»Der har virkelig været drøn på. Alene det sidste døgn fik jeg 176 opkald, og det blev umuligt at bruge telefonen til at ringe ud af huset«, fortæller Linh Thi Thuy Duong, der netop har åbnet sin klinik som praktiserende psykiater i Holbæk.
Linh Thi Thuy Duong åbnede sin mail, en måneds tid før hun startede op i klinikken, fordi hun gerne ville have visiteret patienter og fyldt kalenderen op, før hun åbnede rigtigt.
»Det skulle jeg aldrig have gjort. For i løbet af to uger fik jeg omkring 400 mails. Det var fuldstændig vanvittigt. Det lukkede jeg ned for, og så var det kun telefonbestilling. Jeg havde dårligt nok åbnet klinikken, så havde jeg 20 ugers ventetid«.
I sin konsultation, som hun har indrettet med planter, et ældre træbord med udskæringer og en grønstribet veloursofa med matchende lænestole, har hun netop set sine første patienter.
Psykiaterne i Holbæk
De seneste otte år har Linh Thi Thuy Duong arbejdet på det psykiatriske privathospital Skovhus i Nykøbing Sjælland, hvor hun havde det lægefaglige ansvar. Hun har også tidligere erfaring fra retspsykiatrien.
»Jeg har arbejdet med en bred patientgruppe, og de seneste år har jeg primært taget mig af den sværeste patientpopulation. Jeg var rigtig glad for mit arbejde, men havde efterhånden også lyst til at prøve noget nyt og have mere ansvar selv, så efter lidt overvejelser valgte jeg at søge 0-ydernummeret«.
»I løbet af to uger fik jeg omkring 400 mails. Det var fuldstændig vanvittigt. Det lukkede jeg ned for, og så var det kun telefonbestilling. Jeg havde dårligt nok åbnet klinikken, så havde jeg 20 ugers ventetid«Linh Thi Thuy Duong, praktiserende psykiater i Holbæk
Linh Thi Thuy Duong siger selv, at hun har haft det noget lettere end andre, der starter en praksis op, fordi hendes partner allerede er psykiater med egen praksis i Holbæk. De to har flyttet deres praksis sammen i nye store lokaler tæt på stationen, så de nu er to psykiatere med hvert deres ydernummer i klinikken.
»Vi er ret forskellige rent fagligt, og vi har hver vores tilgang og separat behandlingsansvar. Men vi håber på, at det at være i samme lokaler kan gavne patienterne. Vi kan få noget synergieffekt, og vi kan nemmere hjælpe hinanden ved fravær«.
30 ansøgere til nye ydernumre på Sjælland
Det nye 0-ydernummer, som 47-årige Linh Thi Thuy Duong har fået, er et af de fem ydernumre, som Region Sjælland har slået op i år som en del af regionens strategi for at øge antallet af speciallæger på Sjælland.
»Vi har dykket ned i de sorte pletter på vores landkort, og det har været lidt af en øjenåbner. F.eks. var der stort set ikke praktiserende speciallæger i Holbæk – en central kommune, hvor der tilmed er et sygehus«, siger Susanne Lundvald (S), der er formand for Det nære sundhedsudvalg i Region Sjælland.
De nye praksis ligger ud over Holbæk i Korsør, Roskilde og Næstved, og så er der en lokation, der endnu ikke er på plads.
Susanne Lundvald fortæller, at der har været en del ansøgere til de nye ydernumre, som fordeler sig på hhv. øjne, psykiatri (2) og børne- og ungdomspsykiatri (2). Det glæder udvalgsformanden:
»Vi havde godt nok fået positive tilkendegivelser, inden vi slog dem op, men vi anede ikke, hvad vi skulle forvente, så vi kunne næsten ikke få armene ned, da vi hørte, at der var 30 ansøgere til dem. Vi ser de ekstra ydernumre som en styrkelse af det nære sundhedsvæsen, og vi ønsker at rette lidt op på de skævheder, vi kan se«.
Susanne Lundvald og resten af udvalget har også fokus på, at ekstra ydernumre skal aflaste sygehusene.
»Vi har prioriteret at få ydernumrene spredt godt ud, også i forhold til at de skal kunne frigive kapacitet inde på vores sygehuse, for der mangler vi jo også læger. Vi skal gerne finde en balance, hvor vi også får flyttet noget aktivitet ud fra sygehusene.
Region Sjælland har netop forhandlet budget for det kommende år, og her har man afsat 10 mio. kr. i 2025 til »en midlertidig udvidelse af aktiviteten på områder, hvor der er lang ventetid, og hvor der kan ske en aflastning af sygehusene«, som der står i budgetaftalen.
18 nye FAPS-ydernumre siden 2022
Ifølge en opgørelse fra Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) er der siden seneste overenskomstperiode i april 2022 oprettet 18 0-ydernumre over hele landet.
»Det er jo alt for få stadigvæk, men hvis vi sammenligner med, at vi i ti år udelukkende har set vækst i antal speciallæger på sygehusene, så er der jo kommet hul igennem i forhold til budskabet om, at der skal satses på det nære sundhedsvæsen, og at praktiserende speciallæger kan være med til at løse den opgave«, mener formand for FAPS Ann-Louise Reventlow-Mourier.
Lægeforeningen har sammen med FAPS vurderet, at der er brug for dobbelt så mange praktiserende speciallæger for at mindske den geografiske ulighed til specialiserede sundhedstilbud.
