Skip to main content

Nye komiteer til etikken

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

31. okt. 2005
2 min.

Læger skal have lettere adgang til at få råd og vejledning om etiske dilemmaer. Derfor skal der oprettes klinisk etisk komiteer på sygehusene.

Det foreslog Hans Buhl, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, på Lægemødet.

»I dag eksisterer der ingen formelle organer, hvor en læge kan hente støtte til at træffe etisk vanskelige beslutninger. ... En undersøgelse iværksat af Europakommissionen og offentliggjort i 2001 har vist, at Danmark er et af de få lande i Europa, der ikke har oprettet klinisk etiske komiteer på landets sygehuse. Vender man blikket uden for Europa, kan man konstatere, at der i USA og Canada i vidt omfang er oprettet klinisk etiske komiteer som et led i akkreditering af hospitalerne«, sagde Hans Buhl.

Han oplyste, at Lægeforeningen har mere end skelet til den norske måde at løse problemet på. Norge er det land i Europa, som mest systematisk og udbredt har indført klinisk etiske komiteer.

Her er der oprettet komiteer på 30 sygehuse. I komiteerne er der 8-10 medlemmer, som alle er ansatte på sygehusene. Grundlæggende er funktionen kun rådgivende, og det er altid den behandlingsansvarlige læge, der træffer den endelige afgørelse. Ud over at drøfte enkelte cases, udarbejder nogle klinisk etiske komiteer retningslinjer for håndtering af etisk vanskelige beslutninger, og der arrangeres seminarer om etiske problemstillinger.

Hans Buhl foreslog, at der som et forsøgsprojekt oprettes 3-5 klinisk etiske komiteer - på både centralsygehuse og universitetshospitaler. Medlemmerne af komiteerne skal tilbydes uddannelse i identifikation af etiske problemstillinger, analyse og formidling.

Hvis projektet bliver positivt evalueret, foreslog Hans Buhl at de klinisk etiske komiteer integreres i den danske kvalitetsmodel.

Erling Birk Madsen, FAS, støttede varmt forslaget og sagde, at han fra sit »eget« hospital H:S Frederiksberg Hospital, hvor han er lægelig direktør, allerede har en klinisk etisk komite.

Han rådede til at overveje grundigt hvilke medlemmer, der skal være medlem af en komite, og anbefalede at indtænke hospitalspræsten og patientvejlederen ud over selvfølgelig læger og sygeplejersker.

Mogens Hüttel, FAS, sagde:

»Det her er med sikkerhed ikke et område, hvor nogle af de dårligste læger trækkes væk fra det kliniske arbejde. Overordnet set kan ingen være imod det her, men i det center på Odense Universitetshospital, som jeg er en del af, gjorde vi op hvor mange ikkepatientrelaterede projekter, der aktuelt kører, og det var 18! Som på forskellig vis trækker resurser væk fra den kliniske hverdag. Vi skal på en eller anden måde i vores iver efter selvfokus ikke glemme den vinkel.«

Repræsentantskabet vedtog forslaget.