Behandlingen med biologiske lægemidler var tidligere en regionsfunktion og kunne derfor kun varetages få steder i hver region. Nu er det rykket til hovedfunktionsniveau, og derfor kan regionerne selv bestemme, hvor behandlingen skal foregå. Eksemplet illustrerer, hvordan flere behandlinger er rykket fra få afdelinger til flere afdelinger og tegner dermed også retningen i revisionen af specialeplan, som Sundhedsstyrelsen netop har lavet et udkast til, og som bliver sendt ud til regionerne den 13. september.
Ugeskrift for Læger har set udkastet, som lå på mødebordet, da det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning holdt møde den 16. august 2016, og Helene Probst, enhedschef for planlægning i Sundhedsstyrelsen, vurderer udkastet på denne måde:
»Det er svært entydigt at sige, hvilken vej den nye specialeplan går, men i gennemgangen af de 36 specialer har vi forsøgt at forenkle og præcisere funktionerne. Det har betydet, at vi har rykket nogle funktioner til hovedfunktionsniveau og dermed ud til flere afdelinger, selv om vi også har rykket funktioner den anden vej. Vi skal dække Danmarkskortet, så patienterne får den bedst mulige kvalitet, men også tage hensyn til, at patienterne får reel adgang. Det betyder også, at vi tager særlige hensyn til nærhed, eksempelvis i behandlingen af tuberkulose, hvor patienterne har svært ved at rejse langt«, siger Helene Probst.
Den oprindelige – og første specialeplan – fra 2010 lavede for første gang en systematisk fordeling af, hvor og hvem der måtte varetage specialiserede behandlinger i Danmark. Siden 2014 har styrelsen arbejdet på at revidere den oprindelige specialeplan for at sikre, at den følger med udviklingen i sygehusvæsenet. Og det er altså den reviderede specialeplan, der nu er på vej.