»Vi har jo også et sundhedsvæsen, der skal hænge sammen, så selv om vi har en vision om, at der skal være dobbelt så mange speciallæger, så ved jeg også godt, at vi ikke bare kan oprette 1.000 nye ydernumre, før vi også har flyttet opgaverne ud fra sygehusene«, siger Ann-Louise Reventlow-Mourier.
I Region Syddanmark har man oprettet seks 0-ydernumre i bl.a. Kolding, Tønder og Assens siden april 2022. Også her har der samlet set været flere ansøgere end ydernumre.
Formanden for FAPS roser de to regioner for det analysearbejde, der er gået forud for at etablere de nye praksis.
»Det er flot strategisk analysearbejde og godt at se, at man har fokus på det. Det er virkelig positivt, at der kommer nye ydernumre, men jeg glæder mig også, til der kommer endnu flere«.
Mange flere specialer ønskes
Ud af de 18 nye numre er de 11 inden for enten psykiatri eller børne- og ungdomspsykiatri. Den prioritering forstår Ann-Louise Reventlow-Mourier godt, men hun peger også på nogle andre oplagte områder, som ikke er blevet oprettet:
»Vi ser også en enorm stigning inden for hudkræfttilfælde, og derfor ser vi et stort behov for flere hudlæger og plastikkirurger. Der er godt nok oprettet to dermatologiklinikker, men plastikkirurgi kunne jeg godt have tænkt mig på listen også. Jeg kunne også godt have ønsket mig flere neurologer, som vi bl.a. mangler til behandling af migræne og Parkinsons, og gynækologer uden for de store byer, som kunne være med til at løfte nogle af de kvindesygdomsproblematikker, som i øjeblikket har meget lang ventetid. Og sådan kunne jeg blive ved. Der er ikke nogen af specialerne, hvor jeg ikke tænker, at vi burde have flere af dem ud tættere på borgerne«, siger hun og fortsætter:
»Regionerne har stadig et meget stort fokus på sygehusene. Der er stor bekymring for, at hvis man opslår ydernumre, så forsvinder speciallægerne fra sygehusene. Jeg tror, man skal omstille sit mindset, så behandling og udredning kommer ud i front, hvor borgerne er, så der kommer færre patienter ind på sygehusene«.
Ann-Louise Reventlow-Mourier er glad for, at mange har valgt at søge de opslåede ydernumre. Den store tilstrømning af patienter til Linh Thi Thuy Duongs praksis i Holbæk bekræfter kun FAPS-formandens pointe:
»Det viser netop det kæmpebehov, der er derude. Derfor er det så godt, at der kommer flere til at tage sig af alle de mange patienter, der i dag ikke har et sted at gå hen«.
De mange patienter gør indtryk
Det er også den oplevelse, psykiater Linh Thi Thuy Duong har – en fjerdedel af hendes patienter kommer fra Jylland eller Fyn. Hun fortæller, at langt de fleste patienter ønsker udredning for ADHD, og de mange patienthenvendelser har gjort et stort indtryk på hende.
»De er simpelthen så glade for at få en tid – nogle af dem græder endda i telefonen, når de kommer igennem. Der var én, der fortalte, at hun i god tid havde søgt en psykiater, havde fået en tid og så ventet i halvandet år. Da tiden nærmede sig, lukkede klinikken, og hun var ikke engang den eneste med den slags oplevelser«.
I Region Sjællands opslag til de nye ydernumre er der lagt vægt på, at lægen gerne vil oprette en satellitklinik et andet sted på Sjælland også. Det er Linh Thi Thuy Duongs plan på sigt at åbne i Nykøbing Sjælland.
»Vi ser de ekstra ydernumre som en styrkelse af det nære sundhedsvæsen, og vi ønsker at rette lidt op på de skævheder, vi kan se«Susanne Lundvald (S), formand for Det nære sundhedsudvalg i Region Sjælland
»Nu får jeg lige startet godt op her, og så må jeg i dialog med regionen om satellitdelen derefter«.
Linh Thi Thuy Duong har endnu ikke ansat personale, fordi hun gerne selv vil have godt styr på alt det praktiske først. Men hun regner med på et tidspunkt at ansætte en sygeplejerske. Hun har desuden valgt at starte med at have konsultationer tre dage om ugen for også at have tid til administrationen. På sigt vil hun have åbent fire dage om ugen.
»Jeg arbejder lange dage, når jeg er her, men det er klart, at med det patientbehov kan det være svært at holde sig på det. Men jeg har også valgt at styre min tid, så jeg kan følge med i processen og selv kan være i det og så åbne mere op hen ad vejen«.
Hun fortæller, at forløbet frem mod at åbne klinikken er gået forholdsvis planmæssigt.
»Jeg har brugt en del tid på at finde ud af integrationen af de forskellige offentlige systemer og kommunikationsveje. Selvfølgelig har der været lidt bøvl, men jeg startede i god tid, så jeg synes egentlig, det er gået nogenlunde, selv om skrivebordet først blev samlet en uge efter åbningen af klinikken, fordi det blev forsinket i leveringen«, smiler hun.
Linh Thi Thuy Duongs råd til kollegaer, der overvejer at blive praktiserende speciallæge og får muligheden for at få fat i et ydernummer, er klar:
»Bare hop ud i det. Jeg har stor glæde i at tage ansvaret for klinikken og oplever mig mere effektiv nu, og jeg glæder mig virkelig til at komme rigtig i gang. Jeg tror, det bliver sjovt, og samtidig giver det så meget mening for patienterne«.
Fakta