I en pause mellem patienter i den praksis i Hadsten, som Sara Radl er fase 2-læge i, fortæller hun sin holdning til de nyeste tiltag for at sikre lægedækning i hele landet, som netop er kommet i dag.
Regeringen og Danske Regioner har indgået en delaftale, som blandt andet indeholder et stop for nye ydernumre i almen praksis på nær i udvalgte 17 kommuner, der alle ligger i Region Nordjylland og Region Sjælland.
Aftalen er et led i sundhedsreformen og skal tilskynde, at flere læger søger stillinger i områder, hvor der er lægemangel. Sara Radl er forperson for Yngre Lægers Almen Praksisudvalg. Hun tror ikke på, at denne del af aftale får den ønskede effekt:
»Jeg tror virkelig ikke, det kommer til at gøre en forskel. Aftalen gælder nye 0-ydernumre, og dem bliver der jo helt generelt ikke slået særligt mange op af, man må stadig gerne handle de eksisterende ydernumre. For mig er den del af aftalen mest symbolsk. Man har brug for at sige, at man gør noget«, siger hun.
»Hvis jeg tager udgangspunkt i mig selv: Jeg bor på Djursland, og her har jeg børn og et liv, som jeg ikke bare vil flytte på. Så det her med at tænke, at nu slår vi et ydernummer op i Nordvestjylland eller Sjælland, så flytter jeg mig nok. Det tror jeg simpelthen ikke kommer til at virke, hverken for mig eller mine kollegaer. Man skal i langt højere grad tænke i rekruttering, og i hvad der kunne lokke mig til«.
Og med den sætning iler hun til det positive i aftalen. For hun kan se flere gode elementer. Et af disse handler om regionernes rekrutteringsindsats.
»Jeg tror virkelig ikke, det kommer til at gøre en forskel. Aftalen gælder nye 0-ydernumre, og dem bliver der jo helt generelt ikke slået særligt mange op af, man må stadig gerne handle de eksisterende ydernumre. For mig er den del af aftalen mest symbolsk«Sara Radl, forperson for Yngre Lægers Almen Praksisudvalg
I aftalen står der nemlig:
»Alle regioner forpligtes til at yde en særlig og målrettet indsats med at besætte ledige kapaciteter i de områder i Region Nordjylland og Sjælland, hvor udfordringerne med lægedækningen er størst. Indsatsen skal være opsøgende og håndholdt, så regionen kommer i konkret dialog med alle relevante speciallæger i almen medicin. Regionerne skal have et særligt fokus på, at nye speciallæger i almen medicin sikres de bedst mulige vilkår for at indgå i de almenmedicinske tilbud i områderne med lægedækningsudfordringer«.
Det er meget glædeligt, mener Sara Radl:
»Det er virkelig positivt og lige det, der er brug for. Der skal individuelle og håndholdte løsninger til, så tror jeg på, man kan flytte os«.
Aftalen løber frem til juli 2025, hvor der ifølge sundhedsreformen skal etableres en ny national fordelingsmodel for ydernumre i almen praksis.
I PLO har man forståelse for, at der nu er indgået en delaftale, og formand Jørgen Skadborg fremhæver ligesom Sara Radl, at den håndholdte og opsøgende indsats fra regionernes side er essentiel.
»Vi er enige i, at der er behov for, at der kommer flere praktiserende læger ud de steder, hvor behovet er størst. Det er noget, PLO længe har efterspurgt. En national styring af ydernumre er nødvendig for at sikre, at de værst stillede områder ikke bliver udkonkurreret af de bedst stillede. For at komme i mål bliver det imidlertid afgørende, at regionerne som aftalt yder en særlig og målrettet indsats for at sikre de kommende læger de bedst mulige vilkår for at etablere klinik de steder, hvor manglen er størst«, siger PLO-formanden i et skriftligt svar.
En anden ting, der nævnes i aftalen, er, at der skal skabes »mere fleksible muligheder for godkendelse af merit for speciallæger«. Det er også et elementer, der glæder både Jørgen Skadborg og Sara Radl:
»Det er rigtig godt. Jeg forstår det sådan, at hvis man er blevet speciallæge i et andet speciale, så kan man lettere skifte over til at blive speciallæge i almen medicin. hvis jeg skulle ønske mig noget ekstra, så var det at man kiggede på merit generelt i hoveduddannelsen, men altså overordnet set bare superpositivt, at det står her«, siger Sara Radl.
»For at komme i mål bliver det afgørende, at regionerne som aftalt yder en særlig og målrettet indsats for at sikre de kommende læger de bedst mulige vilkår for at etablere klinik de steder, hvor manglen er størst«Jørgen Skadborg, formand for PLO
Begrænsninger på hospitaler i 2025 og 2026
Et element af aftalen handler om, at de offentlige sygehuse i Region Hovedstaden (foruden Bornholm), Aalborg Universitetshospital (foruden Thisted), Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital samt Sjællands Universitetshospital (foruden Nykøbing Falster) pålægges ikke at ansætte flere speciallæger i almen medicin end i dag. Begrænsningen skal gælde i 2025 og 2026.
Den del har Sara Radl sine betænkeligheder ved:
»Jeg forstår godt hensigten, men er det nu smart: Almenmedicinere på sygehusene er jo f.eks. ansat på akutmodtagelserne og i psykiatrien. To steder hvor der virkelig mangler læger. Oveni i det er jeg igen nervøs for rekrutteringen til faget med sådanne tiltag. En af grundene, til at jeg personligt valgte det her speciale, var jo netop bredden i faget. Jeg kunne se mange karrieremuligheder med det almenmedicinske speciale«, Sara Radl sukker hørbart, inden hun fortsætter:
»Så jeg vil bare advokere for, at man er meget forsigtig med at gøre det så låst det hele. Det kan skræmme nogen væk, at man får at vide, at hvis man vælger den her speciallægeuddannelsen, så SKAL man ende i dén stol i stedet for at have en pallette af muligheder, hvor man så i sidste ende nok alligevel ender i den rette stol«.
Fakta