Fremover vil ansatte almenmedicinere i udbuds- og regionsklinikker være udelukket fra at være medlemmer af PLO. I stedet skal de være organiseret i Yngre Læger.
Forslaget til vedtægtsændringer, der blev vedtaget på PLO’s repræsentantskabsmøde, der fandt sted lørdag i Tivoli Hotel & Congress Center, blev først vedtaget efter et par sproglige tilrettelser, og efter at flere delegerede satte spørgsmålstegn ved forslaget. Således var flere bekymret over signalværdien i ændringen, ligesom det blev påpeget, at en vedtægtsændring, når alt kommer til alt, kun vil berøre et fåtal af medlemmer.
Undtaget fra reglen er praktiserende læger med egen klinik, der bijobber i en udbuds- eller regionsklinik. De kan forblive i PLO.
Praktiserende læger, der afhænder deres klinik, kan bevare medlemskab af PLO i tre år. Efter de tre år skal de søge om en begrundet dispensation for at bevare medlemskab af PLO, ellers bliver de overført til medlemskab af Yngre Læger. Det følger af det administrationsgrundlag, som Lægeforeningens bestyrelse har vedtaget om, hvilken forhandlingsberettiget forening medlemmerne tilhører. Se boks.
»Vi er ikke ude efter at straffe ‘stråmands-læger’«
Jørgen Andersen fra PLO Hovedstaden var bekymret over signalværdien:
“Mange af os er optaget af koncernlægerne, fordi de forbryder sig mod det fælles. Dem kan vi dog ikke rigtig ramme, men vi kan udskille de kolleger, der lader sig ansætte i regions- og udbudsklinikker. Jeg er klar over, at der er tale om få, men jeg tænker på signalværdien i forslaget”.
Johan Reventlow, PLO Sjælland, betvivlede også formålet:
“Jeg synes, det er vigtigt, at vi fastholder så mange som muligt af dem, der har almen praksis som deres identitet, og jeg er bekymret over, hvem det er, vi får skilt fra”.
Poul Kraghede, PLO Midtjylland, kunne ikke forstå, hvilket problem forslaget egentlig skulle løse:
“Det kommer til at profilere os som den delforening, der ekskluderer de medlemmer, vi ellers har argumenteret over for de andre søjler om at beholde. Jeg kan ikke se, at det er andet end symbolpolitik”.
Henrik Dibbern, PLO Syddanmark, så alene forslaget som et forsøg på at fastholde Yngre Læger på det kompromis, som YL og PLO indgik tilbage i 2013, hvorefter tidligere klinikejere fortsat kan forblive medlem af PLO.
Formand for Lovudvalget, Dennis Staahltoft, understregede da også, at “forslaget intet har at gøre med at straffe dem, der er ansat i koncern- eller ‘stråmandsklinikker’«.
“Når man læser teksten, kan det måske umiddelbart virke skrapt nok, men baggrunden er altså Lægeforeningens administrationsgrundlag, hvorefter ansatte læger som udgangspunkt er organiseret i og skal søge rådgivning hos Yngre Læger. Med et par enkelte undtagelser hører kun klinikejere hjemme i PLO. Og ja, der er et politisk signal heri”, sagde Dennis Staalthoft.
»Vi har nok kun set toppen af isbjerget«
Jørgen Skadborg, der har været konstitueret som formand siden oktober, hvor Christian Freitag trådte tilbage for at hellige sig sin praksis, blev på repræsentantskabet valgt uden modkandidat for resten af indeværende valgperiode.
I sin første mundtlige beretning satteJørgen Skadborg bl.a. fokus på væksten i antallet af ‘stråmandsklinikker’, hvor speciallæger i almen medicin agerer ‘stråmænd’ for store koncerner, der står for driften.
“Engang troede vi, at udbudsklinikker og regionsklinikker var en af de største trusler mod almen praksis, som vi kender den. Men vi har måttet sande, at disse klinikker er det mindste onde, idet de dog er midlertidige foranstaltninger”, sagde Jørgen Skadborg, der derpå udstedte et løfte:
“Vi kommer til at bruge kræfter centralt og regionalt på at bekæmpe dette uvæsen” (stråmandsklinikker. Red. ).
PLO er allerede i dialog med både folketingspolitikere og regionerne om, hvad der kan iværksættes af tiltag for at dæmme op for disse “vikarklinikker ad bagdøren” – også i områder af landet, hvor der ikke er lægemangel, ligesom det er et tema i de igangværende overenskomstforhandlinger.
Stråmandsklinikker er ikke et isoleret fænomen i perifere områder af landet, men er nu også nået til Region Hovedstaden.
“Vi kan jo ikke forhindre (solo)kolleger i at sælge til højestbydende i en tid, hvor goodwill er en by i Rusland. Jeg er derfor noget pessimistisk”, fremgår det af den skriftlige formandsberetning fra PLO Hovedstadens formand, Karin Zimmer.
Hun beskriver en “aggressiv up front-stil”, når PLO’ere, der har deres praksis til salg, kontaktes for et bud på pris.
PLO Midtjylland har iagttaget, at et stigende antal ydernumre går til såkaldte ”stråmænd”, og PLO-Midtjylland er ikke lykkedes med at få handlerne bremset. Oplevelsen er, at regionen indtil videre “ikke har ønsket at gøre noget aktivt ved det”.
“Men, det er med bekymring, vi ser på udviklingen, og det får os til at opfordre alle, som bare svagt overvejer at ville eje et (ekstra) 0-ydernummer engang i fremtiden, til at gøre noget ved det nu, før det er for sent”, hedder det i den skriftlige beretning fra PLO Midtjylland.
