som følger de enkelte lys, bedre mening og mulighed for at sammenligne på regionalt niveau«.

Han tilføjer:

»Det er vigtigt, at politikerne kender systemets begrænsninger og forudsætninger. Ellers er risikoen, at de træffer forkerte beslutninger. Nogle kommuner vil også have urimeligt svært ved nogensinde at blive grønne på grund af befolkningssammensætningen – og det uanset, at de måske gør en fremragende indsats«.

I alt er der givet 22 røde, 33 grønne og 75 gule farver.

Til det siger Andreas Rudkjøbing:

"Det er logisk, at der vil være flest gule, sådan som system er skruet sammen. Men det vigtigste bliver at gå ned i tallene. Ses der f.eks. på målet om bedre sammenhængende patientforløb – og indikatoren ”Somatisk færdigbehandlingsdage på sygehusene, dage pr. 1.000 borgere” (side 11) – så ser vi at alle regioner er med gult lys. Men mens 4 regioner ligger på tal fra 1,7 til 3,4 dage så har Region Hovedstaden 15,2 dage. Det skulle umiddelbart føre til et rødt lys, men i og med at regionen gør fremskridt, så er lyset gult ikke rødt. Så pas på med den forsimplede lysmodel."

Klik på figuren for at se den i stor størrelse