Camilla Høegh-Guldberg, formand for PLO Sjælland, kunne på repræsentantskabet oplyse, at region Sjælland lige nu råder over 14 udbudsklinikker og otte partnerskabs/stråmandsklinikker samt en regionsdreven nærklinik:
“Udviklingen er gået stærkt, og vi har nok kun set toppen af isbjerget”, sagde Camilla Høegh-Guldberg.
Et konkret forslag fra PLO-Nordjylland er at lade sekretariatet bistå ved praksishandel, så man ikke uforvarende kommer til at sælge sin praksis til en stråmand.
På repræsentantskabet var der flere, der anerkendte, at regionsrådet i Region Nordjylland i forbindelse med, at fem regions- og udbudsklinikker for nylig blev sat til salg, har besluttet, at kontinuitet og andre kvalitative krav vægter tungere end pris.
Et potentielt stort gennembrud i indsatsen mod koncernklinikker, som PLO håber, vil inspirere andre regioner.
Lavthængende frugter i stedet for tjenestepligt
Jørgen Skadborg benyttede også sin jomfrutale som formand til at vende tommelfingeren eftertrykkeligt nedad til regeringens vedholdende forslag om tjenestepligt, der vil tvinge unge ikkespeciallæger til at arbejde i almen praksis i de egne af landet, der er løbet tør for læger.
“For det første vil det ikke hjælpe på lægedækningen, snarere tværtimod. Tusind unge læger kan ikke erstatte de 100 manglende speciallæger, og det risikerer at stigmatisere vores fag at bruge tvang. For det andet er der næppe plads til de unge læger i vores klinikker. Hvem vil bygge til eller leje større lokaler og foretage øvrige nødvendige investeringer for at kunne rumme disse læger, som forsvinder igen efter ganske få år?”, spurgte Jørgen Skadborg.
Rekordmange læger påbegyndte i 2020 en videreuddannelse i almen medicin, hvilket bl.a skyldes, at der både i år og næste år oprettes næsten 100 flere hoveduddannelsesstillinger i almen medicin, end der blev indtil 2018, men indtil de ekstra hoveduddannelsesstillinger kan lappe de gabende huller i lægedækningen, efterlyser PLO andre kortsigtede initiativer end tjenestepligt.
F.eks. støtte ved ansættelse af praksispersonale og modernisering af de fysiske rammer, ligesom der efter PLO’s opfattelse hos regionerne er en “helt uforståelig modstand mod at gøre det mindste for at fastholde ældre kolleger længere”.
»Vi skal have vaccinationsansvaret«
Pandemien har ikke blot betydet, at forårets repræsentantskabsmøde måtte aflyses, og at forhandlingerne om en ny overenskomst har trukket ud.
Pandemien har også vendt op og ned på – og besværliggjort – arbejdet i almen praksis.
F.eks. da der i år blev udsendt direkte invitationer til pneumokokvaccinationer i borgernes E-boks, uden at der var indkøbt det fornødne antal vacciner.
“I år har befolkningens ekstraordinært store efterspørgsel og de store markedsorienterede aktørers hamstring af vacciner forstærket problemet i uset grad”, lød det fra Jørgen Skadborg, der retorisk spurgte, om det offentlige sundhedsvæsen ønsker at tilrettelægge vaccinationer efter det frie marked eller efter sundhedsfaglige hensyn?
“Set i lyset af en kommende COVID-19-vaccinationsindsat er det oplagt, at myndighederne nødvendigvis må genoverveje, hvorledes almen praksis bedst muligt deltager i de store vaccinationsprogrammer i fremtiden.
Min opfattelse er, at det tjener samfundet, men også vores egne strategiske interesser, at vi forpligter os på ansvaret for de store vaccinationsprogrammer”.
Hyldest af både ny og afgået formand
Repræsentantskabet blev afholdt coronavenligt – med afspritning af mikrofon og afstand.
Til gengæld skortede det ikke på varme, da repræsentantskabet tog afsked med Christian Freitag og hans indsats i de fem et halvt år, han stod i spidsen for PLO og formåede at samle og styrke PLO og i det hele taget yde en “forbilledlig indsats”.
“Du kæmpede dig ind som formand, og jeg var imponeret over, at du overhovedet turde påtage dig opgaven. Du samlede os internt organisatorisk og over for medlemmerne.
PLO har indtaget en plads, som nogen man skal lytte til.
Jeg har lært af dig at stå på mål for det, man tror på”, sagde Jørgen Skadborg og satte ord på sin egen kurs.
“Jeg går meget ydmygt til den store opgave og vil trække rigtig meget på den siddende bestyrelse, så I hver især får mulighed for at stråle med netop jeres talenter. Ligesom jeg glæder mig til at samarbejde med de regionale formænd”.
Christian Freitag, der modtog stående applaus, tog repræsentantskabet tilbage til det repræsentantskabsmøde i Aalborg, hvor han blev valgt, og hvor PLO var præget af “metaltræthed”.
“Der var ikke mange smil på læberne i 2013.
Vi blev usikre på eget værd og begyndte at gå baglæns, og det gjorde vores modpart så også.
Og hvis vi igen bliver usikre og begynder at gå baglæns, fordi vi bliver pressede, skal alarmklokkerne ringe.
Der er ingen, der kommer med en PLO-hjælpepakke, eller synes, det er synd for os”, sagde Christian Freitag, der takkede repræsentantskabet for deres indsats og for at have “bevæget sig”.
Fakta